Οι τιμές του πετρελαίου αγγίζουν τα ύψη καθώς ο ΟΠΕΚ + αναμένεται να περιορίσει την παραγωγή

Πετρελαιοπηγή

Οι τιμές του πετρελαίου άγγιξαν τα ύψη τη Δευτέρα παρά των προσδοκιών ότι ο ΟΠΕΚ και οι συμμαχικοί παραγωγοί ενδέχεται να περιορίσουν την παραγωγή στα τρέχοντα επίπεδα τον Φεβρουάριο και με την ελπίδα ότι τα εμβόλια κορονοϊού θα βοηθήσουν στη μείωση της εξάπλωσης του ιού και θα οδηγήσουν σε μια ισχυρή οικονομική ανάκαμψη το νέο έτος.

Οι τιμές αυξήθηκαν σύμφωνα με τις ευρύτερες χρηματοπιστωτικές αγορές με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αργού πετρελαίου Brent να φτάνουν τα 53,33 δολάρια το βαρέλι, το υψηλότερο από τον Μάρτιο του 2020. Το αργό πετρέλαιο των ΗΠΑ του West Texas Intermediate (WTI) έφτασε τα 49,83 δολάρια το βαρέλι, το υψηλότερο από τον Φεβρουάριο του 2020.

Τα συμβόλαια αργού πετρελαίου το Μάρτιο ήταν 52,41 δολ. το βαρέλι, άνοδο 61 σεντς, ή 1,2%, έως τις 0944 GMT και τον Φεβρουάριο τα συμβόλαια αργού πετρελαίου WTI αυξήθηκαν 35 σεντς, ή 0,7%, στα 48,87 δολάρια το βαρέλι.

«Η δράση των τιμών δείχνει σήμερα ότι η αγορά υποθέτει ότι ο ΟΠΕΚ + διατηρεί το επίπεδο των περικοπών αμετάβλητο για τον επόμενο μήνα», δήλωσε ο στρατηγός στρατηγικής της ING, Warren Patterson. Ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί τους, μια ομάδα γνωστή ως ΟΠΕΚ +, θα συναντηθούν τη Δευτέρα.

Οι περισσότεροι εμπειρογνώμονες του ΟΠΕΚ + εξέφρασαν αντίθεση στην αύξηση της παραγωγής πετρελαίου από τον Φεβρουάριο όταν συναντήθηκαν την Κυριακή, σύμφωνα με τρεις πηγές του ΟΠΕΚ + στο Reuters τη Δευτέρα.

Τον Δεκέμβριο, ο ΟΠΕΚ + αποφάσισε να αυξήσει την παραγωγή κατά 0,5 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd) από τον Ιανουάριο, ως μέρος της σταδιακής αύξησης των 2 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα φέτος, αλλά ορισμένα μέλη αμφισβήτησαν την ανάγκη για περαιτέρω ώθηση λόγω της εξάπλωσης μολύνσεων από κορονοϊό.

«Η αρχή της νέας χρονιάς παρουσιάζει προκλήσεις για τον όμιλο OPEC +, καθώς έχει αλλάξει η ισορροπία των κινδύνων για την ανάκαμψη της ζήτησης πετρελαίου», δήλωσε ο αναλυτής της BNP Paribas, Χάρι Τσιλιγκουιριαν.

«Η ομάδα παραγωγών του ΟΠΕΚ + ενδέχεται να χρειαστεί να επαναπρογραμματίσει και να καθυστερήσει περαιτέρω μείωση των εθελοντικών περικοπών εφοδιασμού ενόψει των τελευταίων εξελίξεων στο COVID», πρόσθεσε.

Ο Μοχάμεντ Μπαρκίντο, γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ, δήλωσε την Κυριακή ότι η ομάδα είδε πολλούς κινδύνους καθοδικής ζήτησης κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021. Ο υπουργός πετρελαίου του Κουβέιτ δήλωσε επίσης τη Δευτέρα ότι αναμένει σταδιακή ανάκαμψη της ζήτησης πετρελαίου, ιδιαίτερα το δεύτερο εξάμηνο του 2021, καθώς πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο αρχίζουν να διανέμουν εμβόλια κατά του κορονοϊού.

Πηγή: Reuters

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...