Οι ΗΠΑ αντιτάχθηκαν στο αίτημα για σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας την Παρασκευή για Ισραήλ – Γάζα

Μπάιντεν Αθήνα
Φώτο αρχείου / Συνάντηση του Πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα με τον πρώην Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, την Τετάρτη 7 Ιουνίου 2017, στο Μέγαρο Μαξίμου / Πηγή: Eurokinissi

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιτάχθηκαν στο αίτημα της Νορβηγίας, της Κίνας και της Τυνησίας για μια δημόσια συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών την Παρασκευή με αντικείμενο συζήτησης την επιδεινούμενη βία μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων ανέφεραν διπλωμάτες. Στο αίτημα για σύγκληση συντάχθηκαν επτά μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας (Εσθονία, Ιρλανδία, Γαλλία, Βρετανία, Νίγηρας, Βιετνάμ και Άγιος Βικέντιος -Γρεναδίνες).

Σύμφωνα με τους διπλωμάτες, η Ουάσινγκτον επικαλέστηκε διπλωματικές προσπάθειες ως τον λόγο της αντίρρησής της, υποστηρίζοντας ότι μια συζήτηση του Συμβουλίου Ασφαλείας «δεν θα ήταν παραγωγική», αφήνοντας ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο για μια πιθανή συνεδρίαση την Τρίτη.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε σήμερα ότι «θέλει να δει μια σημαντική μείωση στις πυραυλικές επιθέσεις». Μιλώντας σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, είπε επίσης ότι αναμένει πως θα έχει και νέες επαφές με ηγέτες χωρών της περιοχής για το θέμα αυτό.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι ανέφερε από την πλευρά της ότι η Αίγυπτος, η Τυνησία και άλλες χώρες μπορούν να παίξουν βραχυπρόθεσμα κάποιον ρόλο για την αποκλιμάκωση της κατάστασης.

Κινητοποιεί 9.000 εφέδρους το Ισραήλ

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Μπένι Γκαντζ ενέκρινε την κινητοποίηση επιπλέον 9.000 εφέδρων, όπως ανακοίνωσε σήμερα το βράδυ το γραφείο του, καθώς το κρατος του Ισραήλ προετοιμάζεται και για χερσαία επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι επιπλέον στρατιωτικές δυνάμεις θα αναπτυχθούν στην νότια και κεντρική περιφερειακή διοίκηση των ενόπλων δυνάμεων, μεταξύ άλλων, ανέφερε η ανακοίνωση.

Την Τρίτη το Ισραήλ κινητοποίησε 5.000 εφέδρους. Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό περίπου 1.750 ρουκέτες έχουν εκτοξευτεί από τη Γάζα προς το Ισραήλ από τη Δευτέρα το βράδυ. Ανακοίνωσε επίσης ότι τρεις ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από τον Λίβανο προς το βόρειο Ισραήλ, αλλά έπεσαν στη Μεσόγειο.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Δείτε ακόμα...