Οι ΗΠΑ βλέπουν «εφικτή» την κατασκευή πυρηνικής βόμβας από το Ιράν σε 12 μέρες

Ο Αμερικανός βοηθός υφυπουργού Άμυνας Κόλιν Καλ κατέθεσε σε επιτροπή του κογκρέσου πως το Ιράν μπορεί πλέον να παράγει αρκετό υλικό εμπλουτισμένου ουρανίου ώστε να φτιάξει μία πυρηνική βόμβα σε περίπου δύο βδομάδες.

Μιλώντας σε επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων τόνισε πως το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο, αφότου οι ΗΠΑ επί του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ αποχώρησαν το Μάιο του 2018 από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Ερωτηθείς γιατί η κυβέρνηση Μπάιντεν επιχείρησε να ανανεώσει τη συμφωνία του 2015 απάντησε πως αφότου αποχώρησαν οι ΗΠΑ από τη συμφωνία το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα σημείωσε «μεγάλη πρόοδο» αφού από τους 12 μήνες που χρειαζόταν τότε για να φτιάξει υλικό για την κατασκευή μίας πυρηνικής βόμβας χρειάζεται σήμερα περίπου 12 μέρες.

Υπερθεμάτισε για την ανάγκη διπλωματικής επίλυσης του ζητήματος του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος επιμένοντας πως μία συμφωνία που θα μπορούσε να θέσει όρια είναι καλύτερη δυνατή λύση από άλλες. Παρόλα αυτά διέκρινε πως διακυβεύεται ό,τι έχει απομείνει από τη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα (JPCPOA) θεωρώντας πως αυτή είναι πλέον «σαν να πατά σε λεπτό στρώμα πάγου».

Την Τρίτη, το πρακτορείο Ρόιτερς επικαλούμενο δηλώσεις επιθεωρητών της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (ΙΑΕΑ) μετέδωσε πως εντοπίστηκαν σωματίδια ουρανίου στο ιρανικό πυρηνικό συγκρότημα Φορντό που δείχνουν εμπλουτισμό ουρανίου κατά 83,7%.

Το Ιράν απέρριψε τους ισχυρισμούς για εμπλουτισμό σε αυτό το επίπεδο. Ο επικεφαλής του Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας του Ιράν, Μοχαμάντ Εσλαμί, δήλωσε σήμερα πως η παραγωγή της Ισλαμικής Δημοκρατίας είναι στο 60%, σύμφωνα με κρατικά ΜΜΕ.

Στο Ιράν μεταβαίνει αύριο (Παρασκευή) ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας Ραφαέλ Γκρόσι για συναντήσεις υψηλού επιπέδου.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...