Οι Παλαιστίνιοι αιχμάλωτοι που απελευθερώθηκαν από τις ισραηλινές φυλακές κατήγγειλαν ότι υπέστησαν βασανιστήρια

Φωτό αρχείου

Οι αρχές της Λωρίδας της Γάζας ανακοίνωσαν σήμερα ότι το Ισραήλ απελευθέρωσε περίπου 150 Παλαιστίνιους κρατούμενους, που είχαν συλληφθεί κατά τη διάρκεια των στρατιωτικών επιχειρήσεων στον θύλακα. Οι άνθρωποι αυτοί κατήγγειλαν ότι βασανίστηκαν όσο ήταν κρατούμενοι.

Από την έναρξη του πολέμου ο ισραηλινός στρατός έχει συλλάβει δεκάδες Παλαιστίνιους, τους κράτησαν χωρίς να τους απαγγείλουν κατηγορίες και άφησαν ελεύθερους ορισμένους από αυτούς.

«Είναι προφανές ότι αυτοί οι αιχμάλωτοι υπέστησαν σοβαρή κακομεταχείριση αφού ορισμένοι από αυτούς στάλθηκαν για νοσηλεία στο νοσοκομείο ’Αμπου Γιούσεφ αλ Νατζάρ» ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Χισάμ Αντουάν, εκπρόσωπος της υπηρεσίας μεθοριακών διαβάσεων της Γάζας.

Η ομάδα των κρατουμένων οδηγήθηκε εκτός του ισραηλινού εδάφους μέσω της συνοριακής διάβασης Κερέμ Σαλόμ, σύμφωνα με έναν δημοσιογράφο του AFP και της παλαιστινιακής υπηρεσίας διαβάσεων. Αφού πέρασαν στο παλαιστινιακό έδαφος, οι άνθρωποι αυτοί δέχτηκαν τις πρώτες βοήθειες στο νοσοκομείο της Ράφα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας. Ένας από τους απελευθερωθέντες κρατούμενους είπε ότι ο ίδιος και ένας φίλος του ξυλοκοπήθηκαν και βασανίστηκαν κατά τη διάρκεια της κράτησής τους.

«Παρέμενα γονατιστός (κατά τους περίπου δύο μήνες της κράτησής του) από τις 5 το πρωί μέχρι τις 10 το βράδυ, με τα μάτια και τα χέρια δεμένα», είπε ο άνδρας αυτός. Το Γαλλικό Πρακτορείο δεν δημοσιοποίησε το όνομά του, για λόγους ασφαλείας. «Ο στρατός εξαπέλυσε σκυλιά εναντίον μας για να μας επιτεθούν. Μας χτύπησαν και μας βασάνισαν», υποστήριξε.

Τον περασμένο μήνα, η υπηρεσία μεθοριακών διαβάσεων είπε ότι 56 Παλαιστίνιοι που απελευθερώθηκαν από ισραηλινές φυλακές «έφεραν ενδείξεις» ότι βασανίστηκαν κατά την κράτησή τους. Ο ισραηλινός στρατός διαβεβαίωσε τότε ότι τηρείται «το διεθνές δίκαιο» όσον αφορά τη μεταχείριση των κρατουμένων.

Η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) εξέφρασε επίσης την ανησυχία της για την τύχη των κρατουμένων. Ο διευθυντής της, ο Φιλίπ Λαζαρινί, είπε τον περασμένο μήνα ότι πολλοί επέστρεψαν «σημαδεμένοι ψυχολογικά» από την περιπέτειά τους. Στην κακομεταχείριση που τους επιφυλάχθηκε περιλαμβάνονταν απειλές ηλεκτροσόκ, στέρηση ύπνου και εκφοβισμός με σκύλους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Δείτε ακόμα...