Οι ΥπΕξ ΗΠΑ και Ουκρανίας συζήτησαν για τις εξελίξεις σχετικά με τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο TASS, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρι Κουλέμπα είχαν τηλεφωνική συνομιλία για τις εξελίξεις σχετικά με τον πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής του Ζαπορόζιε (NPP) καθώς και για τη στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ προς την Ουκρανία, ανέφερε σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Νεντ Πράις.

«Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ενημέρωσε τον ομόλογό του της Ουκρανίας Κουλέμπα για τη στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ και καταδίκασε τις πρόσφατες ρωσικές ενέργειες γύρω από τον πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής της Ουκρανίας στο Ζαπορόζιε. Επιπλέον, ο υπουργός επιβεβαίωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να ζητούν τον τερματισμό όλων των στρατιωτικών επιχειρήσεων στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Ουκρανίας ή κοντά σε αυτές, την επιστροφή του πλήρους ελέγχου αυτών των εγκαταστάσεων στην Ουκρανία και τη Μόσχα να τερματίσει τον πόλεμο ενάντια στη γείτονά της», ανέφερε ο Πράις στη δήλωση.

Ο πυρηνικός σταθμός Zaporozhye βρίσκεται υπό τον έλεγχο του ρωσικού στρατού. Τις τελευταίες ημέρες, το καθεστώς του Κιέβου έχει πραγματοποιήσει πολυάριθμα χτυπήματα κατά του σταθμού, χρησιμοποιώντας drones, βαρύ πυροβολικό και συστήματα πολλαπλών πυραύλων εκτόξευσης. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι επιθέσεις αποκρούονται από ρωσικά συστήματα αεράμυνας. Ωστόσο, ορισμένοι πύραυλοι έπληξαν τις εγκαταστάσεις του NPP, συμπεριλαμβανομένων των χώρων αποθήκευσης πυρηνικών αποβλήτων.

Ο πυρηνικός σταθμός Zaporozhye είναι ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη. Αποτελείται από έξι μονάδες και έχει ισχύ περίπου 6.000 MW. Παλαιότερα παρήγαγε το ένα τέταρτο της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ουκρανία.

Επί του παρόντος, το NPP λειτουργεί με δυναμικότητα 70%, καθώς η περιοχή της Zaporozhye έχει πλεόνασμα ηλεκτρικής ενέργειας.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...