Οι σύγχρονες ανάγκες των στρατευμένων για πρόσβαση στον πολιτισμό και τον αθλητισμό και το 49ο Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή

Στρατευμένοι - Στρατιώτες - Φαντάροι - Νεοσύλλεκτοι στρατιώτες
Φώτο Αρχείου / Νεοσύλλεκτοι στρατιώτες

Η πρόσβαση στον αθλητισμό και το πολιτισμό είναι ιδιαίτερα σημαντική για έναν νέο άνθρωπο, και την περίοδο της θητείας ακόμα περισσότερο καθώς αποτελεί αναγκαία απόδραση από τα βάρη της καθημερινότητας και παράλληλα συμβάλλει στην ψυχοσωματική ανάπτυξη και την ομαλή κοινωνικοποίηση των στρατευμένων.

Ωστόσο, στις δυσχερείς συνθήκες διαβίωσης μέσα στα στρατόπεδα και τις ναυτικές βάσεις, όπως καταγγέλλουν συχνά στρατεύσιμοι με δημοσιευμένες επιστολές, έρχεται να προστεθεί και η απαξιωτική κατάσταση στους τομείς του πολιτισμού και του αθλητισμού.

Ενδεικτικά αναφέρω: η απουσία αθλητικών εγκαταστάσεων που να μπορούν να χρησιμοποιούν δωρεάν οι στρατευμένοι, οι ανεπαρκείς χώροι ψυχαγωγίας, η ανυπαρξία βιβλιοθηκών κ.α. Παράλληλα, παραμένουν ζητούμενα όλα όσα θα μπορούσαν να αναβαθμίσουν ουσιαστικά την ποιότητα της ζωής μας στα στρατόπεδα και τις μονάδες: πχ η καλλιτεχνική δραστηριότητα με βάση τα ενδιαφέροντα μας, αλλά και η δωρεάν πρόσβαση στις αθλητικές διοργανώσεις και πολιτιστικές δραστηριότητες (θεατρικές, μουσικές, κλπ) που γίνονται στις περιοχές που υπηρετούμε.

Τα παραπάνω δείχνουν τη συνειδητή απουσία μέριμνας για τις ανάγκες των στρατευμένων, στη λογική ότι «η ζωή σταματάει έξω από την πύλη των στρατοπέδων», ότι οι διεκδικήσεις μας πρέπει να μπαίνουν στον πάγο όσον καιρό είμαστε ένστολοι.

Στον αντίποδα αυτών βρίσκονται οι δικές μας ανάγκες για στρατιωτική θητεία με πλήρη δικαιώματα. Για αυτά τα θέματα συχνά προβληματιζόμαστε, συζητάμε και διεκδικούμε μέσα στα στρατόπεδα.

Σε αυτήν την κατεύθυνση, μεγάλος σταθμός και φέτος είναι το ταξίδι του 49 ου Φεστιβάλ ΚΝΕ – Οδηγητή, με αποκορύφωμα τις εκδηλώσεις στις 21-22-23 Σεπτεμβρίου στο Πάρκο Τρίτση στην Αθήνα, όπου χιλιάδες νέοι και νέες συμμετέχουν στο μεγαλύτερο πολιτικό-πολιτιστικό γεγονός και αυτής της χρονιάς, όπως επάξια έχει πλέον καθιερωθεί στις συνειδήσεις εκατοντάδων χιλιάδων νέων και μεγαλύτερων.

Το Φεστιβάλ αποτελεί σημείο συνάντησης, αθλητικής και πολιτιστικής ανάτασης και για τους στρατευμένους και μας γεμίζει δύναμη και αισιοδοξία για τους νέους αγώνες που έχουμε μπροστά μας! Σε αυτούς τους αγώνες, στήριγμα των στρατευμένων είναι το ΚΚΕ και η Νεολαία του η ΚΝΕ.

Στρατεύσιμος Δίοπος, Μαυροζούμης Θοδωρής

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...