Οι ΗΠΑ στέλνουν κι άλλες στρατιωτικές δυνάμεις στη Μέση Ανατολή

Αμερικανικό αεροσκάφος F-22 Raptor στην Βάση της Σούδας
Αμερικανικό αεροσκάφος F-22 Raptor στην Βάση της Σούδας

Στο πλαίσιο της ενίσχυσης της παρουσίας των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή και τη στήριξη του κράτους δολοφόνου σε ενδεχόμενο χτύπημα του Ιράν και των συμμάχων του, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε πως στέλνει τώρα μια μοίρα F-22 Raptors, για να ενισχύσει τις ισχυρές αεροναυτικές δυνάμεις που βρίσκονται ήδη στην περιοχή.

Η μοίρα των F-22 Raptor θα προστεθεί στις τρεις μοίρες πολεμικών αεροσκαφών που έχουν ήδη αναπτυχθεί στη Μέση Ανατολή, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται μια μοίρα F-15E Strike Eagle, μια μοίρα μαχητικών F-16 Fighting Falcon και μια μοίρα αεροσκαφών A-10 Thunderbolt Close Air Support (CAS), που είναι σχεδιασμένα για στενή αεροπορική υποστήριξη επίγειων δυνάμεων, με δυνατότητα πλήγματος σε ελαφρά θαλάσσια σκάφη και σε επίγειους στόχους, όπως άρματα μάχης και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα.

Παράλληλα αναμένεται ότι θα αναπτυχθούν επιπρόσθετα αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού για να υποστηρίξουν τον αυξημένο αριθμό πολεμικών αεροσκαφών στην περιοχή.

Στο πλαίσιο κλιμάκωσης των συγκρούσεων που απειλούν να βάλουν φωτιά στην περιφέρεια της Μέσης Ανατολής, οι ΗΠΑ αντικαθιστούν επίσης το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο «USS Theodore Roosvelt» με το αεροπλανοφόρο «USS Abraham Lincoln» και την αρμάδα του, έχοντας ήδη τουλάχιστον άλλα 11 πολεμικά πλοία (ως επί το πλείστον αντιτορπιλικά) σε Ανατολική Μεσόγειο και Περσικό, όπως το «USS Wasp», ένα αμφίβιο πλοίο μεταφοράς αεροσκαφών αλλά και πλοία μεταφοράς πεζοναυτών.

Να σημειωθεί ότι συνολικά, οι ΗΠΑ έχουν ανεπτυγμένους πάνω από 30.000 στρατιώτες σε χώρες της Μέσης Ανατολής.

Παράλληλα, ορισμένα ισραηλινά ΜΜΕ ανέφεραν πως η κυβέρνηση Μπάιντεν στέλνει στο Ισραήλ φορτία με βόμβες άνω του μισού τόνου, που καθυστερούσαν τους τελευταίους μήνες στο πλαίσιο «πίεσης» στην κυβέρνηση Νετανιάχου.

Την ίδια ώρα, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν είναι σε συνεχή επαφή με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Γιοάβ Γκάλαντ, συζητώντας όλα τα πιθανά επιχειρησιακά «αμυντικά ή επιθετικά» σενάρια, με το Ισραήλ να απειλεί το Ιράν ακόμη και με «προληπτική επίθεση», με τη στρατιωτική, πολιτική και διπλωματική στήριξη των ΗΠΑ, της ΕΕ και ορισμένων αραβικών χωρών του Περσικού Κόλπου.

Ενδεικτική της στενής συνεργασίας ΗΠΑ – Ισραήλ ήταν η χτεσινή επίσκεψη του επικεφαλής της Διοίκησης του αμερικανικού στρατού για τη Μέση Ανατολή (CENTCOM), στρατηγού Μάικ Κουρίλα, χτες το απόγευμα, στο Ισραήλ, όπου συναντήθηκε με τον επιτελάρχη Χέρτζι Χαλεβί.

Στις συνθήκες επικίνδυνης κλιμάκωσης, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, συγκάλεσε χτες βράδυ το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας στον Λευκό Οίκο, παρουσία της αντιπροέδρου Κάμαλα Χάρις, για να εξετάσει όλες τις δυνατότητες στο φόντο όξυνσης της κρίσης και των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...