Στη μεγάλη διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως και στο γεγονός ότι κατά πάσα πιθανότητα θα ακολουθήσουν και δεύτερες βουλευτικές εκλογές, εστίαζαν στις ανταποκρίσεις τους τα περισσότερα διεθνή ειδησεογραφική πρακτορεία και ΜΜΕ μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.
Γερμανικά ΜΜΕ σημείωναν ότι ο σχηματισμός κυβέρνησης δεν είναι εγγυημένος και ότι το ΠΑΣΟΚ ενδέχεται να αναδειχθεί σε ρυθμιστή. «Παρά το ισχυρό προβάδισμά της, η ΝΔ δεν είναι σίγουρο ότι θα μπορέσει να σχηματίσει κυβερνητικό συνασπισμό, λόγω των αλλαγών στον εκλογικό νόμο της χώρας», σημείωνε στις πρώτες ανταποκρίσεις του το Γερμανικό Πρακτορείο (dpa), ενώ η εφημερίδα «Munchner Merkur» ανέφερε: «Βαρύ πλήγμα για την Αριστερά του Τσίπρα. Υποχωρεί ακόμη περισσότερο – Η ΝΔ προηγείται».
Πέρα από το προβάδισμα της ΝΔ, η γαλλική «Le Monde» αναδείκνυε στο ρεπορτάζ της επισημάνσεις του Κυρ. Μητσοτάκη ότι στόχος του είναι «μια χώρα πιο ισχυρή, με έναν ρόλο σημαντικό στην Ευρώπη».
Το τουρκικό πρακτορείο «Anadolu» μετέδιδε ότι «τα μερικά επίσημα αποτελέσματα δείχνουν τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη σε τροχιά για μεγάλη νίκη, το βασικό κόμμα της αντιπολίτευσης ΣΥΡΙΖΑ είχε χειρότερη από την αναμενόμενη επίδοση».
Το βρετανικό BBC ανέφερε μεταξύ άλλων ότι οι δημοσκοπήσεις υποτίμησαν τη μεγάλη διαφορά μεταξύ των δύο πρώτων κομμάτων. Η επίσης βρετανική εφημερίδα «Guardian» επισημαίνει ότι η διαφορά των 20 μονάδων από το δεύτερο κόμμα, τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι κάτι που «παρατηρείται σπάνια» στην Ελλάδα μετά το 1974.
Το αμερικανικό δίκτυο «Bloomberg» εμφανίστηκε να ερμηνεύει το αποτέλεσμα των exit polls σαν ένδειξη ότι ψηφοφόροι πείθονται «από την υπόσχεση του Μητσοτάκη να αξιοποιήσει μια από τις ταχύτερες οικονομικές ανακάμψεις της ΕΕ».
«Οσο καθυστερεί η Ελλάδα να σχηματίσει κυβέρνηση, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η αβεβαιότητα που θα αντιμετωπίσει και στο χρηματοπιστωτικό και στο γεωπολιτικό μέτωπο», ανέφερε άρθρο του αμερικανικού «Foreign Policy» με τίτλο «Οι εκλογές δεν θα τερματίσουν τα προβλήματα της Ελλάδας».
Στο μεταξύ, συγχαίροντας τη ΝΔ για το εκλογικό αποτέλεσμα, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ανέφερε ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης επελέγη «ως εγγυητής της σταθερότητας και της ανάπτυξης». Ο δε Μ. Βέμπερ, επικεφαλής του ΕΛΚ, ισχυρίστηκε ότι «η οικονομική ανάκαμψη είναι πραγματική και οι πολίτες θέλουν αυτό να συνεχιστεί».
Από την πλευρά των ΗΠΑ δίνεται το σήμα για κλιμάκωση των αντιλαϊκών «διευθετήσεων» ευρύτερα στην περιοχή, με βάση τα αμερικανικά συμφέροντα. Ενδεικτικές ήταν οι δηλώσεις του προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, Ρ. Μενέντεζ, ο οποίος – πριν την ολοκλήρωση των εκλογών στην Ελλάδα – κληθείς να απαντήσει αν μετά τις εκλογές σε Ελλάδα και Τουρκία οι δύο χώρες θα μπορούσαν να συζητήσουν για να λύσουν τις διαφορές τους, είπε: «Είναι ελπίδα μου ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα (…) Είναι ελπίδα μου πως πέρα από αυτές τις εκλογές υπάρχει μια κατανόηση ότι η ειρήνη και η ευημερία δεν έρχονται μέσα από τη διαμάχη, αλλά από την ειρήνη και την ασφάλεια. Ελπίζω ότι αυτή θα είναι η πραγματικότητα μετά τις εκλογές, όταν η ρητορική εξομαλυνθεί και υπάρξει μια διαφορετική στάση».