Οι νέοι να υπηρετήσουν τη θητεία τους με «όπλο» τη διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών τους και μέσα από τις πύλες των στρατοπέδων

Στρατιώτης Μηχανικού - Φαντάρος - ΚΕΜΧ - Ναύπλιο - ορκωμοσία - στρατευμένος - θητεία
Φώτο Αρχείου / Στρατιώτης Μηχανικού / Πηγή: Eurokinissi

Η θητεία αποτελεί για χιλιάδες νέους που καλούνται να υπηρετήσουν ένα επιπλέον «εμπόδιο» στη ζωή τους, αφού υποχρεούνται είτε να σταματήσουν τις σπουδές τους είτε την εργασία τους με κίνδυνο να την χάσουν είτε βρίσκονται στην ανεργία με τα οικονομικά προβλήματα οξυμένα.

Η απαράδεκτη αύξηση της θητείας από την κυβέρνηση στους 12 μήνες και ο διπλασιασμός στην ουσία της περιόδου παραμονής σε στρατόπεδα της παραμεθορίου για να υπηρετήσουν 9μηνο, αυξάνουν για τους νέους και τις οικογένειές τους τον έτσι κι αλλιώς μεγάλο οικονομικό βραχνά που τους αναγκάζει η κυβέρνηση να σηκώσουν. Ιδιαίτερα σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης, με τα αρνητικά αποτελέσματα από την κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας να είναι εμφανή, η κατάσταση επιδεινώνεται σε εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους και αγροτικές οικογένειες.

Η στρατιωτική θητεία δικαιολογημένα προκαλεί δυσφορία, αγανάκτηση και θυμό στους νέους, αφού από την πρώτη στιγμή της προετοιμασίας σπαταλούν μεγάλα ποσά για τις ανάγκες ένδυσης, για τα είδη ατομικής υγιεινής και αναλώσιμα που δεν παρέχει ο στρατός. Το πρώτο πράγμα που μαθαίνουν είναι να υπακούν χωρίς αντίλογο, να αποδέχονται πως δεν έχουν κανένα δικαίωμα στο στρατό, πόσο μάλλον να διεκδικούν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, μαθαίνουν να συνυπάρχουν με τον εθνικισμό και τη δράση των φασιστών και να σκύβουν το κεφάλι στα καψώνια, στις προσβολές χωρίς δεύτερες σκέψεις.

Κατά τη διάρκεια της θητείας τους οι νέοι σωστά προβληματίζονται περισσότερο και αντιδρούν ενάντια στις στρατιωτικές επιχειρήσεις και τις αποστολές των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων εκτός συνόρων στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και της συνεργασίας με τις ΗΠΑ, στις ασκήσεις – πρόβες πολέμου σε όλη την επικράτεια και το εξωτερικό μαζί με τους δολοφονικούς στρατούς χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, των ΗΠΑ, του Ισραήλ και άλλων καπιταλιστικών κρατών που από όπου έχουν περάσει έχουν αφήσει νεκρούς, σακατεμένους και ξεριζωμένους λαούς.

Ταυτόχρονα, σε πολλές μονάδες της χώρας βλέπουν έναν στρατό να εκπαιδεύεται σε ασκήσεις σε αστικό περιβάλλον, με σενάρια και την καταστολή πλήθους, την αντιμετώπιση διαδηλωτών κ.ά. Βλέπουν πως ούτε λίγο ούτε πολύ στα σχέδια των κυβερνήσεων είναι να αξιοποιηθούν και ενάντια στον «εσωτερικό εχθρό». Αλλωστε, ένας τέτοιος προσανατολισμός είναι σαφής τόσο στο πλαίσιο του νέου δόγματος του ΝΑΤΟ όσο και στο πλαίσιο της λεγόμενης Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ηδη από το 1973 στο Στρατό Ξηράς καθιερώθηκε κανονισμός από το ΝΑΤΟ περί «καταστολής διαδηλώσεων».

Επιβεβαιώνεται πολύ γρήγορα στα μάτια πολλών νέων, και μέσα από τη θητεία τους, πως αυτό το σύστημα, το κράτος και οι μηχανισμοί του, ένας εκ των οποίων είναι και οι Ενοπλες Δυνάμεις, δεν δουλεύουν για να γίνεται καλύτερη η ζωή του εργαζόμενου λαού και των παιδιών του, να διευρύνονται τα δικαιώματά τους, να ζουν απολαμβάνοντας τις δυνατότητες που υπάρχουν καλύπτοντας τις σύγχρονες ανάγκες τους. Αντίθετα, το κράτος και τα κόμματα που αναλαμβάνουν τη διακυβέρνησή του, αποδεικνύεται πως εξυπηρετούν στο ακέραιο τις απαιτήσεις των βιομηχάνων, των εφοπλιστών, των μεγαλεμπόρων και των τραπεζιτών, βαθαίνοντας την εκμετάλλευση μέσα στους χώρους δουλειάς, την απλήρωτη εργασία, την κατάργηση των δικαιωμάτων που είχαν κατακτήσει προηγούμενες γενιές εργαζομένων με τους σκληρούς αγώνες απέναντι σε κυβερνήσεις και εργοδοσία. Σε κάθε στάδιο της ζωής τους, είτε ως μαθητές είτε ως φοιτητές και σπουδαστές είτε ως νέοι εργαζόμενοι, είχαν να αντιμετωπίσουν ένα σύστημα που σε κάθε φάση όρθωνε νέα εμπόδια στην προσπάθειά τους να κάνουν πράξη τα όνειρα, τα ιδανικά που έχει ένας νέος άνθρωπος για μια αξιοπρεπή ζωή.

Μέσα από τις θυσίες που κάνουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους για να τους στηρίξουν βλέπουν, την εποχή της λεγόμενης 4ης βιομηχανικής επανάστασης, των μεγάλων επιστημονικών και τεχνολογικών επιτευγμάτων, οι ίδιοι να ζουν χειρότερα από τους πατεράδες και τους παππούδες τους, ενώ μια χούφτα, κυριολεκτικά, επιχειρηματικοί όμιλοι να διαφημίζουν την αύξηση των κερδών τους από το ξεζούμισμα των εργαζομένων σε αυτές. Βλέπουν όσες κυβερνήσεις κι αν έχουν περάσει ότι η ζωή του εργαζόμενου λαού είναι «κάθε χρόνο και χειρότερη» αφού η καθεμία συνεχίζει το αντιδραστικό έργο της για λογαριασμό των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων ακριβώς από εκεί που το άφησε η προηγούμενη.

Στη θητεία οι νέοι έχουν δικαιώματα, με το κεφάλι ψηλά να διεκδικούν τις σύγχρονες ανάγκες τους.

Το ΚΚΕ έμπρακτα στηρίζει τις διεκδικήσεις των στρατιωτών για αξιοπρεπή θητεία, με απαλλαγή του οικονομικού βάρους που σηκώνουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους:

  • Να παρθεί πίσω από την κυβέρνηση η απαράδεκτη αύξηση της στρατιωτικής θητείας.

Η αύξηση της θητείας και η επιχειρηματολογία που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση είναι εξελίξεις επικίνδυνες και εχθρικές απέναντι στον λαό, αφού είναι αποτέλεσμα της επιθετικής πολιτικής της αστικής τάξης της χώρας μας και της κυβέρνησης με ενεργή συμμετοχή και στρατιωτική εμπλοκή σε επιχειρήσεις με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ που τροφοδοτούν απειλές σε βάρος του λαού από τους αυξανόμενους ανταγωνισμούς μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και καπιταλιστικών κρατών.

  • Να στηριχθεί το εισόδημα των στρατευμένων, με αύξηση του μισθού και έκτακτη οικονομική ενίσχυση.

Να εξασφαλίζεται δωρεάν το σύνολο των απαραίτητων υλικών για την εκτέλεση της υπηρεσίας τους και για όλο το διάστημα της θητείας. Να καλύπτεται δωρεάν το σύνολο των μετακινήσεων των στρατιωτών για όλη την περίοδο της θητείας τους (μεταθέσεις, αποσπάσεις, τοποθετήσεις, έξοδοι, άδειες κ.λπ.). Οι οπλίτες που διέκοψαν σχέση εξαρτημένης εργασίας, ανεξάρτητα από το είδος της σύμβασής τους, για να υπηρετήσουν τη θητεία τους – εφόσον οι ίδιοι το επιθυμούν – να προσλαμβάνονται από τον ίδιο εργοδότη αμέσως μετά την απόλυσή τους από τις Ενοπλες Δυνάμεις. Οι οπλίτες που ήταν άνεργοι πριν από τη θητεία και παραμένουν και μετά από αυτή, να εγγράφονται αυτόματα στα μητρώα του ΟΑΕΔ και να επιδοτούνται για το πρώτο 12μηνο ή έως ότου τους εξασφαλίσει εργασία ο ΟΑΕΔ. Για όλους τους οπλίτες, και ειδικά για όσους ήταν άνεργοι πριν από την κατάταξή τους στο στρατό, να παγώνουν στεγαστικά δάνεια και χρέη προς το Δημόσιο για το διάστημα της θητείας. Η περίοδος θητείας να υπολογίζεται ως συντάξιμος χρόνος.

  • Να εξασφαλιστεί κατά προτεραιότητα ο εμβολιασμός των στρατιωτών για την προστασία από τον κορονοϊό.

Να πραγματοποιούνται σε εβδομαδιαία βάση διαγνωστικά τεστ ανίχνευσης του κορονοϊού, και υποχρεωτικά πριν και μετά τις μεταθέσεις, αποσπάσεις, τοποθετήσεις και άδειες. Να στελεχωθούν με ειδικευμένο υγειονομικό προσωπικό και επαρκή εξοπλισμό τα ιατρεία των μονάδων και τα στρατιωτικά νοσοκομεία. Να εξασφαλίζονται η καθαριότητα, η υγιεινή και η τακτική απολύμανση των μονάδων από εξειδικευμένα συνεργεία με ευθύνη του υπουργείου και των διοικήσεων.

  • Να διασφαλίζονται στην πράξη υψηλού επιπέδου συνθήκες διαβίωσης μέσα στις μονάδες.

Να εξασφαλίζεται επαρκής, σε ποσότητα και ποιότητα, σίτιση. Να συντηρηθούν και να επισκευαστούν όλες οι εγκαταστάσεις που φιλοξενούν στρατιώτες από εξειδικευμένες υπηρεσίες και συνεργεία του κράτους και όχι με καψώνια και αγγαρείες από τους στρατιώτες. Η υπηρεσία να παρέχει τη δυνατότητα στους οπλίτες να έχουν ελεύθερη πρόσβαση σε χώρους άθλησης, βιβλιοθήκες, αίθουσες ψυχαγωγίας, αίθουσες υπολογιστών, είτε στρατοπέδων είτε δημοτικές και δημόσιες. Τα Κέντρα Ψυχαγωγίας Μονάδας (ΚΨΜ) να λειτουργούν στην πραγματικότητα για την ψυχαγωγία των στρατιωτών και την αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου και όχι για να κερδίζουν έσοδα ιδιώτες και μονάδες. Σε αυτά να έχουν πρόσβαση οι στρατιώτες για την ενημέρωσή τους μέσα από τα ΜΜΕ, σε εφημερίδες, περιοδικά και internet.

  • Να κατοχυρώνονται στην πράξη τα δικαιώματα του οπλίτη, να έχει γνώμη και δικαίωμα να εκφράζει τη διαμαρτυρία του, όπως για να καταργηθούν τα καψώνια και οι όποιες αυθαιρεσίες ανωτέρων.

Να δίνονται όλες οι άδειες κανονικά και να εξασφαλίζεται επιπλέον η ειδική άδεια για τους φοιτητές και σπουδαστές όλων των βαθμίδων και δομών, όπως επίσης και η αγροτική άδεια. Να έχουν δικαίωμα οι στρατευμένοι να συγκροτούν Επιτροπές μέσα στις μονάδες με σκοπό να αναφέρονται υπηρεσιακώς για ζητήματα συνθηκών διαβίωσης, να παίρνουν πρωτοβουλίες πολιτιστικού και αθλητικού περιεχομένου. Να διατυπώνουν τη γνώμη τους ενάντια στη συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους. Ενάντια στη συμμετοχή στο ΝΑΤΟ, στη συνεργασία με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ. Να μπει φραγμός στα εθνικιστικά συνθήματα σε βάρος άλλων λαών, στο ρατσιστικό και ναζιστικό δηλητήριο.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...