Οι ΗΠΑ εμπόδισαν ελληνόκτητα τάνκερ να φτάσουν στη Βενεζουέλα

Πλοίο-Τάνκερ
Φώτο Αρχείου / Φ/Γ Von Perle / Πηγή: Eurokinissi

Την μεταφορά καυσίμων από το Ιράν προς τη Βενεζουέλα από δύο ελληνόκτητα τάνκερ απέτρεψαν οι αμερικανικές αρχές, όπως μεταδίδουν «Wall Street Journal» και «Fox News». Αυτή η πράξη αποτελεί συνέχιση της κλιμάκωσης των πιέσεων από την Ουάσιγκτον προς τον Πρόεδρο Μαδούρο.

Το αμερικανικό ναυτικό ανάγκασε τα δύο τάνκερ να ανακόψουν την πορεία τους και να επιστρέψουν πίσω. Μάλιστα, φέρεται να επικοινώνησε με την κυβέρνηση της Λιβερίας, απειλώντας με την επιβολή κυρώσεων, σε περίπτωση παράδοσης των φορτίων.

Σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα, τα πλοία ,που φέρουν την ονομασία «Bering» και «Βella» με σημαία Λιβερία, ανήκουν σε Έλληνες πλοιοκτήτες. Παράλληλα, οι αμερικανικές αρχές επικοινώνησαν και με τους Έλληνες εφοπλιστές, απειλώντας τους –επίσης– με την επιβολή κυρώσεων και την ανάληψη νομικής δράσης.

«Θα συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε την οικονομική και διπλωματική ισχύ μας για την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη Βενεζουέλα» δήλωσε, από την πλευρά του, εκπρόσωπος του State Department στο «Fox News». Οι ΗΠΑ μάλιστα αυτό το μήνα δημοσίευσαν διεθνείς ναυτιλιακές οδηγίες, συμβουλεύοντας τους πλοιοκτήτες πως να πρέπει να αποφύγουν τις κυρώσεις που αφορούν το Ιράν, τη Βόρεια Κορέα και τη Συρία.

Στο πλαίσιο αυτό, η Βενεζουέλα έχει αναπτύξει ναυτική δύναμη στην περιοχή της Καραϊβικής, προκειμένου να αποτρέψει την παρεμπόδιση πλοίων. Τις προηγούμενες ημέρες μάλιστα, τέσσερα ιρανικά τάνκερ έχουν καταφέρει να φθάσουν στον προορισμό τους και να παραδώσουν καύσιμα και ανταλλακτικά για τα διυλιστήρια της Βενεζουέλας. Ένα ακόμη πλοίο βρίσκεται εν πλω προς τη χώρα της Λατινικής Αμερικής.

«Θέλω για ακόμα μια φορά να ευχαριστήσω τον λαό και την κυβέρνηση του Ιράν, διότι χάρη στην αλληλεγγύη και το θάρρος τους, η Βενεζουέλα παρέλαβε τάνκερ με βενζίνη και προμήθειες για τον εφοδιασμό της χώρα μας» δήλωσε, προσφάτως, ο Νικολάς Μαδούρο, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του.

Με πληροφορίες από: sputniknews.gr, reuters.com

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...