Οι πρόβες πολέμου απ το στρατό των ΗΠΑ, επιστρέφουν στην Ευρώπη

army-tank

Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε τη μερική επανέναρξη των στρατιωτικών γυμνασίων του στην Ευρώπη, που είχαν ανασταλεί λόγω της πανδημίας.

Η πολωνο-αμερικανική άσκηση Allied Spirit, η οποία είχε προγραμματιστεί για το Μάιο, θα κινητοποιήσει 6.000 στρατιώτες από τις δύο χώρες από τις 5 έως τις 19 Ιουνίου στη μεγάλη στρατιωτική βάση Ντράουσκο Πορόρσκι στη βόρεια Πολωνία, ανακοίνωσε ο στρατός.

Οι 4.000 Αμερικανοί στρατιώτες που θα λάβουν μέρος στην άσκηση, είχαν ήδη φτάσει στην Ευρώπη για να συμμετέχουν στην άσκηση Defender-Europe 20, την μεγαλύτερη ανάπτυξη του αμερικανικού στρατού στην Ευρώπη τα τελευταία 25 χρόνια, όταν η πανδημία Covid-19 ανάγκασε το Πεντάγωνο να παγώσει όλες τις στρατιωτικές ασκήσεις.

Περίπου 2.000 Πολωνοί στρατιώτες θα κινητοποιηθούν επίσης σε αυτές τις ασκήσεις, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει πτώση Πολωνών αλεξιπτωτιστών και διάσχιση ενός ποταμού από μια ολόκληρη μεραρχία.

Μέχρι τη διακοπή της αμερικανικής ανάπτυξης στις αρχές Μαρτίου, περισσότερο από το 90% του εξοπλισμού που είχε προγραμματιστεί για την Defender-Europe 20 είχε ήδη φορτωθεί σε αεροπλάνα ή πλοία με προορισμό την Ευρώπη.

Συνολικά 6.000 στρατιώτες και 3.000 τμήματα στρατιωτικού εξοπλισμού έχουν φτάσει στην Ευρώπη και 9.000 οχήματα τοποθετήθηκαν σε περιοχές εκπαίδευσης στη Γερμανία.

Τους επόμενους μήνες, θα πραγματοποιηθούν άλλες επιχειρήσεις για να επωφεληθούν από τους πόρους που προορίζονται για την Defender-Europe 20, η οποία αρχικά σχεδίαζε να στείλει 20.000 Αμερικανούς στρατιώτες στην Ευρώπη με σκοπό να αναπτυχθούν στην Ουκρανία και τα κράτη της Βαλτικής.

Οι αμερικανοί μέσα απο τέτοιες ασκήσεις («Allied SpiritXI», «Dynamic Front 2020», «Joint Warfighting Assessment 2020», «Saber Strike 2020», «Swift Response 2020» και «Trojan Footprint»), όπου πάντα έχουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο σχεδιασμό και στην εκτέλεση τους,  προσπαθούν να εδραιώσουν τη στρατιωτική τους παρουσία, κυρίως στην Ανατολική Ευρώπη.

Οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί οξύνονται επικίνδυνα και απ’ ότι φαίνεται δεν μπορούν να περιμένουν οι μεγάλες πρόβες πολέμου στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...