Οι τσιγκούνηδες και οι ανοιχτοχέρηδες της ΕΕ…

Χρήματα-οικονομία-ευρώ

Δίνοντας το στίγμα της αντιπαράθεσης στο εσωτερικό της ΕΕ για το λεγόμενο «Ταμείο Ανάκαμψης» και τον «πολυετή προϋπολογισμό», η ηγέτες των «τεσσάρων τσιγκούνηδων» (Ολλανδία, Δανία, Αυστρία, Σουηδία), όπως τους ονομάζουν οι υπόλοιποι 23 …ανοιχτοχέρηδες, σημείωναν σε κοινό τους άρθρο ότι «δεν υφίσταται η έννοια των νέων ή φρέσκων χρημάτων» και πως «τα χρήματα που θα δαπανηθούν τώρα θα πρέπει να κερδηθούν και να αποπληρωθούν από τους φορολογούμενους».

Στη βάση αυτή, η ομάδα των «τεσσάρων» επιμένει ότι η ευρωπαϊκή βοήθεια, που θα χρηματοδοτήσει μέτρα στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων στην κρίση, θα πρέπει να αποτελείται κυρίως από δάνεια και όχι από επιχορηγήσεις, ώστε κάθε χώρα να έχει πρόσβαση με τον «κουμπαρά» της και η επιστροφή των χρημάτων στα ευρωπαϊκά ταμεία να είναι ευκολότερα απαιτητή από όσους δανειστούν.

Ο αντίλογος βέβαια καθόλου δεν αμφισβητεί ότι αυτά τα χρήματα θα πρέπει να επιστραφούν, προβάλλει όμως μια διαφορετική αναλογία ανάμεσα στα δάνεια και τις επιχορηγήσεις στο χρηματοδοτικό πακέτο της ΕΕ. Επομένως, συμφωνούν στο πού θα πάνε τα χρήματα (στα μονοπώλια) και ποιος θα τα πληρώσει (ο λαός), διαφωνούν όμως στη μορφή που θα έχουν τα κονδύλια και στη μοιρασιά της λείας.

Υπάρχει όμως και η άλλη πλευρά

Την ανέδειξε τις προάλλες στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, ξεκαθαρίζοντας ότι «τζάμπα γεύμα δεν υπάρχει στην Ευρώπη» και ότι «προϋποθέσεις πάντα υπάρχουν στα κονδύλια». Η διαπίστωση αυτή είναι μια επανάληψη των όσων είχε δηλώσει πριν από λίγες μέρες ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, επιβεβαιώνοντας ότι τα κονδύλια της ΕΕ προϋποθέτουν από τα κράτη «να καταθέσουν εθνικά σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, τα οποία θα συμφωνηθούν με την Επιτροπή και στα οποία θα θέτουν συγκεκριμένα ορόσημα για την εκταμίευση των δόσεων της χρηματοδότησης».

Πρόσθεσε επίσης ότι «στο εργαλείο αυτό (σ.σ. το πρόγραμμα της Κομισιόν) υπάρχει ισχυρότερη διασύνδεση με τις μεταρρυθμίσεις ώστε να αντιμετωπιστούν οικονομικά και κοινωνικά διαρθρωτικά προβλήματα και υπάρχει ισχυρότερη διασύνδεση με το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο και τις συγκεκριμένες συστάσεις ανά χώρα». Σταϊκούρας και Ντομπρόβσκις περιγράφουν τα μνημόνια διαρκείας της ΕΕ, που σε συνδυασμό με το πακέτο της Κομισιόν θα αποτελέσουν μοχλό επιτάχυνσης προαποφασισμένων αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων, τις οποίες θα πληρώσουν βέβαια οι λαοί.

Αφού λοιπόν ο λαός δοκίμασε στην προηγούμενη κρίση την «περιοριστική» συνταγή διαχείρισης της κρίσης, ήρθε η ώρα να γευτεί και την «επεκτατική». Για να την απολαύσει, μάλιστα, τον βάζουν να τη δοκιμάσει δυο φορές: Μια με τις αντιλαϊκές ανατροπές, που είναι όρος για την εκταμίευση των κονδυλίων, και μια με τη φορολογία και τις περικοπές, προκειμένου να επιστραφούν τα χρήματα που θα ροκανίσουν τα μονοπώλια στη διάρκεια της κρίσης.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...