Την πολιτική καταστολής με τους φράχτες και τα τείχη απέναντι στους πρόσφυγες και μετανάστες, κατήγγειλε η Διαμάντω Μανωλάκου βουλευτής του ΚΚΕ μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της βουλής όπου συζητείται η κατασκευή φράχτη στον Έβρο. Όπως τόνισε, όσοι φράχτες κι αν υψωθούν, δεν εξαλείφεται η αιτία της προσφυγιάς, που δεν είναι άλλη από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους ενώ σημείωσε το απαράδεκτο κείμενο συμπερασμάτων της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, όπου υπογραμμίζεται η ενίσχυση των ευρωενωσιακών κατασταλτικών μηχανισμών στα σύνορα.
Κατήγγειλε ότι την πολιτική καταστολής και αυταρχισμού της ΕΕ, σε βάρος των εκατομμυρίων μεταναστών και προσφύγων, την υποστηρίζουν όλες οι αστικές κυβερνήσεις, με πλήρη σύμπνοια που καταγράφεται από την ακροδεξιά κυβέρνηση της Ιταλίας έως τη σοσιαλδημοκρατική της Πορτογαλίας.
Σημείωσε, ότι αυτή η σύμπνοια παρουσιάζεται και στη χώρα μας σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ που συμφωνούν απόλυτα με την κατασκευή του φράχτη στον Έβρο, καλλιεργώντας ρατσιστικές και εθνικιστικές αντιλήψεις, συμφωνούν με τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας, με τις συνθήκες του Δουβλίνου που εγκλωβίζουν τους μετανάστες, με τις απαράδεκτες λίστες ασφαλών χωρών, με τη δράση της Frontex στα σύνορα ώστε να προχωρούν σε φαστ τρακ επαναπροωθήσεις και απελάσεις των ξεριζωμένων.
Η Δ. Μανωλάκου κατήγγειλε την πολιτική εμπλοκής της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, στο πλαίσιο της γεωστρατηγικής αναβάθμισης της χώρας με το δολοφονικό ΝΑΤΟ, με τη διεκδίκηση πρωταγωνιστικού ρόλου της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τη μετατροπή της Ελλάδας σε απέραντη αμερικανοΝΑΤΟϊκή βάση, όπως επιβεβαιώθηκε και με την επίσκεψη του Αμερικανού υπ. Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν, όπου ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ τού έδωσαν διαπιστευτήρια, για όποια κυβέρνηση κι αν προκύψει μετά τις εκλογές.
Καταλήγοντας, τόνισε ότι ο φράχτης στον Εβρο δεν σταματά την εργαλειοποίηση των προσφύγων και μεταναστών ούτε από την κυβέρνηση της Τουρκίας, ούτε από την ΕΕ, που στήνει hot spot διαλογής και ανοιγοκλείνει τη στρόφιγγα ανάλογα με τις ανάγκες της για φθηνό εργατικό δυναμικό.
Σημειώνοντας ότι το ΚΚΕ δεν ανέχεται την κανονικότητα των πολύνεκρων ναυαγίων και χιλιάδων νεκρών, επανέλαβε τη θέση του, για κατάργηση της κοινής δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας, για εξασφάλιση των δικαιωμάτων των προσφύγων στο άσυλο και στις χώρες πραγματικού προορισμού τους, από επιτροπή που θα λειτουργεί μέσα στην Τουρκία με ευθύνη της ΕΕ και του ΟΗΕ ώστε να πάψει το Αιγαίο να γίνεται υγρός τάφος για τους κατατρεγμένους
Τη σχετική ενημέρωση για την επέκταση κατά 35 χλμ του φράχτη έκανε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος. Είναι χαρακτηριστικό πως αντικείμενο του έργου είναι η κατασκευή εμποδίου από ισχυρό μεταλλικό κιγκλίδωμα ύψους περίπου 5 μέτρων, πακτωμένο στο έδαφος σε βάθος 6 μέτρων, με προσαρμογή αντιαναριχητικής λαμαρίνας στο επάνω μέρος καθώς και κονσερτίνα. Ετσι, όποιος ξεριζωμένος φτάσει στα σύνορα της χώρας μας θα βρίσκεται μπροστά σε ένα μεταλλικό τείχος και δεν θα μπορεί ούτε να το σκαρφαλώσει… Όπως τόνισε στην Επιτροπή ο Τ. Θεοδωρικάκος, «η κατασκευή του Φράχτη που είναι το πιο αποτελεσματικό μέτρο και μέσο αποτροπής παράνομων μεταναστών έχει αποφασισθεί από το ΚΥΣΕΑ».