Την ένταση και τον κίνδυνο επέκτασης της σύγκρουσης ανεβάζουν και οι αυξανόμενες επιθέσεις κατά δυνάμεων των ΗΠΑ στην περιοχή.
Όπως ανακοίνωσε χθες Τρίτη το Πεντάγωνο, αμερικανικές δυνάμεις έγιναν στόχος τουλάχιστον 13 επιθέσεων με drones ή ρουκέτες την τελευταία εβδομάδα στο Ιράκ και στη Συρία.
«Μεταξύ της 17ης και της 24ης Οκτωβρίου, οι αμερικανικές δυνάμεις και αυτές του διεθνούς συνασπισμού δέχθηκαν επιθέσεις τουλάχιστον δέκα φορές στο Ιράκ και άλλες τρεις φορές στη Συρία», είπε σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, ο πτέραρχος Πατ Ράιντερ, διευκρινίζοντας πως ο απολογισμός αυτός είναι ακόμη προσωρινός.
Χωρίς να κατονομάσει τους υπεύθυνους για τις επιθέσεις εναντίον αμερικανικών στρατευμάτων, ο πτέραρχος Ράιντερ επέμεινε ότι ενορχηστρώνονται από οργανώσεις «υποστηριζόμενες από τους Φρουρούς της Επανάστασης» και «το ιρανικό καθεστώς».
Σύμφωνα με το «NBC News», κάπου 24 Αμερικανοί στρατιωτικοί τραυματίστηκαν στις επιθέσεις στο Ιράκ και στη Συρία.
Η Ουάσιγκτον διατηρεί ανεπτυγμένους κάπου 900 στρατιωτικούς στη Συρία και άλλους σχεδόν 2.500 στο Ιράκ με πρόσχημα τις επιχειρήσεις εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος».
Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την Κυριακή πως ενισχύουν τις δυνάμεις τους στην περιοχή και προειδοποίησαν το Ιράν και ένοπλες οργανώσεις προσκείμενες στην Τεχεράνη εναντίον κάθε απόπειρας εξάπλωσης του πολέμου στην Εγγύς Ανατολή.