Οι τελευταίες εξελίξεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία

Ρωσικά στρατεύματα στην Ουκρανία - Απρίλιος 2022
Φώτο Αρχείου / Ρωσικά στρατεύματα στην Ουκρανία – Απρίλιος 2022

Οι τελευταίες εξελίξεις από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία:

– Συνεχείς ρωσικοί βομβαρδισμοί σφυροκοπούν το Σεβεροντόνετσκ και μαίνονται μάχες στα περίχωρα της πόλης, σύμφωνα με ουκρανικά δημοσιεύματα.

– Βομβαρδισμοί στο Μικολάιβ: Τουλάχιστον ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του μετά από βομβαρδισμούς στην πόλη-λιμάνι Μικολάιβ της νοτιοανατολικής Ουκρανίας, ανακοίνωσε το Σάββατο η περιφερειακή κρατική διοίκηση. Το Mykolaiv βρίσκεται υπό τον έλεγχο της ουκρανικής κυβέρνησης, αλλά δεν απέχει πολύ από την πρώτη γραμμή των μαχών μεταξύ ουκρανικών και ρωσικών δυνάμεων.

– Ο αναπληρωτής επικεφαλής της ρωσικής διοίκησης στην κατεχόμενη Χερσώνα λέει ότι η περιοχή δεν θα διεξαγάγει δημοψήφισμα για την επίσημη ένταξη στη Ρωσία μέχρι να σταματήσουν οι μάχες στην περιοχή και στις γειτονικές περιοχές της Οδησσού και του Μικολάιβ.

– Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε στη νυχτερινή του ομιλία το Σάββατο ότι η χώρα του θα «πάρει τα πάντα πίσω» από τη Ρωσία. «Αυτό είναι επιτακτική ανάγκη», είπε ο Ζελένσκι. «Και είναι απλώς θέμα χρόνου. Κάθε μέρα την ίδια ώρα, ο χρόνος μέχρι την απελευθέρωση μικραίνει. Ό,τι κάνουμε είναι γι’ αυτό». Ωστόσο, παραδέχτηκε ότι η κατάσταση στο Ντονμπάς παραμένει δύσκολη, ειδικά στις περιοχές Σεβεροντόνετσκ, Λυσιχάνσκ, Μπαχμούτ και Ποπάσνα.

– Ο Ρώσος Πρόεδρος υπέγραψε νόμο που καταργεί το ανώτατο όριο ηλικίας για Ρώσους και αλλοδαπούς να ενταχθούν στο στρατό ως συμβασιούχοι, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS. Η Κρατική Δούμα της Ρωσίας ενέκρινε το νομοσχέδιο την Τετάρτη, αλλά χρειαζόταν η υπογραφή του Πούτιν για να γίνει νόμος. Προηγουμένως, πολίτες ηλικίας 18 έως 40 ετών και αλλοδαποί ηλικίας 18 έως 30 ετών μπορούσαν να καταταγούν στον ρωσικό στρατό.

– Η Ουκρανία επέκρινε το Σάββατο τη Ρωσία επειδή έστειλε ένα πλοίο στην κατεχόμενη πόλη Μαριούπολη για να φορτώσει ένα φορτίο μετάλλου με προορισμό τη Ρωσία.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...