Οι σχεδιασμοί των αμερικανοΝΑΤΟϊκών βάση της τουρκικής προκλητικότητας

Μητσοτάκης και Πομπέο στη Σούδα
Μητσοτάκης και Πομπέο στη Σούδα / Πηγή: Eurokinissi

Κοντά δυο μέρες πήρε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ να ψελλίσει κάτι για τη νέα έξοδο του «Oruc Reis» στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, μια ανάσα από το Καστελόριζο, ενώ έως αργά χτες βράδυ «αγνοούνταν» οποιαδήποτε ανακοίνωση του ΝΑΤΟ.

Και τελικά τι είπε; Ότι οι τουρκικές ενέργειες «σε περιοχές των οποίων τη δικαιοδοσία διεκδικεί η Ελλάδα»…«αυξάνουν μονομερώς την ένταση στην περιοχή και σκόπιμα περιπλέκουν την επανέναρξη των κρίσιμων διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ των ΝΑΤΟικών εταίρων της Ελλάδας και της Τουρκίας». Ενώ ζήτησε από την Τουρκία «να ξεκινήσει αμέσως διερευνητικές» με την Ελλάδα.

Κάτι που επιβεβαιώνει για ακόμα μια φορά ότι οι αμερικανοΝΑΤΟικοί σχεδιασμοί στην περιοχή στρώνουν τις επικίνδυνες διευθετήσεις στα «αμφισβητούμενα ύδατα» (όπως βαφτίζονται τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας) στην Ανατ. Μεσόγειο. Αυτή είναι και η βάση της επιθετικότητας της τουρκικής αστικής τάξης. Έτσι κλιμακώνει τις προκλήσεις στα πλαίσια του παζαριού, που περιλαμβάνει όλα τα ανοιχτά μέτωπα, από τη Λιβύη έως τον Καύκασο. Με σκοπό να δημιουργήσει περισσότερα τετελεσμένα ως διαπραγματευτικό χαρτί.

Η διαβεβαίωση της κυβέρνησης – και όλων των άλλων αστικών κομμάτων – κατά την επίσκεψη Πομπέο, ότι οι θέσεις της είναι «απόλυτα ευθυγραμμισμένες με τις τελευταίες δηλώσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ», πρέπει να σημάνει συναγερμό στο λαό. Ώστε να στείλει το δικό του ηχηρό μήνυμα, δυναμώνοντας την πάλη για απεμπλοκή από τα ιμπεριαλιστικά σχέδια, τα συμφέροντα και τις συμμαχίες του κεφαλαίου.

Δείτε ακόμα...