Οι πλούσιοι πλουσιότεροι κι οι φτωχοί φτωχότεροι – Χρειάζεται άλλη κοινωνία – Σοσιαλισμός η λύση

Χρήματα-οικονομία-ευρώ

(είδηση 1η)
Χρέη ανώτατου στελέχους στον ενεργειακό κολοσσό της «Shell» ετοιμάζεται να αναλάβει η Τζέιν Χολ Λουτ, ειδική σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, όπως μετέδωσε το πρακτορείο «Μπλούμπεργκ».
Θυμίζουμε ότι η «Shell», στην οποία η Λουτ ετοιμάζεται και επισήμως να «χτυπήσει κάρτα», αναβαθμίζει την παρουσία της σε όλη τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο την τελευταία διετία.
Δραστηριοποιείται ήδη στο «οικόπεδο 12» της κυπριακής ΑΟΖ, συμμετέχει στην κοινοπραξία για εκμετάλλευση του κοιτάσματος «Αφροδίτη» με τη «Chevron» και την «Delek», ενώ συνδιαχειρίζεται το γιγάντιο κοίτασμα «Λεβιάθαν» στο Ισραήλ…
Σύμφωνα μάλιστα με κυπριακά ΜΜΕ, όταν η εκπρόσωπος του ΟΗΕ ρωτήθηκε αν θα διατηρήσει και τα «καθήκοντά» της ως απεσταλμένη για το Κυπριακό, απάντησε ότι θα συνεχίσει κανονικά, καθώς η εργασία της στον Οργανισμό είναι …μερικής απασχόλησης.
Τα ίδια δημοσιεύματα συμπλήρωναν ότι η Λουτ είναι ήδη στέλεχος και σε δύο άλλες αμερικανικές εταιρείες, ενώ έχει θητεύσει στο υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ επί κυβέρνησης Ομπάμα και σε άλλα επιτελεία, όπως η εταιρεία συμβουλευτικής για θέματα κυβερνοασφάλειας, «CambridgeGlobalAdvisors» (CGA).

Με τέτοιο βιογραφικό, δεν θα μπορούσαν να βρουν καλύτερη «σύμβουλο» για να διαχειριστεί τις συνομιλίες για το Κυπριακό, όπου τα συμφέροντα των πολυεθνικών της Ενέργειας και οι γεωπολιτικοί ανταγωνισμοί για τα κοιτάσματα είναι αυτά που «χαράζουν ρότα», προωθώντας «λύσεις» συνεκμετάλλευσης και σχέδια διχοτόμησης σε βάρος των λαών.

(είδηση 2η)
Όπως ανακοίνωσαν οι εταιρείες «Pfizer» και «BioNTech», οι πρώτες που προμήθευσαν την ΕΕ με εμβόλια από τα τέλη του περασμένου Δεκέμβρη, το σκεύασμά τους εξασφαλίζει ανοσία «τουλάχιστον για έξι μήνες μετά τη δεύτερη δόση».
Αν υπολογίσει κανείς τις καθυστερήσεις στην παράδοση των εμβολίων από όλες τις εταιρείες και επομένως τις καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς, δεν είναι καθόλου απίθανο οι εκατοντάδες χιλιάδες που εμβολιάζονται αυτήν την περίοδο με τη δεύτερη δόση να χρειάζονται εκ νέου εμβολιασμό για να υπάρξει ανοσία στον πληθυσμό, όταν πλέον αυτός θα έχει ολοκληρωθεί στον γενικό πληθυσμό.
Ή για να το πούμε αλλιώς, είναι πολύ πιθανό η διατήρηση της ανοσίας να προϋποθέτει τον κυκλικό εμβολιασμό όλου του πληθυσμού σε διάστημα λίγων μηνών, που σημαίνει τρελά και προπάντων σταθερά κέρδη για τις φαρμακοβιομηχανίες –κυριολεκτικά φλέβες χρυσού, με δεδομένο ότι η απειλή της πανδημίας και των μεταλλάξεών της δεν πρόκειται να εκλείψει στο άμεσο μέλλον.
Μιλάμε δηλαδή για επένδυση στο εμβόλιο – εμπόρευμα με γιγαντιαία κρατική στήριξη και εξασφαλισμένη κερδοφορία, που καθιστά την πανδημία φλέβα χρυσού για τα μονοπώλια του Φαρμάκου.
Η πανδημία αύξησε τον παγκόσμιο πλούτο κι έκανε τους δισεκατομμυριούχους του πλανήτη και πλουσιότερους και περισσότερους. Η 35η λίστα του Forbes, με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο για το 2021, περιλαμβάνει συνολικά 2.755 δισεκατομμυριούχους, δηλαδή 660 περισσότερους σε σχέση με το 2020.

Ανάμεσά τους βρίσκονται και τέσσερις Έλληνες, ενώ θεαματική είναι η αύξηση που καταγράφεται στην συνολική περιουσία των «κροίσων» παγκοσμίως: Ο συνολικός τους πλούτος έφθασε στα 13,1 τρισ.$ αυξημένος κατά 5,1 τρισ. (40% !!) μέσα σε 12 μόνο μήνες.
Ενημερωτικά –αλλά αυτά λίγη σημασία έχουν πλουσιότερος επί της γης για μια ακόμη χρονιά, την τέταρτη συνεχόμενη, αναδεικνύεται ο Τζεφ Μπέζος της Amazon, με περιουσία 177 δισ.$ (+64 δισ.$ σε σχέση με πέρσι) και ακολουθεί ο ΊλονΜασκ της Tesla, με 151 δισ.€, κάνοντας «άλμα» 126,4 δισ.$, ακολουθούν οι υπόλοιποι «συνήθεις ύποπτοι» Μπερνάρ Αρνό της LVMH, Μπιλ Γκέιτς της Microsoft, ΜαρκΖούγκερμπεργκ του Facebook κλπ. κλπ.
Στη λίστα περιλαμβάνονται και τα δικά μας «πατριωτάκια», Βαρδής Βαρδινογιάννης της MotorOil, Φίλιππος Νιάρχος, Αριστοτέλης Μυστακίδης και Ιβάν Σαββίδης

Η Ελλάδα, 51η στον κόσμο με ακαθάριστο εγχώριο προϊόν –ΑΕΠ, 165.830δισ.€, που αν υπολογίσουμε το πάνω 370 δισ.€, δημόσιο χρέος υπολείπεται όχι μόνο του Τζεφ Μπέζος, αλλά και πολλών άλλων δισεκατομμυριούχων.

GEORGE GROSZ, Στυλοβάτες της κοινωνίας 1926
GEORGE GROSZ, Στυλοβάτες της κοινωνίας 1926

Στα παραπάνω δίνουν απάντηση οι Θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ, για αυτή την κατάσταση, με τον επίλογο των θέσεων όπου αναφέρεται: Το ΚΚΕ αναλαμβάνει μεγάλα καθήκοντα για την ανασυγκρότηση του κινήματος της εργατικής τάξης, για τη συγκρότηση της κοινωνικής συμμαχίας. Η Κεντρική Επιτροπή εκτιμά ότι μαζί με τις αρνητικές εξελίξεις υπάρχουν ταυτόχρονα κι εφεδρείες στο κίνημα, διάφορες εστίες αντίστασης που πρέπει να βοηθήσουμε εμείς να βγουν στην επιφάνεια και να εκφραστούν με δυναμισμό. Μεγαλώνει η ευθύνη του Κόμματος, όλων των μελών και στελεχών μας.

Δίνουμε τη μάχη της μαζικοποίησης του οργανωμένου εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, πρωτοστατούμε στη σύγκρουση με τη μοιρολατρία και τον φόβο, την απογοήτευση και τον συντηρητισμό, με όλες τις αντιδραστικές αντιλήψεις που δυναμώνουν.

Διανύουμε την τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα. Η σκληρή προσπάθεια των κομμουνιστών και κομμουνιστριών, των αγωνιστών που παλεύουμε μαζί για την επίτευξη των στόχων μας, όλες οι επιμέρους πρωτοβουλίες μας, πρέπει με ενιαίο τρόπο να καταδεικνύουν ότι καμιά εκδοχή της αντιλαϊκής αστικής διαχείρισης στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο δεν δίνει απάντηση και λύση στο βασικό πρόβλημα: Σήμερα, ενώ υπάρχουν όλες οι δυνατότητες για να βελτιωθεί το επίπεδο ζωής για εκατομμύρια εργαζόμενους στη χώρα μας και σε όλον τον κόσμο, τα αποτελέσματα είναι ακριβώς τα αντίθετα.

Το χάσμα, ανάμεσα στο πώς μπορεί να ζει σήμερα ένας εργαζόμενος και στο πώς τελικά ζει όλο και μεγαλώνει. Σήμερα πλέον, στον 21ο αιώνα, η μελετημένη πείρα μαζί με την ίδια την αντικειμενική εξέλιξη των κοινωνιών μπορούν να μας οδηγήσουν στη νέα κοινωνία, αν οι λαοί το βάλουμε στόχο, αν αποφασίσουμε να δείξουμε την πραγματική μας δύναμη. Ο λαός δεν έχει δοκιμάσει ακόμα τη δύναμή του, επομένως δεν πρέπει να υπάρχει απογοήτευση για την αποτελεσματικότητα των αγώνων: Προέχει η προετοιμασία δυνάμεων για την εργατική – λαϊκή αντεπίθεση.

Μέσα στον αγώνα για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, μέσα στον αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τη συμμετοχή της χώρας μας στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις και σχεδιασμούς, μπορούμε να βρούμε κοινό βηματισμό με χιλιάδες εργαζόμενους, μπορούμε να δημιουργήσουμε ρωγμές στο σημερινό σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα, στον συμβιβασμό και τη μοιρολατρία, μπορούμε να συγκροτήσουμε μια μεγάλη κοινωνική συμμαχία, όχι μόνο για να διεκδικήσουμε ανακούφιση από τα σημερινά οξυμένα προβλήματα, αλλά και για να διαμορφώσουμε προϋποθέσεις για τη ριζική ανατροπή, τον σοσιαλισμό – κομμουνισμό.

Επιμέλεια: Γιάννης Παπαγιάννης

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...