Οι εξοπλισμοί, οι επιδιώξεις της αστικής τάξης και των ιμπεριαλιστών

Του Σοφικίτη Μιχάλη, Ταξίαρχου (ΠΖ) ε.α.

Το ίδιο έργο με θέμα τους εξοπλισμούς επαναλαμβάνεται συχνά με άλλους θιάσους. Αυτή τη φορά με την κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία πανηγυρίζει για την προμήθεια των αεροσκαφών «Raffale», όπως και οι προηγούμενες, με το πρόσχημα της προστασίας της χώρας. Με το ίδιο πρόσχημα πιο παλιά γίνονταν αλόγιστες σπατάλες πολλών δισ. με αγορές «αιώνων» για υποβρύχια, για πυραύλους, για μαχητικά αεροσκάφη, για άρματα μάχης κ.α. Ίδιοι πανηγυρισμοί τότε, με ή χωρίς οικονομική κρίση, ίδιοι και τώρα με πανδημία και με πιο βαθιά κρίση του συστήματός τους. Οι λαοί, όμως, είναι αυτοί που πληρώνουν πάντα τους εξοπλισμούς με τον ιδρώτα τους και άλλοι με το αίμα τους. Είναι πλέον γνωστό ότι δεν αγοράζονται τα όπλα για την άμυνα των λαών, αλλά γιατί το απαιτούν οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί των «συμμάχων».

Για την άμυνα της χώρας γίνονται οι πτήσεις των αεροσκαφών μας στη Νορβηγία, την Ισπανία και τα Βαλκάνια, επίσης οι αποστολές φρεγατών στον Περσικό κόλπο, η συστοιχία «Patriot» στη Σαουδική Αραβία, ακόμη του Ναυτικού στην πολυεθνική δύναμη στον Κόλπο για το Ιράν και η παρουσία των Ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Μάλι, Ιράκ, Λιβύη, κ.τ.λ. Τέλος, η μετατροπή των στρατηγικών-στρατιωτικών εγκαταστάσεων και υποδομών γίνονται πολεμικά ορμητήρια των Αμερικανονατοϊκών φονιάδων. Σε αυτά εντάσσονται η διάθεση του 2% του ΑΕΠ (4 δισ. ευρώ) στο ΝΑΤΟ, η αγορά των 18 «Raffale» με 2,3 δισ. ευρώ. Την ίδια ώρα αυτά τα τεράστια ποσά χρημάτων θα μπορούσαν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες για την υγεία, την παιδεία, τις συγκοινωνίες, τις συνθήκες διαβίωσης των στρατευμένων κ.α. σε συνθήκες πανδημίας.

Οι ευρωατλαντικοί επιμένουν ότι τα επόμενα 10 χρόνια θα έχει αυξημένη σημασία γι’ αυτούς ο Νότος, δηλαδή η Β. Αφρική, Ανατ. Μεσόγειος και οι στρατηγικοί δίαυλοι στο Αιγαίο, γιατί εκεί το ΝΑΤΟ θέλει να διατηρήσει στρατιωτική υπεροχή (ασφάλεια την ονομάζουν) έναντι της Ρωσίας και της Κίνας. Να, λοιπόν, η αναγκαιότητα της αγοράς των «Raffale», η αναβάθμιση της Σούδας, η πιθανή προμήθεια φρεγατών και η Νέα Δομή των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, όλα μαζί αποσκοπούν να αντιμετωπίσουν οι ΗΠΑ – ΝΑΤΟ και Ε.Ε μαζί, την Κίνα και τη Ρωσία. Από κοντά και οι αστικές τάξεις της χώρας μας και των γειτόνων, οι οποίες επιδιώκουν να ισχυροποιήσουν την παρουσία τους στον παγκόσμιο συσχετισμό δυνάμεων. Πάνω, λοιπόν, στους ανταγωνισμούς αυτούς προωθείται και η λύση της συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου και της Ανατ. Μεσογείου με την ομπρέλα ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ.

Στόχος της αστικής τάξης της χώρας μας ανέκαθεν ήταν η προάσπιση των ταξικών της επιλογών με κάθε τρόπο και μέσο, χωρίς να την ενδιαφέρει εάν τα συμφέροντά της συμβαδίζουν με τα αντίστοιχα του λαού. Χρησιμοποιούν τις εκάστοτε κυβερνήσεις τους, θεμιτούς ή αθέμιτους τρόπους και μεθόδους για να διασφαλίσουν τα κεκτημένα τους. Ακόμη  επιδιώκουν να έχουν άριστες σχέσεις με τους ισχυρούς οικονομικά και στρατιωτικά όπως κράτη, συμμαχίες, ενώσεις κ.α. Αυτοί πρωτοστάτησαν  για την είσοδο της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς συνασπισμούς: στο ΝΑΤΟ το 1952, στην ΕΟΚ το 1959 και στην ΕΕ το 1981, κόντρα στα συμφέροντα του ελληνικού λαού. Για να μακροημερεύσει η αστική τάξη διαμορφώνει συσχετισμούς δυνάμεων και για να αντιμετωπίσει το λαϊκό κίνημα, που αγωνίζεται.

Η κατάσταση διεθνώς γίνεται όλο και πιο σύνθετη με απρόβλεπτες ανακατατάξεις, ενώ η μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς δημιουργεί επικίνδυνες εξελίξεις. Όσοι απόστρατοι συνάδελφοι αισθάνονται αριστεροί και ακολουθούν κόμματα, όπως το ΠΑΣΟΚ και το ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία υποστηρίζουν μαζί με την κυβέρνηση τους ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – και ΕΕ που ανησυχούν για την πολιτική αυτή, τους καλούμε να συστρατευθούν με το ΚΚΕ.

Είναι το μόνο κόμμα που στήριζε, στηρίζει και θα στηρίζει τα δίκαια αιτήματα των στελεχών, των στρατευμένων μας και με εκατοντάδες ερωτήσεις και παρεμβάσεις στη Βουλή.

Σήμερα το λαϊκό κίνημα μαζί και οι στρατευμένοι απαιτείται να παλέψουν ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, καθώς και για την απεμπλοκή της χώρας μας από τις εγκληματικές «συμμαχίες» ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ.

Σοφικίτης Μιχάλης
Ταξίαρχος (ΠΖ) ε.α.

Δείτε ακόμα...