Οι ΗΠΑ «ανησυχούν» για την ενίσχυση του κινεζικού πυρηνικού οπλοστασίου

Θέμα πυρηνικού οπλοστασίου της Κίνας, ανοίγουν οι ΗΠΑ στην ένταση της αντιπαράθεσης της κυβέρνησης Μπάιντεν με το Πεκίνο, κάνοντας λόγο για «ενίσχυσή» του και εκφράζοντας την «ανησυχία» της.

Κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Νεντ Πράις ισχυρίστηκε ότι η Κίνα είναι πλέον δύσκολο να κρύψει την αύξηση του πυρηνικού οπλοστασίου της και διαφαίνεται πως το Πεκίνο αποκλίνει από την πυρηνική στρατηγική που στηριζόταν στην ελάχιστη αποτροπή και την οποία ακολουθούσε για δεκαετίες. «Η αύξηση αυτή είναι ανησυχητική. Εγείρει ερωτήσεις σχετικά με τις προθέσεις της Κίνας. Για εμάς, δίνει έμφαση στη σημασία της αναζήτησης πρακτικών μέτρων για τη μείωση των πυρηνικών κινδύνων», είπε ο Ν. Πράις.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ απάντησε σε μία ερώτηση σχετικά με μία αναφορά της εφημερίδας «The Washington Post», σύμφωνα με την οποία η Κίνα έχει αρχίσει την κατασκευή περισσότερων από 100 πυραυλικών σιλό σε μία ερημική περιοχή στο δυτικό τμήμα της χώρας.

«Οι αναφορές αυτές, αλλά και άλλες εξελίξεις αφήνουν να εννοηθεί ότι το κινεζικό πυρηνικό οπλοστάσιο θα αυξηθεί πιο γρήγορα, αλλά και σε υψηλότερο επίπεδο από αυτό που ίσως αναμενόταν προηγούμενα», είπε ο Πράις και συμπλήρωσε ότι «ενθαρρύνουμε το Πεκίνο να συνεργαστεί μαζί μας σε πρακτικά μέτρα για τη μείωση των κινδύνων από αποσταθεροποιητικές κούρσες εξοπλισμών – εν δυνάμει αποσταθεροποιητικές εντάσεις».

Ο Πράις είπε ότι αυτός είναι ο λόγος που ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει δώσει προτεραιότητα στη στρατηγική σταθερότητα στις συνομιλίες του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, προσθέτοντας ότι «η ίδια λογική θα εφαρμοστεί και στην προσέγγιση με μία άλλη πυρηνική δύναμη, τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας».

Η αναφορά της εφημερίδας «The Washington Post» επικαλέστηκε «εμπορικές» δορυφορικές φωτογραφίες και ανάλυση από το κέντρο σπουδών για τη μη διάδοση των πυρηνικών «The James Martin Center for Nonproliferation Studies», που βρίσκεται στο Μοντερέι της Καλιφόρνιας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα 119 σχεδόν πανομοιότυπα εργοτάξια έχουν χαρακτηριστικά που είναι όμοια με αυτά υφιστάμενων εγκαταστάσεων εκτόξευσης για το υφιστάμενο κινεζικό οπλοστάσιο βαλλιστικών πυραύλων με πυρηνικές κεφαλές.

Μία αναφορά του Πενταγώνου προς το Κογκρέσο το 2020 εκτίμησε ότι το απόθεμα πυρηνικών κεφαλών της Κίνας «είναι μεταξύ 200 και 250», ενώ εκτιμάται ότι αυτό τουλάχιστον θα διπλασιαστεί, καθώς το Πεκίνο αυξάνει και εκσυγχρονίζει τις ένοπλες δυνάμεις του.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...