Οι ΗΠΑ θα στείλουν στην Ουκρανία πυρομαχικά απεμπλουτισμένου ουρανίου

Αποστολή ΝΑΤΟικού οπλισμού στην Ουκρανία
Φώτο αρχείου / Πύραυλοι Javelin – Αποστολή ΝΑΤΟικού οπλισμού στην Ουκρανία – Μάης 2022

Με τις ουκρανικές επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος, ακόμη και στη Μόσχα, να έχουν γίνει πλέον καθημερινές, την ένταση στη Μαύρη Θάλασσα να ανεβαίνει επικίνδυνα, το Κίεβο και τη Δύση να προχωρούν το σχέδιο για «ΝΑΤΟποίηση» των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ εντείνονται οι αιματηρές μάχες στο πεδίο, κλιμακώνεται βήμα βήμα η ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ένα ακόμη βήμα σ’ αυτή την κλιμάκωση αποτελεί η απόφαση της κυβέρνησης του προέδρου Τζο Μπάιντεν να στείλει στην Ουκρανία διατρητικά πυρομαχικά απεμπλουτισμένου ουρανίου, σχεδιασμένα για να διαπερνούν θωρακίσεις, σύμφωνα με έγγραφο που περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων «Reuters» και δυο πηγές του.

Οι οβίδες, που προορίζονται κυρίως για την καταστροφή ρωσικών αρμάτων μάχης και άλλων τεθωρακισμένων, θα ενταχθούν σε νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας της Ουάσιγκτον στο Κίεβο που αναμένεται να παρουσιαστεί μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα.

Μπορούν να βάλλονται από αμερικανικά άρματα μάχης «Abrams», δεκάδες από τα οποία -κατά πηγή ενημερωμένη σχετικά- θα παραδοθούν στον ουκρανικό στρατό εντός εβδομάδων.

Μια από τις πηγές του «Ρόιτερς» στην αμερικανική κυβέρνηση εκτίμησε πως το πακέτο αυτό θα έχει αξία από 240 ως 375 εκατομμύρια δολάρια, ανάλογα με το τι θα συμπεριλάβει, κάτι που δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη.

Ο Λευκός Οίκος δεν απάντησε αμέσως όταν το πρακτορείο τού ζήτησε να σχολιάσει τις πληροφορίες αυτές.

Η Βρετανία ήδη έστειλε τέτοια βλήματα στην Ουκρανία νωρίτερα φέτος, όμως οι παραδόσεις οβίδων απεμπλουτισμένου ουρανίου από τις ΗΠΑ αναμένεται να προκαλέσουν αντιδράσεις. Θα ακολουθήσουν την απόφαση της Ουάσιγκτον να στείλει οβίδες διασποράς στον ουκρανικό στρατό, παρά τις ανησυχίες για τους μακροπρόθεσμους κινδύνους που εγείρουν τα πυρομαχικά αυτά για τους αμάχους.

Η χρήση πυρομαχικών απεμπλουτισμένου ουρανίου προκαλεί τεράστιους κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία, καθώς η εισπνοή ή η κατάποση σκόνης απεμπλουτισμένου ουρανίου μπορεί κατ’ αυτή να προκαλέσει καρκίνους και πολύ σοβαρά αναπαραγωγικά προβλήματα.

Ο στρατός των ΗΠΑ χρησιμοποίησε μαζικά τέτοια πυρομαχικά το 1990 και το 2003, στους δυο πολέμους του Κόλπου, όπως και το 1999, όταν το NATO βομβάρδισε την πρώην Γιουγκοσλαβία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...