Οι ΗΠΑ εξετάζουν την επανέναρξη πώλησης όπλων στη Σ. Αραβία

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν

Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν συζητά την ενδεχόμενη άρση της απαγόρευσης που έχει επιβάλει στην πώληση όπλων επιθετικής φύσης στη Σαουδική Αραβία, όμως η οριστική απόφαση θα εξαρτηθεί από το εάν το Ριάντ θα σημειώσει πρόοδο στην διαδικασία για τον τερματισμό του πολέμου στην Υεμένη, σύμφωνα με τέσσερις πηγές ενημερωμένες σχετικά που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Ανώτεροι σαουδάραβες αξιωματούχοι πιέζουν αμερικανούς ομολόγους τους με σκοπό απαγόρευσης κάθε πώλησης επιθετικής φύσης τους τελευταίους μήνες, εξήγησαν οι πηγές αυτές ενόψει της επίσκεψης του προέδρου Μπάιντεν στο σουνιτικό βασίλειο εντός της εβδομάδας.

Οι διαβουλεύσεις στην Ουάσινγκτον είναι ανεπίσημες και σε πολύ πρώιμο στάδιο, χωρίς να αναμένεται η λήψη απόφασης άμεσα, είπαν οι δύο από τις πηγές. Αμερικανός αξιωματούχος διαβεβαίωσε το Ρόιτερς ότι δεν γίνεται τέτοια συζήτηση «αυτή τη στιγμή».

Ωστόσο, καθώς ο κ. Μπάιντεν κάνει ένα διπλωματικά λεπτό ταξίδι αυτή την εβδομάδα, η κυβέρνησή του αφήνει να εννοηθεί πως ίσως υπάρξει επανεκκίνηση της σχέσης με τη Σαουδική Αραβία, καθώς θέλει αύξηση της παραγωγής πετρελαίου από τα κράτη του Κόλπου και στενότερη συνεργασία των αραβικών κρατών με το Ισραήλ για την αντιμετώπιση του Ιράν.

Ωστόσο, οποιαδήποτε απόφαση να αρθούν οι περιορισμοί στις πωλήσεις όπλων επιθετικής φύσης στη Σαουδική Αραβία αναμένεται να συναντήσει αντιστάσεις στο Κογκρέσο, τόσο από Δημοκρατικούς, όσο και από Ρεπουμπλικάνους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...