Οι ΗΠΑ αίρουν κάποιες κυρώσεις σε βάρος του Ιράν για να διευκολύνουν την πρόσβαση των Ιρανών στο ίντερνετ

Οι δικαιολογημένες αντιδράσεις του ιρανικού λαού από τον άδικο χαμό της 22χρονης Μαχσά Αμινί στις 16 Σεπτέμβρη μετά τη σύλληψή της από την αστυνομία «ήθους» για απρεπή χρήση της ισλαμικής μαντίλας γίνεται προσπάθεια να αξιοποιηθούν από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις ΗΠΑ και ΕΕ, που δήθεν νοιάζονται για την ανθρώπινα δικαιώματα. Είναι οι ίδιες δυνάμεις που εδώ και χρόνια ασκούν ασφυκτικές οικονομικές κυρώσεις σε βάρος του ιρανικού λαού με διάφορα προσχήματα, στερώντας του (μέσω των κυρώσεων) ακόμη και βασικά φάρμακα και υπηρεσίες.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν σήμερα ότι αίρουν ορισμένες από τις εμπορικές κυρώσεις που είχαν επιβάλει στο Ιράν, ώστε οι τεχνολογικές εταιρείες να προσφέρουν πλατφόρμες και υπηρεσίες που θα επιτρέψουν στους Ιρανούς να αποκτήσουν πρόσβαση στο Ίντερνετ.

Ο στόχος της κυβέρνησης του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν είναι να μπορέσουν οι εταιρείες «να παράσχουν στον ιρανικό λαό περισσότερες επιλογές και ασφαλείς υπηρεσίες», ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών. «Οι ΗΠΑ λαμβάνουν μέτρα για να στηρίξουν την ελεύθερη κυκλοφορία της πληροφορίας και την πρόσβαση του ιρανικού λαού σε πληροφορίες», πρόσθεσε.

Οι ιρανικές αρχές επέβαλαν δραστικούς περιορισμούς στο διαδίκτυο, μπλοκάροντας μεταξύ άλλων την πρόσβαση στο Instagram και το WhatsApp.

Ο πολυεκατομμυριούχος Έλον Μασκ ανέφερε την Δευτέρα ότι η εταιρεία SpaceX σκοπεύει να ζητήσει να εξαιρεθεί από τις κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης ώστε να προσφέρει στο Ιράν υπηρεσίες σύνδεσης στο διαδίκτυο μέσω του συστήματος δορυφόρων Starlink.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...