Οι ΗΠΑ είναι ο βασικός προμηθευτής όπλων του Ισραήλ κατά την διάρκεια της επίθεσης στη Γάζα

Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν ενέκρινε πωλήσεις όπλων στο Ισραήλ αξίας δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων, αφού ξεκίνησε η επίθεση στην Λωρίδα της Γάζας τον Οκτώβρη, καθώς η αμερικανική στρατιωτική βοήθεια σε αυτό το κράτος είναι τεράστια και αδιάλειπτη επί δεκαετίες.

Σύμφωνα με στοιχεία του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων, από την έναρξη της επίθεσης οι ΗΠΑ έχουν δημοσιοποιήσει δυο πωλήσεις που έγιναν με τη λεγόμενη «κατεπείγουσα» διαδικασία στον σύμμαχό τους. Η οδός αυτή επιτρέπει άμεσες παραδόσεις, παρακάμπτοντας τη συνήθη διαδικασία αξιολόγησης και έγκρισης, διάρκειας 30 ημερών, στο Κογκρέσο.

Στις αρχές Δεκέμβρη, η Ουάσιγκτον ενέκρινε την πώληση, έναντι 106 εκατ. δολαρίων, 13.981 οβίδων 120 χιλιοστών. Πρόκειται για πυρομαχικά προοριζόμενα κυρίως για τα άρματα μάχης Μερκάβα, που αναπτύχθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας στο πλαίσιο των χερσαίων επιχειρήσεων ευρείας κλίμακας από τα τέλη Οκτωβρίου.

Στα τέλη Δεκεμβρίου, εγκρίθηκε δεύτερη «κατεπείγουσα» πώληση από την κυβέρνηση του προέδρου Μπάιντεν. Επρόκειτο για 57.000 οβίδες 155 χιλιοστών και συναφή εξοπλισμό, με αξία συνολικά 147,5 εκατ. δολαρίων. Αντλήθηκαν από τα αποθέματα του αμερικανικού στρατού.

Οι πωλήσεις όπλων με αξία που ξεπερνά συγκεκριμένο όριο είναι υποχρεωτικό βάσει νόμου να ανακοινώνονται στις ΗΠΑ, κάτι όμως που δεν ισχύει για μικρότερης αξίας τέτοιες συναλλαγές. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Washington Post», έχουν εγκριθεί πάνω από 100 πωλήσεις στο Ισραήλ που δεν δημοσιοποιήθηκαν από την κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν μετά την 7η Οκτώβρη. Πολλές αφορούσαν πυρομαχικά για το πυροβολικό.

Οι «επείγουσες» πωλήσεις στο Ισραήλ προστίθενται στη σταθερή για δεκαετίες -και δωρεάν- βοήθεια των ΗΠΑ, οι οποίες διαθέτουν στον πιο στενό σύμμαχό τους στη Μέση Ανατολή μέρος των πιο σύγχρονων οπλικών συστημάτων τους.

Από ιδρύσεώς του το 1948, η Ουάσιγκτον χρηματοδότησε με κάπου 130 δισ. δολάρια το Ισραήλ, κατά επίσημους αριθμούς. Το ποσό αυτό ισούται με 300 δισ. δολάρια αν αναπροσαρμοστεί για να ληφθεί υπόψη ο πληθωρισμός.

Το Ισραήλ είναι «ο μεγαλύτερος αποδέκτης αθροιστικά» της αμερικανικής βοήθειας στο εξωτερικό «μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο», ανέφερε πρόσφατη έκθεση του αμερικανικού Κογκρέσου. Έλαβε εξάλλου χωριστή, «μεγάλη οικονομική βοήθεια» μεταξύ του 1971 και του 2007.

Έκτοτε, η βοήθεια είναι σχεδόν αποκλειστικά στρατιωτική — κι ανέρχεται σε πάνω από 3,5 δισ. ευρώ τον χρόνο, δυνάμει πολυετών διμερών συμφωνιών, που επί του παρόντος έχουν ισχύ ως το 2028.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Δείτε ακόμα...