Οι «σύμμαχοι» και οι «εταίροι» – Η κυβέρνηση δεν μπορεί να κοροϊδεύει άλλο το λαό

Ο Κ. Μητσοτάκης μαζί με τον Αμερικανό Πρέσβη στο κατάστρωμα του αεροπλανοφόρου "Αϊζενχάουερ"
Φώτο Αρχείου / Ο Κ. Μητσοτάκης μαζί με τον Αμερικανό Πρέσβη στο κατάστρωμα του αεροπλανοφόρου “Αϊζενχάουερ” / Πηγή: Eurokinissi

Μοιάζει σαν να ζούμε σε δύο κόσμους. Από τη μία η ελληνική κυβέρνηση όπου σταθεί και όπου βρεθεί πανηγυρίζει για τη στήριξη των «συμμάχων» και των «εταίρων». Βροντοφωνάζει σε όλους τους τόνους πως ο στρατηγικός σχεδιασμός που πάγια ακολουθείται όλα αυτά τα χρόνια, η βαθύτερη εμπλοκή στα σχέδια ΕΕ, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, αποτελεί δικλείδα ασφαλείας για τη χώρα, παράγοντα σταθερότητας και ειρήνης. Και από την άλλη είναι η πραγματικότητα, αρετουσάριστη και απολύτως ξεκάθαρη: Η τουρκική επιθετικότητα και προκλητικότητα, με αυξομείωση της έντασης όποτε το επιθυμεί για τα πολιτικοστρατιωτικά της σχέδια η τουρκική κυβέρνηση, τελικά είναι πάντα «παρούσα». Είναι οι ίδιες οι δηλώσεις των αξιωματούχων, Ευρωπαίων και Αμερικανών, που δεν χρειάζεται να τις ψάξει και πολύ κανείς, δεν κρύβονται οι άνθρωποι, τα λένε ξεκάθαρα, η Τουρκία είναι στρατηγικός σύμμαχος και εταίρος για τα σχέδια του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ στην περιοχή και πρέπει να βρίσκεται σταθερά προσδεδεμένη σε αυτά. Από εκεί κι έπειτα, «αέρας στα πανιά» της ανασφάλειας και της αστάθειας, στρατευμένοι και λαός στον κίνδυνο καθημερινά.

Σύνοδος Υπουργών Άμυνας κι Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες το 2010
Φώτο Αρχείου / Σύνοδος Υπουργών Άμυνας κι Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες το 2010 / Πηγή: WIKIPEDIA

Ο Α. Μπλίνκεν, Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, τα έχει πει εκατό φορές. Τα έχουμε αναφέρει και στο ALT επανειλημμένα, από δηλώσεις, τοποθετήσεις του. «Η Τουρκία είναι ένας μακροχρόνιος, ιδιαίτερα πολύτιμος σύμμαχος». Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ , τοποθετείται με εκτενές άρθρο για τις ευρωτουρκικές σχέσεις και την πορεία τους με βάση και την τελευταία Σύνοδο κορυφής , αυτήν την ίδια Σύνοδο που η ελληνική κυβέρνηση είδε σαν μα διπλωματική νίκη και αναφέρει τα εξής: «Την περασμένη βδομάδα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο άνοιξε αυτό που φαίνεται να αποτελέσει ένα νέο κεφάλαιο για τις ευρωτουρκικές σχέσεις. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι έτοιμοι να συνδράμουν σε σημαντικούς τομείς συνεργασίας, περιλαμβάνοντας την επικαιροποίηση της Τελωνειακής Ένωσης, την επανέναρξη συζητήσεων υψηλού επιπέδου και επαφών, συν τη συνεργασία στη διαχείριση του προσφυγικού». Και συνεχίζει «Η ΕΕ είναι μακράν ο μεγαλύτερος εισαγωγέας και εξαγωγέας της Τουρκίας». Και την ίδια στιγμή που γράφονται αυτά, το Αιγαίο παραμένει σταθερά επίκεντρο εναέριων παραβάσεων και παραβιάσεων, Τούρκοι αξιωματούχοι συνεχίζουν να μιλούν για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, για συνεκμετάλλευση και συνδιαχείριση ακόμα και με το Αιγαίο χωρισμένο στα δύο και τους νησιώτες έρμαια των παζαριών μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων. Η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει και αυτή την πολιτική γεωστρατηγικής αναβάθμισης, εμπλοκής στις αντιθέσεις και τα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην περιοχή, τροφοδοτώντας και η ίδια την τουρκική επιθετικότητα.

Φωτό αρχείου

Αλλά η κυβέρνηση συνεχίζει να βαφτίζει το μαύρο άσπρο. Κι ας βγαίνει ο Μπλίνκεν και να λέει «το ΝΑΤΟ έχει διαδραματίσει έναν πολύ καλό ρόλο στη μείωση της διαμάχης και στη διασφάλιση ότι σε περιοχές που υπάρχουν διαφορές, κανείς δεν προβαίνει σε προκλητικές ενέργειες, ξεκινώντας με την Τουρκία ώστε να κρατήσει τα πλοία της εκτός των υδάτων ή περιοχών, που αξιώνουν άλλοι Κι ας γράφει ευθαρσώς ο Μπορέλ «η αρνητική ρητορική έχει αποκλιμακωθεί σημαντικά και ενέργειες ενάντιες στα συμφέροντα κρατών μελών της ΕΕ στην Αν. Μεσόγειο έχουν παύσει». Σε λίγο θα αμφιβάλλουμε δηλαδή και γι’ αυτά που ζούμε στην περιοχή. Αλλά μην φοβάστε… δεν κινδυνεύει κανείς γιατί προστατευόμαστε από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, τους σημαντικότερους στρατιωτικούς και εμπορικούς εταίρους της Τουρκίας(!).

Χρειάζεται λαϊκή επαγρύπνηση γιατί ταυτόχρονα ανεβαίνει η ένταση μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ, ΗΠΑ και Κίνας. Την ίδια στιγμή που σουλατσάρουν αεροπλανοφόρα και αμερικανοΝΑΤΟικοί στη χώρα και στην ευρύτερη περιοχή, οι Ρώσοι κατηγορούν τις ΗΠΑ για κλιμάκωσης της έντασης και το αντίστροφο. Τα ευρωρωσικά σύνορα πλημμυρίζουν από ένοπλες δυνάμεις των καπιταλιστικών κρατών. Η Αν. μεσόγειος είναι πλέον σκηνή επίδειξης ισχύος. Κάθε μέρα περιμένουμε την επόμενη ΝΑΤΟική άσκηση, το επόμενο μεγάλο στρατηγικό όπλο που θα κάνει στάση στη χώρας μας, τον επόμενο στρατιωτικό «συνωστισμό» προσωπικού και μέσων. Με μαθηματική ακρίβεια ο κίνδυνος ακόμα και της στρατιωτικής εμπλοκής να αυξάνεται σταθερά και η χώρα μας να αποτελεί αντικειμενικά στρατηγικό στόχο προσβολής, για τα εν δυνάμει εχθρικά ιμπεριαλιστικά σχεδία, η κυβέρνηση θέλει να επιβάλλει σιωπητήριο.

Το κρίσιμο είναι να υπηρετούνται τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων με κάθε μέσο και προφανώς κόστος για τους λαούς. Αυτή είναι η πραγματικότητα, όπως κι αν την παρουσιάζει η κυβέρνηση και τα λοιπά αστικά κόμματα που είναι συνυπεύθυνα για τη σημερινή κατάσταση. Σε αυτήν την πραγματικότητα οι στρατευμένοι πρέπει να δυναμώσουν τη φωνή τους μέσα στρατόπεδα, τη φωνή που ζητά τα αυτονόητα για τις ανάγκες της θητείας τους, για την υγεία τους και ό,τι άλλο απαιτείται και ούτε σπιθαμή γης, σε ΝΑΤΟικούς και Αμερικάνους. Στην ίδια πραγματικότητα, μόνος ρεαλισμός, για τα εργατικά-λαϊκά συμφέροντα, η άμεση απεμπλοκή από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και σχέδια τους. Να κλείσουν όλες οι ΑμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις τώρα! Εμπιστοσύνη μόνο στην οργανωμένη δύναμη του λαϊκού παράγοντα για να μπει οριστικό τέλος στην ανασφάλεια και τους κινδύνους.

Πανούσης Αλέξης
Απόφοιτος του μεταπτυχιακού Γεωπολιτικής Ανάλυσης,
Γεωστρατηγικής Σύνθεσης και Σπουδών Άμυνας και Διεθνούς Ασφάλειας

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...