Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα συζητήσουν για την Ουκρανία και το έκτο πακέτο κυρώσεων

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο TASS από τις Βρυξέλλες, οι υπουργοί Εξωτερικών 27 χωρών της ΕΕ θα συζητήσουν την κατάσταση στην Ουκρανία σε προγραμματισμένη συνάντηση τη Δευτέρα, δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ στους δημοσιογράφους. Στη συνάντηση θα συμμετάσχει ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρι Κουλέμπα. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ΕΕ, οι υπουργοί «θα επικεντρωθούν στη συνεχή υποστήριξη στην Ουκρανία, στους διπλωματικούς δεσμούς, στη συνεργασία για κοινό σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση παγκόσμιων συνεπειών και την αντιμετώπιση της χειραγώγησης παραπληροφόρησης». Στη συζήτηση θα συμμετάσχει και η υπουργός Εξωτερικών του Καναδά Μέλανι Τζολί.

Οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ αναμένεται επίσης να συζητήσουν την κατάσταση γύρω από το έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, το οποίο οι Βρυξέλλες δεν μπόρεσαν να εγκρίνουν εδώ και σχεδόν δύο εβδομάδες λόγω του εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου που περιλαμβάνονται σε αυτό. Τη Δευτέρα δεν αναμένονται αποφάσεις για αυτό το θέμα, αλλά Ευρωπαίος υπουργός εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι συζητήσεις για το επόμενο πακέτο κυρώσεων θα τελειώσει με «καλό αποτέλεσμα», χωρίς να προσδιορίσει το χρονοδιάγραμμα της απόφασης.

Σε ερώτηση δημοσιογράφων εάν υπάρχει πιθανότητα να χωριστεί το έκτο πακέτο κυρώσεων σε δύο μέρη, ο εκπρόσωπος της ΕΕ είπε ότι εναπόκειται στις χώρες της ΕΕ να το χωρίσουν ή όχι. Ο αξιωματούχος εξέφρασε την ελπίδα ότι το πακέτο θα εγκριθεί πλήρως.

Το έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή περιλαμβάνει και το εμπάργκο πετρελαίου. Προτείνεται η απαγόρευση εισαγωγής αργού πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου από τη Ρωσία έξι μήνες μετά την έναρξη ισχύος του πακέτου, από το 2023. Η ΕΚ πρότεινε να επιτραπεί στην Ουγγαρία και τη Σλοβακία να αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο μέχρι το τέλος του 2024. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χρειάστηκε ήδη να μετριάσει ορισμένες από τις προτάσεις της σχετικά με το χρονοδιάγραμμα εισαγωγής, τις παραμέτρους και τις πιθανές εξαιρέσεις από το εμπάργκο πετρελαίου.

Η Ουγγαρία αντιτίθεται στο εμπάργκο πετρελαίου έχοντας την υποστήριξη και άλλων χωρών που πιστεύουν ότι η ζημιά από αυτό το μέτρο θα είναι καταστροφική για την Ευρώπη.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν δήλωσε ότι η απαγόρευση των προμηθειών ρωσικού πετρελαίου θα ισοδυναμούσε με μια ατομική βόμβα που θα χτυπήσει την οικονομία της χώρας. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή εξακολουθεί να είναι «κόκκινη γραμμή» για τη Βουδαπέστη. Η ουγγρική κυβέρνηση έχει επανειλημμένα εξηγήσει ότι το μοναδικό μεγάλο διυλιστήριο πετρελαίου του Δούναβη στη χώρα είναι τεχνολογικά σχεδιασμένο με τέτοιο τρόπο ώστε τουλάχιστον το 65% του αργού να προέρχεται από τη Ρωσία. Ο Zsolt Hernadi, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας MOL που διαχειρίζεται αυτήν την επιχείρηση, σημείωσε ότι θα χρειαστούν δύο έως τέσσερα χρόνια και αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια για την αναδιάρθρωση της παραγωγικής διαδικασίας και τη μετάβαση σε άλλες πρώτες ύλες (με διαφορετική περιεκτικότητα σε θείο, πυκνότητα κ.λπ.). Η MOL αναγκάστηκε πρόσφατα να επεξεργαστεί ένα τέτοιο σενάριο.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...