Οι εργαζόμενοι σε αποθήκη της Amazon στην Αλαμπάμα ψηφίζουν για το αν θα εκπροσωπούνται από συνδικάτο

Φώτο Αρχείου / Εργαζόμενοι της Amazon σε διαμαρτυρία για έλλειψη μέτρων προστασίας από πανδημία

Οι εργαζόμενοι στις αποθήκες της Amazon έχουν πραγματοποιήσει πολλές διαδηλώσεις και μικρές απεργίες από την αρχή της πανδημίας με αίτημα καλύτερες υγειονομικές συνθήκες στους χώρους εργασίας και αύξηση μισθών.

Σε αυτό το πλαίσιο, εργαζόμενοι σε μια αποθήκη της Amazon στην Αλαμπάμπα, στις νοτιοανατολικές ΗΠΑ, ξεκίνησαν να ψηφίζουν χθες Δευτέρα για να αποφασίσουν αν θέλουν να εκπροσωπούνται από συνδικάτο, αν και ο γίγαντας του διαδικτυακού εμπορίου προσπαθεί να τους πείσει να ψηφίσουν “ όχι”.

Οι περίπου 5.800 εργαζόμενοι στην αποθήκη στο Μπέσεμερ καλούνται να στείλουν την ψήφο τους με το ταχυδρομείο ως τις 29 Μαρτίου, έπειτα από μήνες κινητοποιήσεων προκειμένου να μπορέσει να διεξαχθεί η ψηφοφορία.

Αν τελικά οι εργαζόμενοι της Amazon στην Αλαμπάμα αποφασίσουν να εκπροσωπούνται από ένα συνδικάτο, θα ανοίξει ο δρόμος για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους της εταιρείας να πράξουν το ίδιο.

Η Amazon είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία στις ΗΠΑ σε αριθμό εργαζομένων, με περίπου 800.000 υπαλλήλους, κυρίως εργάτες και τεχνικούς στις αποθήκες, ενώ το μονοπώλιο αυτό -όπως και άλλα, είδε τα έσοδα της εταιρείας να ενισχύονται σημαντικά στη διάρκεια της πανδημίας covid-19 καθώς αυξήθηκε κατακόρυφα το διαδικτυακό εμπόριο.

Μέχρι στιγμής οι απόπειρες των εργαζομένων στις αποθήκες της Amazon για δημιουργία συνδικάτου, έχουν αποτύχει. Στοιχείο που δείχνει και την γενικότερη αρνητική κατάσταση στο Αμερικανικό εργατικό κίνημα με συνδικάτα εργοδοτικά, με συμβιβασμένες ηγεσίες στη αστική πολιτική και το κεφάλαιο.

Η εταιρεία, με έδρα το Σιάτλ διεξάγει εκστρατεία εναντίον του. Όπως π.χ. “ Για ποιο λόγο να πληρώνετε 500 δολάρια συνδρομή; Σας φροντίζουμε με αυξημένους μισθούς, ασφάλεια υγείας, οδοντιατρική και οφθαλμολογική κάλυψη, μέσω μιας επιτροπής αρμόδιας για την ασφάλεια και μια διαδικασία για προσφυγές”, αναφέρεται στην πρώτη σελίδα του ιστότοπου αυτού, θέλοντας να αποτρέψει και αυτή την στοιχειώδη πάλη των εργαζομένων για οργάνωση σε συνδικάτο.

Παράλληλα, η Amazon υπενθυμίζει μεταξύ άλλων ότι οι μισθοί που καταβάλει στους εργαζόμενους στο Μπέσεμερ είναι υπερδιπλάσιοι του κατώτατου μισθού που ισχύει στην Αλαμπάμα.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...