Οι εισαγωγές LNG στην Ευρώπη αυξήθηκαν κατά 60% το 2022

Το δεξαμενόπλοιο LNG, Höegh Esperanza, 92,217 DWT, Νορβηγικής Ναυτιλιακής Εταιρίας που έχιε μετατραπεί σε μόνιμη δεξαμενή αποθήκευσης και αεριοποίησης (FSRU) από τη Γερμανικής Κυβέρνηση στο λιμάνι του Wilhelmshaven για 10 χρόνια
Φώτο Αρχείου / Το δεξαμενόπλοιο LNG, Höegh Esperanza, 92,217 DWT, Νορβηγικής Ναυτιλιακής Εταιρίας που έχιε μετατραπεί σε μόνιμη δεξαμενή αποθήκευσης και αεριοποίησης (FSRU) από τη Γερμανικής Κυβέρνηση στο λιμάνι του Wilhelmshaven για 10 χρόνια / Πηγή: Höegh LNG Holdings

Oι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Ευρώπη αυξήθηκαν κατά 60% το 2022 σε σύγκριση με το 2021, επισημαίνει σε έκθεσή του το ινστιτούτο IEEFA.

Ειδικότερα αναφέρεται πως προκειμένου να αντισταθμίσει τη μείωση των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου, η Ευρώπη στράφηκε το 2022 σε άλλες χώρες παραγωγούς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Σύμφωνα με το IEEFA οι εισαγωγές από τις ΗΠΑ εκτοξεύτηκαν το 2022, καταγράφοντας αύξηση 143% σε σύγκριση με το 2021.

Ωστόσο η έκθεση, μεταξύ άλλων, επισημαίνει ότι «ενώ οι προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου στην ΕΕ μειώθηκαν το 2022, ορισμένες χώρες συνέχισαν να εισάγουν ρωσικό υγροποιημένο φυσικό αέριο (GNL), ενεργώντας ενάντια στον κοινό στόχο της διασφάλισης της ενεργειακής ασφάλειας και του τερματισμού της εξάρτησης από τους ρωσικούς πόρους».

Η Γαλλία ήταν ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ρωσικού GNL στην Ευρώπη. Σύμφωνα με την έκθεση, η Γαλλία, το Βέλγιο, η Ολλανδία και η Ισπανία παρουσιάζουν αύξηση των εισαγωγών κατά 55% σε σύγκριση με το 2021. ‘Αλλες χώρες όπως η Κροατία, η Λιθουανία, η Πορτογαλία, η Σουηδία και η Βρετανία μείωσαν δραστικά τις εισαγωγές τους ρωσικού GNL το 2022. 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...