Οι ΗΠΑ απαιτούν από τους Ευρωπαίους «συμμάχους» να αγοράζουν περισσότερα αμερικανικά όπλα

Την ίδια ώρα που η νέα ηγεσία των ΗΠΑ υπό τον Ντ. Τραμπ επιλέγει μια «ασάφεια» ως προς τις θέσεις που διατυπώνει για την «επίλυση» της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία, η Ουάσιγκτον είναι εξαρχής ξεκάθαρη σε δύο τουλάχιστον ζητήματα:

Το ένα είναι ότι οι Ευρωπαίοι «σύμμαχοι» στο ΝΑΤΟ πρέπει να αναλάβουν μεγαλύτερο βάρος των ευρωατλαντικών στρατιωτικών δαπανών, της ευρωπαϊκής «ασφάλειας» και της στήριξης των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων. Η συμμετοχή των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ προσαρμόζεται ώστε να «κουμπώνει» πλήρως με τα αμερικανικά συμφέροντα. Η τάση για στροφή των ΗΠΑ κυρίως προς Ασία – Ειρηνικό ενισχύεται και επιταχύνεται.

«Οι ΗΠΑ είναι ένας απαραίτητος σύμμαχος, αλλά αξιωματούχος της προηγούμενης κυβέρνησης Μπάιντεν μού είχε εξηγήσει ότι οι προτεραιότητες της Αμερικής ήταν ο Ειρηνικός, η Μέση Ανατολή και τρίτη η Ευρώπη», ισχυρίστηκε ο Ουκρανός Πρόεδρος Β. Ζελένσκι, μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.

Το δεύτερο είναι ότι η Ρωσία πρέπει να αποδυναμωθεί στον τομέα της Ενέργειας και να ενισχυθεί αντίστοιχα η θέση των ΗΠΑ, με την προεδρία Τραμπ μάλιστα να απαιτεί από την Ευρώπη – υπό την απειλή δασμών – να αγοράζει ακόμα περισσότερους αμερικανικούς υδρογονάνθρακες. Σε αυτές τις στοχεύσεις «κουμπώνουν» οι «δυτικές» κυρώσεις, εκεί εντάσσεται και η κίνηση της Ουκρανίας να διακόψει τη διέλευση ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του εδάφους της. Οι ΗΠΑ θέλουν μεταξύ άλλων να εμποδίσουν την προσπάθεια της Ρωσίας να αναδειχθεί σε πρώτη παγκοσμίως δύναμη διακίνησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).

Βέβαια, τόσο η αύξηση των στρατιωτικών δαπανών όσο και η ένταση του ανταγωνισμού για την Ενέργεια κάθε άλλο παρά …«ειρήνη» προμηνύουν.

«Δεν είμαι βέβαιος ότι θα έπρεπε να δαπανούμε οτιδήποτε» για το ΝΑΤΟ, «αλλά σίγουρα πρέπει να τους βοηθάμε», είπε χαρακτηριστικά ο Τραμπ την περασμένη Πέμπτη, αναφερόμενος στους – Ευρωπαίους κυρίως – «συμμάχους». «Εμείς τους προστατεύουμε. Εκείνοι δεν μας προστατεύουν», τόνισε.

Νωρίτερα, απευθυνόμενος μέσω βιντεοσύνδεσης στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, είχε αξιώσει για άλλη μια φορά από τα υπόλοιπα κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ να αυξήσουν τις στρατιωτικές δαπάνες στο 5% του ΑΕΠ τους, από τη σημερινή ελάχιστη βάση του 2%.

Αν ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν «αρνηθεί να τερματίσει τον πόλεμο», μία από τις πρώτες κινήσεις του Τραμπ θα είναι «να απελευθερώσει την αμερικανική ενεργειακή δύναμη». Αυτό σημαίνει ότι ο Τραμπ θα απελευθερώσει τη ροή του αμερικανικού LNG προς την Ευρώπη, γεγονός που θα μειώσει την τιμή των ρωσικών υδρογονανθράκων, υποστήριξε ο επικεφαλής της μεταβατικής ομάδας του νέου Προέδρου στο Πεντάγωνο, Ρ. Γουίλκι.

Οι ΗΠΑ δεν απαιτούν απλώς αύξηση των στρατιωτικών δαπανών του ΝΑΤΟ, αλλά και αγορά περισσότερων αμερικανικών όπλων.

Μία ακόμα πτυχή της διαπραγμάτευσης που ετοιμάζει ο Αμερικανός Πρόεδρος έβαλε από το Νταβός ο Κερτ Βόλκερ, ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για την Ουκρανία στην πρώτη θητεία Τραμπ. Και η πτυχή αυτή στριμώχνει την ΕΕ και τα σχέδια των Ευρωπαίων ΝΑΤΟικών να ενισχύσουν την ευρωπαϊκή «άμυνα», αγοράζοντας σε μεγάλο βαθμό όπλα από την ευρωπαϊκή πολεμική βιομηχανία.

«Ο Τραμπ θα τηλεφωνήσει στον Πούτιν και θα του πει να τερματίσει τον πόλεμο. Νομίζω ότι ο Πούτιν δεν θα συμφωνήσει (…) και η ομάδα του Τραμπ θα καταλάβει πως πρέπει να δείξει δύναμη και να τα βάλει όλα στο τραπέζι», υποστηρίζει ο Βόλκερ.

Αυτό μπορεί να σημάνει αυστηρότερες κυρώσεις, ουσιαστική αύξηση των αμερικανικών εξαγωγών Ενέργειας, για να πληγεί ο πολεμικός προϋπολογισμός της Ρωσίας, και συνεχή στρατιωτική υποστήριξη στο Κίεβο.

«Οχι με χρήματα των φορολογουμένων, αλλά υπάρχουν διάφοροι τρόποι, συμπεριλαμβανομένου ενός προγράμματος δανεισμού, με την κατάσχεση από την Ευρώπη των 300 δισ. ευρώ σε ρωσικά περιουσιακά στοιχεία και τη χρήση αυτών των χρημάτων για την αγορά αμερικανικού αμυντικού εξοπλισμού», δήλωσε ο Βόλκερ.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...