Οι απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα

Απεργιακές συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν σήμερα σε όλη τη χώρα με μαζική συμμετοχή εργαζομένων και νεολαίας.

Σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα έδωσαν όλες τις δυνάμεις τους για να «νεκρώσουν» οι χώροι δουλειάς και να γίνουν τα συλλαλητήρια η εργατική – λαϊκή απάντηση στην ακρίβεια και τα κυβερνητικά μέτρα-ψίχουλα, στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την ολοένα και βαθύτερη εμπλοκή της χώρας, στις επιπτώσεις αυτής της εμπλοκής. Με αιχμή την πάλη για την προστασία του λαϊκού εισοδήματος, με την υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις, με μέτρα προστασίας από την ακρίβεια που καλπάζει, σημειώνουν παράλληλα την ανάγκη συνέχισης της πάλης με ορίζοντα την Εργατική Πρωτομαγιά.

Από νωρίς το πρωί οι εργαζόμενοι έχουν ριχτεί στη μάχη της περιφρούρησης της απεργίας. 

Με τη μαζική συμμετοχή τους στις μεγάλες απεργιακές συγκεντρώσεις των εργατικών σωματείων, οι εργαζόμενοι ετοιμάζονται να δώσουν σήμερα ξεκάθαρη απάντηση στην πολιτική που τσακίζει το εισόδημα και τα δικαιώματά τους, στην πολιτική που μπλέκει τη χώρα μας στον πόλεμο.

Οι Διεκδικήσεις:

  • – Κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων για τις ΣΣΕ και τους μισθούς.
  • – Επαναφορά της συλλογικής διαπραγμάτευσης της ΕΓΣΣΕ ως αφετηρία για την αύξηση του κατώτερου μισθού. Τα Συνδικάτα προτείνουν ο κατώτερος μεικτός μισθός να διαμορφωθεί στα 825 ευρώ, με κριτήριο την ανάγκη να αναπληρωθεί ένα μέρος των μεγάλων απωλειών του εργατικού εισοδήματος.
  • – Γενική μείωση του χρόνου εργασίας, με 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο και σταθερή δουλειά με δικαιώματα.
  • – Επαναφορά κατακτήσεων όπως οι τριετίες, η αρχή ευνοϊκότερης σύμβασης, η κυριακάτικη αργία, η πληρωμή υπερωριών κ.ά.
  • – Επίδομα ανεργίας στο 80% του κατώτερου μισθού.
  • – Κατάργηση του απαράδεκτου διαχωρισμού στην καταγγελία σύμβασης (απόλυση) με ή χωρίς προειδοποίηση.

Στην Αθήνα

Βούλιαξε το Σύνταγμα από χιλιάδες απεργούς με τα πανό τους, με τα μαχητικά μπλοκ τους που απλώνονται σε όλους τους γύρω δρόμους. Γέμισαν ασφυκτικά με διαδηλωτές η Λεωφόρος Βασιλίσσης Αμαλίας, η Όθωνος, η Γεωργίου Σταύρου, ενώ τα μπλοκ απλώθηκαν και στην Πανεπιστημίου.

Για πολλή ώρα μπλοκ σωματείων, εργαζομένων από όλους τους κλάδους, φοιτητικών συλλόγων, συλλόγων αυτοαπασχολουμένων και γυναικών έφταναν στην απεργιακή συγκέντρωση.

Στέλνουν, μήνυμα κλιμάκωσης της πάλης για την προστασία του λαϊκού εισοδήματος, με την υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις, με μέτρα προστασίας από την ακρίβεια που καλπάζει. Τονίζουν ότι ο ανυποχώρητος αγώνας θα συνεχιστεί.


Στη Θεσσαλονίκη

Μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση ενάντια στην ακρίβεια και την εμπλοκή της χώρας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, πραγματοποίησαν συνδικαλιστικές οργανώσεις και μαζικοί φορείς στο Άγαλμα Βενιζέλου.

Αμέσως μετά τη συγκέντρωση έγινε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, με τους διαδηλωτές να κάνουν στάσεις στο αμερικάνικο προξενείο και τα γραφεία του ΣΕΒ. Μπροστά βρίσκονταν ντελιβεράδες με τα μηχανάκια τους, που ξεσήκωσαν όλη την Θεσσαλονίκη…

Στη συνέχεια η πορεία κατευθύνθηκε στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, όπου γίνεται μεταφορά ΝΑΤΟϊκού πολεμικού υλικού. Εκεί οι  εργαζόμενοι φώναξαν δυνατά «Θεσσαλονίκη λιμάνι των λαών, όχι ορμητήριο των ιμπεριαλιστών». 


Στην Πάτρα

Οι δρόμοι γύρω από το ΕΚΠ πλημμύρισαν απεργούς εργαζόμενους, ανέργους, νεολαίους, συνταξιούχους, γυναίκες λαϊκών στρωμάτων.

Στην απεργιακή συγκέντρωση βρέθηκαν εργαζόμενοι από τα εργοστάσια της ΒΙΠΕ Μετάλλου, των τροφίμων – ποτών, διανομεία, οικοδόμοι, εμποροϋπάλληλοι. Εργαζόμενοι του Δήμου, δημόσιοι υπάλληλοι, εργαζόμενοι στον επιστισιμό – τουρισμό, αγρότες, φοιτητές.

Ο λαός της Πάτρας έστειλε το μήνυμα στην κυβέρνηση και την τρομοκρατία της εργοδοσίας, απαιτώντας αξιοπρεπή ζωή, να σταματήσει η ακρίβεια, να αυξηθούν οι μισθοί. Ταυτόχρονα, έστειλαν μήνυμα ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τη συμμετοχή της Ελλάδας.

Στην πολυπληθή και γεμάτη παλμό συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε μπροστά στο Εργατικό Κέντρο της Πάτρας, στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας, συμμετείχε και ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, αντιδήμαρχοι, πρόεδροι δημοτικών οργανισμών, δημοτικοί και διαμερισματικοί σύμβουλοι.

Για μια ακόμα φορά, η Δημοτική Αρχή της Πάτρας, ένωσε τη φωνή της με τους εργαζόμενους, τους άνεργους και τους συνταξιούχους, ενάντια στην ακρίβεια που ταλανίζει τα λαϊκά νοικοκυριά, υπέρ της προστασίας του λαϊκού εισοδήματος, αλλά και εναντίον του κάθε ιμπεριαλιστικού πολέμου και τη συμμετοχή της χώρας μας σ’ αυτούς.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...