Οι ΗΠΑ βομβάρδισαν εγκαταστάσεις των «Φρουρών της Επανάστασης» στη Συρία

Σε αεροπορικούς βομβαρδισμούς στη Συρία με στόχο δυνάμεις του Ιράν προχωρούν οι ΗΠΑ, σε μία κίνηση που επισημαίνει τον αυξημένο κίνδυνο επέκτασης της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν χθες Πέμπτη πλήγματα εναντίον δυο εγκαταστάσεων στην ανατολική Συρία, τα οποία, όπως είπε, χρησιμοποιούν οι «Φρουροί της Επανάστασης», επίλεκτο σώμα του στρατού του Ιράν, και «οργανώσεις συνδεόμενες με αυτούς».

Τα «πλήγματα ακριβείας», σε «νόμιμη άμυνα», αποτελούν «απάντηση στη σειρά συνεχιζόμενων και στην πλειονότητά τους αποτυχημένων επιθέσεων εναντίον αμερικανικού προσωπικού στο Ιράκ και στη Συρία από παραστρατιωτικές οργανώσεις υποστηριζόμενες από το Ιράν» μετά τη 17η Οκτωβρίου, πρόσθεσε ο υπουργός, διευκρινίζοντας πως έγιναν κατά διαταγή του προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Σύμφωνα με τον Όστιν οι επιδρομές αυτές «είναι ξεχωριστές και διαφορετικές από τη συνεχιζόμενη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς» και «δεν αποτελούν αλλαγή στην προσέγγισή μας στη σύγκρουση Ισραήλ – Χαμάς». Προσθέτει ότι «συνεχίζουμε να προτρέπουμε όλες τις κρατικές και μη κρατικές οντότητες να μην αναλάβουν δράση που θα κλιμακωθεί σε μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση».

Οι επιχειρήσεις ανακοινώθηκαν μετά το μήνυμα που απηύθυνε ο πρόεδρος Μπάιντεν στον ανώτατο ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, προειδοποιώντας τον εναντίον οποιασδήποτε επίθεσης κατά αμερικανικών στρατευμάτων, εν μέσω εντεινόμενων ανησυχιών για εξάπλωση του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς.

Χθες, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε πως αμερικανικές δυνάμεις και σύμμαχοί τους έγιναν στόχος τουλάχιστον 16 επιθέσεων στη Συρία και στο Ιράκ (12 και 4 αντίστοιχα) από την αρχή του μήνα, κατηγορώντας εκ νέου «παραστρατιωτικές ομάδες συνδεόμενες με το Ιράν».

Η Ουάσιγκτον διατηρεί ανεπτυγμένους περίπου 900 στρατιωτικούς της στη Συρία και άλλους σχεδόν 2.500 στο Ιράκ στο πλαίσιο του ιμπεριαλιστικού στρατιωτικού συνασπισμού που επιχειρεί στην περιοχή με πρόσχημα την τζιχαντιστική οργάνωση «Ισλαμικό Κράτος».

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...