Οι Παλαιστίνιοι αφήνουν την προεδρία του Αραβικού Συνδέσμου

σημαία Παλαιστίνη
Πηγή: EUROKINISSI

Η παλαιστινιακή διπλωματία ανακοίνωσε σήμερα ότι αποσύρεται από την εκ περιτροπής προεδρία του Αραβικού Συνδέσμου, δύο εβδομάδες μετά την απόρριψη από τον οργανισμό αυτό της παλαιστινιακής πρότασης να καταδικάσει την εξομάλυνση των σχέσεων του μεταξύ Ισραήλ και δύο αραβικών χωρών του Κόλπου, των των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Μπαχρέιν.

Κατά την τελευταία συνεδρίαση του Αραβικού Συνδέσμου, τα κράτη μέλη απέρριψαν το σχέδιο ψηφίσματος που πρότειναν οι Παλαιστίνιοι κατά των συμφωνιών εξομάλυνσης μεταξύ του Ισραήλ και δύο αραβικών χωρών.

Ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών Ριάντ αλ-Μάλικι είχε καλέσει τους Άραβες ομολόγους του να απορρίψουν τις συμφωνίες, ειδάλλως η συνεδρίαση θα θεωρείτο “αποδοχή εν λευκώ” της εξομάλυνσης.

Σήμερα, ο υπουργός ανέφερε ότι η Παλαιστινιακή Αρχή, της οποίας η θητεία άρχισε στις 7 Σεπτεμβρίου και επρόκειτο να λήξει τον Μάρτιο, αποσύρεται από την προεδρία του παναραβικού οργανισμού.

Η Παλαιστινιακή Αρχή “αρνείται ότι η ηθική παρακμή, η οποία ήταν εμφανής στην τελευταία συνεδρίαση (…) συνδέεται με την προεδρία της”, δήλωσε ο επικεφαλής της παλαιστινιακής διπλωματίας σε συνέντευξη Τύπου στη Ραμάλα, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Οι συμφωνίες εξομάλυνσης που υπογράφηκαν στον Λευκό Οίκο στις 15 Σεπτεμβρίου θεωρήθηκαν “μαχαιριά στην πλάτη” από τους Παλαιστινίους.

Έως πρόσφατα, η επίλυση της ισραηλινοπαλαιστινιακής σύγκρουσης θεωρείτο απαραίτητη προϋπόθεση για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των αραβικών χωρών και του Ισραήλ, το οποίο έχει καταλάβει τη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ τα τελευταία 50 και πλέον χρόνια.

“Η απόφαση ορισμένων αραβικών χωρών να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους με το Ισραήλ δεν συζητήθηκε σε κανένα επίπεδο”, εξήγησε ο Μαλίκι, ο οποίος κατηγόρησε τον Αραβικό Σύνδεσμο ότι “καλύπτει” τα Εμιράτα και το Μπαχρέιν.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε ακόμα...