Οι ΗΠΑ εξετάζουν τον εξοπλισμό του Κιέβου με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς

Πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς εξετάζουν να στείλουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία καθώς τα δύο ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα, ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ και Ρωσία προετοιμάζονται για ένταση της σύγκρουσης.

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο «Reuters», επικαλούμενο αξιωματούχους, η αμερικανική κυβέρνηση εξετάζει την έγκριση νέου πακέτου στρατιωτικής βοήθειας για την Ουκρανία, το οποίο θα περιλαμβάνει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς με πυρομαχικά διασποράς, προκειμένου να δώσει στο Κίεβο τη δυνατότητα να προκαλέσει σημαντικά πλήγματα πίσω από τις πρώτες γραμμές άμυνας των ρωσικών στρατευμάτων, στα κατεχόμενα εδάφη της ουκρανικής επικράτειας.

Έχοντας διαπιστώσει την αποτελεσματικότητα των οβίδων διασποράς 155 χιλιοστών που παραδόθηκαν στην Ουκρανία τους τελευταίους μήνες, οι ΗΠΑ εξετάζουν την παράδοση πυραύλων ATACMS (Army Tactical Missile Systems) με βεληνεκές 306 χλμ. ή/και GMLRS (Guided Multiple Launch Rocket System) με βεληνεκές 72 χλμ. οι οποίοι θα φέρουν πυρομαχικά διασποράς.

Οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις διαθέτουν ήδη οβίδες πυροβολικού 155 χιλιοστών, οι οποίες μπορούν να διασπείρουν έως και 48 βομβίδια σε απόσταση περίπου 30 χιλιομέτρων.

Οι πύραυλοι ATACMS έχουν τη δυνατότητα να φέρουν περίπου 300 τέτοια βομβίδια διασποράς, ενώ οι GMLRS έως και 404.

Οριστική απόφαση για παράδοση πυραύλων ATACMS ή GMLRS -ή και των δύο- δεν έχει ληφθεί, υπογραμμίζουν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι. Η κυβέρνηση Μπάιντεν εξέταζε εδώ και μήνες το ενδεχόμενο παράδοσης πυραύλων ATACMS στην Ουκρανία, καθώς υπήρχαν «ανησυχίες» ότι θα εκλαμβανόταν ως «υπερβολικά» εχθρική κίνηση εναντίον της Ρωσίας.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες μέρες η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε και την παράδοση πυρομαχικών απεμπλουτισμένου ουρανίου για τα άρματα μάχης «Abrams» που αναμένεται να φτάσουν μέσα στο φθινόπωρο, ενώ έχει προχωρήσει και σε αποστολές πυρομαχικών διασποράς.

Πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς έχουν παραδώσει στο Κίεβο η Βρετανία και η Γαλλία (τους γαλλοβρετανικούς πυραύλους «Storm Shadow» / SCALP-EG).

Την ίδια στιγμή το Κίεβο συνεχίζει τις πιέσεις στη Γερμανία για να παραλάβει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς «Taurus».

Πηγή: «Ριζοσπάστης», ΑΠΕ-ΜΠΕ, TASS

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...