Οι ΗΠΑ αναγορεύουν την Ελλάδα σε ευρωατλαντικό «χωροφύλακα» της Ανατολικής Μεσογείου

Φρεγάτα Ύδρα σε συνεκπαίδευση με το Πολεμικό Ναυτικό του Ισραήλ έξω από Χάιφα - Μάρτιος 2021
Φώτο Αρχείου / Φρεγάτα Ύδρα σε συνεκπαίδευση με το Πολεμικό Ναυτικό του Ισραήλ έξω από Χάιφα – Μάρτιος 2021 / Πηγή: Eurokinissi

Με το νέο νομοσχέδιο για την αμυντική συνεργασία ΗΠΑ – Ελλάδας, που εγκρίθηκε πριν λίγες μέρες από την Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, έγινε το επόμενο βήμα για την περαιτέρω εμπλοκή της χώρας μας στους επικίνδυνους σχεδιασμούς των αμερικανών, στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

«Νόμος περί άμυνας και διακοινοβουλευτικής εταιρικής σχέσης ΗΠΑ – Ελλάδας 2021», ονομάζεται επίσημα το νομοσχέδιο και οδεύει πλέον προς ψήφιση στην ολομέλεια του σώματος της Γερουσίας. Κομμένος και ραμμένος πάνω στον περιβόητο «East Med Act», το νόμο του 2019 για την Εταιρική Σχέση Ενέργειας και Ασφάλειας της Ανατολικής Μεσογείου, μεταξύ άλλων αποτελεί τον «πρόλογο» της «ανανεωμένης» με πενταετή πλέον ισχύ «Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας» ΗΠΑ-Ελλάδας, περιλαμβάνοντας βαθύτερες εταιρικές σχέσεις σε ελληνικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε ολόκληρη τη χώρα.

Με μια σειρά κινήσεων που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο, οι αμερικανοί ενισχύουν κατά κύριο λόγο την παρουσία τους στη χώρα μας, ενώ παράλληλα προσπαθούν να αναγορεύσουν την Ελλάδα σε «χωροφύλακα» για τα ευρωατλαντικά σχέδια στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και τα Βαλκάνια, ενόψει της όξυνσης των ανταγωνισμών με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

F/A-18 επί του Αμερικανικού αεροπλανοφόρου "USS Dwight D. Eisenhower" στη βάση της Σούδας
F/A-18 επί του Αμερικανικού αεροπλανοφόρου “USS Dwight D. Eisenhower” στη βάση της Σούδας / Πηγή: Eurokinissi

Αναλυτικά οι κινήσεις αυτές περιλαμβάνουν:

  • Την «απεξάρτηση» των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων από το ρωσικό στρατιωτικό εξοπλισμό και την αντικατάσταση του κυρίως με αμερικάνικο, χρησιμοποιώντας ως κύριο μοχλό υλοποίησης το πρόγραμμα χρηματοδότησης «European Recapitalization Incentive Program».
  • Την πώληση μαχητικών F-35 στην Ελλάδα για να συμπεριλάβει εκείνα τα αεροσκάφη που παρήχθησαν αλλά δεν παραδόθηκαν ποτέ στην Τουρκία ως αποτέλεσμα του αποκλεισμού της Τουρκίας από το πρόγραμμα λόγω της αγοράς του ρωσικού συστήματος S-400.
  • Την υλοποίηση των έργων «αναβάθμισης» της ναυτικής βάσης της Σούδας, επαναφέροντας τα κονδύλια που είχαν εγκριθεί από το Κογκρέσο για το σκοπό αυτό, τα οποία όμως είχαν ανακατευθυνθεί το 2019 στο πρόγραμμα για την οικοδόμηση τείχους στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό.
  • Τις «ισχυρές εταιρικές σχέσεις με τον ελληνικό στρατό, ιδίως σε ευκαιρίες συμπαραγωγής με το ελληνικό Ναυτικό», ενόψει και των σχεδίων για την προμήθεια των νέων φρεγατών για τον έλεγχο των «διαύλων» στην Ανατ. Μεσόγειο και πέραν αυτής.
  • Τη διάθεση «πλεονάζοντος στρατιωτικού υλικού» στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και τη διάθεση «απευθείας δανείων» στην Ελλάδα για εξοπλισμούς και στρατιωτικές υποδομές, όπως και τη «συνέχιση της επένδυσης στην Ελλάδα μέσω του διεθνούς προγράμματος στρατιωτικής εκπαίδευσης και κατάρτισης (IMET)».
  • Τέλος, στο όνομα «της ασφάλειας της περιοχής και της ευημερίας της Ελλάδας», η Αναπτυξιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (United States Development Finance Corporation) θα υποστηρίξει ιδιωτικές επενδύσεις σε στρατηγικά έργα υποδομής στην Ελλάδα. Δηλαδή υποδομές όπως είναι τα ναυπηγεία μας και τα λιμάνια μας, που κατ’ ουσία θα συμβάλουν στην υποστήριξη των αμερικανικών στρατευμάτων και του 6ου στόλου τους.
Συνεκπαίδευση ΕΔ Ελλάδας - Κύπρου - ΗΠΑ στη Σούδα
Συνεκπαίδευση ΕΔ Ελλάδας – Κύπρου – ΗΠΑ στη Σούδα / Πηγή: Eurokinissi

Με το νομοσχέδιο αυτό, είναι ξεκάθαρο ότι η Αμερική «επενδύει» αρκετά και στον άξονα Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, αφού προβλέπει την «αναβάθμιση» του επονομαζόμενου σχήματος συνεργασίας 3 + 1. «Ένα επιτυχημένο φόρουμ συνεργασίας (όπως το χαρακτηρίζει), μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ και ΗΠΑ σε ενεργειακά θέματα, που θα πρέπει να επεκταθεί ώστε να συμπεριλάβει άλλους τομείς κοινού ενδιαφέροντος για τα μέλη του» και συγκεκριμένα «ζητήματα θαλάσσιας ασφάλειας, αμυντικής συνεργασίας, ενεργειακών πρωτοβουλιών και αντιμετώπισης της κακόβουλης επιρροής της Κίνας και της Ρωσίας, στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη Μέση Ανατολή»

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, προβλέπεται οι ΗΠΑ να στηρίξουν περισσότερες πρόβες πολέμου με πρόσχημα την ασφάλεια στη θάλασσα, πραγματοποιώντας κοινές ασκήσεις με την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ. Συγκρίνοντας όμως κάποιος το μέγεθος των ναυτικών δυνάμεων των τριών χωρών, εύκολα θα συμπεράνει ότι η Ελλάδα θα είναι αυτή που θα επωμιστεί την «θαλάσσια ασφάλεια» της περιοχής.

Στην ίδια κατεύθυνση με βάση τον «East Med Act» οι ΗΠΑ ήραν το προηγούμενο διάστημα (μερικώς) το εμπάργκο όπλων προς την Κύπρο και έστησαν στο νησί το λεγόμενο «περιφερειακό Κέντρο Εκπαίδευσης σε θέματα Ασφάλειας CYCLOPS» (Cyprus Center for Land, Open Seas and Port Security), έναν ακόμα ευρωατλαντικό μηχανισμό.

Όλα αυτά με φόντο τα σχέδια συνεκμετάλλευσης του ενεργειακού πλούτου, οι αμερικανοί λες και έχουν τη «ψιλή κυριότητα» στα ενεργειακά της Ανατολικής Μεσογείου, προχωρούν στην ίδρυση «Κέντρου Ενέργειας Ηνωμένων Πολιτειών-Ανατολικής Μεσογείου», όπως προβλέπεται από το νομοσχέδιο «East Med Act».

Οι εξελίξεις αυτές, επιβεβαιώνουν τη σταθερή επιδίωξη των ΗΠΑ για συνέχιση των επεμβάσεων και των πολέμων στην ευρύτερη περιοχή, στο φόντο των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Να μην περάσει η επανάπαυση και ο εφησυχασμός που καλλιεργούν η κυβέρνηση μαζί με τα αστικά κόμματα και η προσπάθεια τους να παρουσιάσουν τις ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ ως δήθεν προστάτες της «ασφάλειας και σταθερότητας» στην περιοχή .

Είναι ανάγκη ο λαός να δυναμώσει τη πάλη του απέναντι σ’ αυτές τις εξελίξεις, αλλά και απέναντι στην εμπλοκή της χώρας μας σ’ αυτούς τους επικίνδυνους σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς. Να αγωνιστεί για το ξήλωμα των ευρωατλαντικών βάσεων, την αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ και να γίνει ο ίδιος, νοικοκύρης στον τόπο του, για να ανοίξει ο δρόμος για την πραγματική ειρήνη, φιλία, αλληλεγγύη, αμοιβαία επωφελείς σχέσεις ανάμεσα στους λαούς!

Γιώργος Γκαντίδης
Σημαιοφόρος ΠΝ ε.α.

Δείτε ακόμα...