Οι ΗΠΑ θα απαντήσουν αν η Ρωσία χρησιμοποιήσει χημικά όπλα, δήλωσε ο Μπάιντεν – Προειδοποιήσεις και προς Κίνα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα απαντήσουν αν η Ρωσία χρησιμοποιήσει χημικά όπλα στην στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. «Θα απαντήσουμε αν τα χρησιμοποιήσει, η φύση της απάντησης θα εξαρτηθεί από τη φύση της χρήσης», δήλωσε ο Μπάιντεν σε συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση των συνόδων του ΝΑΤΟ και της G7.

Νωρίτερα σήμερα η Κίνα χαρακτήρισε ως απειλή για την παγκόσμια ασφάλεια τη λειτουργία αμερικανικών βιολογικών εργαστηρίων στην Ουκρανία και σε αρκετές άλλες χώρες.

Επιπλέον, ο Τζο Μπάιντεν έκανε λόγο για ελλείψεις τροφίμων σε πολλές χώρες, που θα είναι «πραγματικές». Ο Μπάιντεν είπε ότι οι ηγέτες συζήτησαν τις πιθανότητες ελλείψεων τροφίμων που προκλήθηκαν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Είχαμε μια μακρά συζήτηση στο G7 για το πώς θα μπορούσαμε να αυξήσουμε και να διανείμουμε πιο γρήγορα τρόφιμα… Επιπλέον, μιλήσαμε για την προτροπή σε ευρωπαϊκές και όλες τις άλλες χώρες να τερματίσουν τους εμπορικούς περιορισμούς στις εξαγωγές τροφίμων. Επομένως, βρισκόμαστε στη διαδικασία επεξεργασίας με τους Ευρωπαίους φίλους μας για το τι χρειάζεται για να μετριαστούν οι ανησυχίες σχετικά με τις ελλείψεις τροφίμων», είπε.

Ο Μπάιντεν παραδέχτηκε επίσης ότι οι κυρώσεις προς τη Μόσχα δεν πλήττουν μόνο τη Ρωσία αλλά και πολλές άλλες χώρες, ανάμεσά τους και αυτές που τις επιβάλλουν.

«Το τίμημα των κυρώσεων δεν επιβάλλεται μόνο στη Ρωσία. Επιβάλλεται και σε πάρα πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ευρωπαϊκών χωρών και της χώρας μας επίσης», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο Τζο Μπάιντεν αναφέρθηκε επίσης στην Κίνα, λέγοντας ότι το Πεκίνο κατανοεί τις δυνητικά τρομερές οικονομικές συνέπειες που θα προκύψουν εάν η χώρα παράσχει βοήθεια στη Ρωσία στον πόλεμό της στην Ουκρανία. Είπε ότι στην πρόσφατη επικοινωνία του με τον Σι Τζινπίνγκ «δεν απείλησε», αλλά του κατέστησε σαφείς «τις συνέπειες του να βοηθήσει τη Ρωσία».

«Νομίζω ότι η Κίνα κατανοεί ότι το οικονομικό της μέλλον εξαρτάται πολύ περισσότερο από τη σχέση της με τη Δύση παρά με τη Ρωσία. Και ελπίζω ότι δεν θα δεσμευτεί» για να βοηθήσει τη Μόσχα να χαλαρώσει τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν μετά την εισβολή στην Ουκρανία, υποστήριξε ο Μπάιντεν από τις Βρυξέλλες.

«Δεν απείλησα, αλλά του το έκανα σαφές – φρόντισα να καταλάβει τις συνέπειες της βοήθειας της Ρωσίας», είπε ο Μπάιντεν αναφερόμενος σε μια πρόσφατη συνομιλία με τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP, CNN

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...