Οι ΗΠΑ εμπλέκουν τη Β. Κορέα στον πόλεμο της Ουκρανίας

Ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας του Λευκού Οίκου
Ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας του Λευκού Οίκου / Πηγή: Associated Press

Τη Βόρεια Κορέα εμπλέκουν στον πόλεμο της Ουκρανίας οι ΗΠΑ που την κατηγορούν ότι στέλνει όπλα στη Ρωσία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν πληροφορίες που υποδεικνύουν πως η Βόρεια Κορέα προμηθεύει κρυφά τη Ρωσία με έναν «σημαντικό» αριθμό οβίδων πυροβολικού για τον πόλεμό της στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι.

Ο Κίρμπι είπε σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου πως η Βόρεια Κορέα προσπαθεί να αποκρύψει τα φορτία διοχετεύοντάς τα μέσω χωρών στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

«Δεν είναι ένας ασήμαντος αριθμός οβίδων, αλλά δεν πιστεύουμε πως η ποσότητά τους είναι τέτοια που θα άλλαζε τη δυναμική του πολέμου», είπε ο Κίρμπι και πρόσθεσε πως «σίγουρα δεν πρόκειται να αλλάξει τους υπολογισμούς μας… ή με τόσους πολλούς από τους συμμάχους και εταίρους μας για το είδος των ικανοτήτων που θα συνεχίσουμε να παρέχουμε στους Ουκρανούς».

Η Βόρεια Κορέα δήλωσε τον Σεπτέμβριο πως δεν προμήθευσε ποτέ όπλα ή πυρομαχικά στη Ρωσία και δεν έχει σχέδια να το κάνει, ενώ προειδοποίησε τις Ηνωμένες Πολιτείες να «κρατήσουν το στόμα τους κλειστό» και να σταματήσουν να κυκλοφορούν φήμες που έχουν σκοπό να «αμαυρώσουν» την εικόνα της χώρας.

Αναφερόμενος στις σημερινές εκτοξεύσεις πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα, ο Κίρμπι είπε ότι δεν αποτελούν άμεση απειλή για το προσωπικό των ΗΠΑ στην περιοχή, και πρόσθεσε πως η Ουάσινγκτον θα διασφαλίσουν ότι το προσωπικό της εκεί έχει την ικανότητα να υπερασπιστεί τους συμμάχους της.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

Δείτε ακόμα...