Οι ΗΠΑ έχουν δαπανήσει περισσότερα για στρατιωτική βοήθεια στην κυβέρνηση Ζελένσκι απ’ ότι σε μια δεκαετία στο Αφγανιστάν

Το αντιαεροπορικό σύστημα NASAMS
Το αντιαεροπορικό σύστημα NASAMS

Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, ανακοινώθηκε πως οι ΗΠΑ έχουν δαπανήσει μέχρι στιγμής 46,6 δισ. δολάρια για στρατιωτική βοήθεια στην κυβέρνηση Ζελένσκι.

Περισσότερα, δηλαδή, απ’ όσα ξόδεψαν για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν τη δεκαετία 2001-2010!

Επιπλέον, σχεδιάζεται η παροχή 5 δισ. σε όπλα και άλλες προμήθειες, ενώ κανείς δεν ξέρει πού θα φτάσει η στρατιωτική βοήθεια, όσο ο πόλεμος συνεχίζεται και κλιμακώνεται. Το στοιχείο αυτό μας θύμισε τη δήλωση Μπάιντεν πριν από δυο χρόνια, όταν ο στρατός των ΗΠΑ αποχωρούσε από το Αφγανιστάν.

Η Κίνα και η Ρωσία «θα ήθελαν πολύ» οι ΗΠΑ να μείνουν παγιδευμένες στο Αφγανιστάν, είχε πει τότε ο Αμερικανός Πρόεδρος, επιβεβαιώνοντας ότι η αποχώρηση εξυπηρετούσε την αναδιάταξη στρατιωτικών δυνάμεων και πολεμικών δαπανών, στην αντιπαράθεση με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, πρωτίστως με την Κίνα και τη Ρωσία, όπως συμβαίνει τώρα στην Ουκρανία.

Κατά τα άλλα, ούτε η επέμβαση των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν έγινε για την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας», ούτε η χρηματοδότηση του πολέμου στην Ουκρανία γίνεται για να «νικήσει η δημοκρατία τον ολοκληρωτισμό».

Οπως είχε πει και ο Ζελένσκι μιλώντας στο αμερικανικό Κογκρέσο, τα λεφτά που δίνουν οι ΗΠΑ αποτελούν «επένδυση και όχι φιλανθρωπία», προσδοκώντας προφανώς πολλαπλάσια γεωπολιτικά οφέλη απέναντι στους ανταγωνιστές τους, με δεκάδες χιλιάδες αθώα θύματα.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...