ΟΗΕ: Ο λιμός στην Λωρίδα της Γάζας «είναι σχεδόν αναπόφευκτος, αν δεν αλλάξει τίποτε»

Συνεχίζει το Ισραήλ τη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού / Νότια Γάζα

Ο λιμός στην Λωρίδα της Γάζας «είναι σχεδόν αναπόφευκτος, αν δεν αλλάξει τίποτε», προειδοποιεί για μία ακόμη φορά ο ΟΗΕ, την ώρα που τα επίσημα στοιχεία κάνουν λόγο για τον θάνατο τουλάχιστον 10 παιδιών από την πείνα. Ο ΟΗΕ και οι ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν θέσει συγκεκριμένα κριτήρια για να ορίσουν την κατάσταση λιμού. Κατάσταση λιμού δεν έχει ακόμη κηρυχθεί στον παλαιστινιακό θύλακα, όπου οι συνθήκες που επικρατούν είναι καταστροφικές. Αλλά, «από την στιγμή που κηρύσσεται κατάσταση λιμού, είναι πάρα πολύ αργά για τους ανθρώπους», προειδοποίησε ο εκπρόσωπος του Οργανισμού Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA), του ΟΗΕ Γενς Λέρκε.

Στην Σομαλία το 2011, όταν κηρύχθηκε επισήμως σε κατάσταση λιμού, το ήμισυ του συνολικού αριθμού των θυμάτων της καταστροφής είχε ήδη πεθάνει από πείνα. «Δεν θέλουμε να φθάσουμε στην κατάσταση αυτή και τα πράγματα πρέπει να αλλάξουν», δήλωσε ο Γενς Λέρκε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Γενεύη.

Ο εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Κρίστιαν Λίντμάιερ δήλωσε ότι σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία των αρχών της Χαμάς, δέκα παιδιά έχουν καταγραφεί επίσημα ότι πέθαναν από τον υποσιτισμό. Είναι βέβαιο ότι ο αριθμός δεν απεικονίζει την πραγματικότητα. Οι θάνατοι αυτοί είναι πρόδρομες ενδείξεις «πολύ ανησυχητικές, διότι η επισιτιστική ασφάλεια πριν από τον πόλεμο στην Γάζα δεν ήταν πολύ κακή», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

«Οι άνθρωποι είχαν τροφή, είχαν την ικανότητα να παράγουν τα τρόφιμά τους και η παραγωγή προϊόντων διατροφής στην ίδια την Γάζα είναι σχεδόν αδύνατη…Η αλιεία ήταν σημαντική πηγή διατροφής, εισοδημάτων, για να μπορεί κανείς να βάλει κάτι στο τραπέζι, που έχει διακοπεί τελείως». «Οι ίδιες οι βάσεις της καθημερινής διαβίωσης των ανθρώπων έχουν καταστραφεί», είπε ο εκπρόσωπος.

Ακόμη περιμένει ο ΟΗΕ αποδείξεις από το Ισραήλ για την UNRWA

Στο μεταξύ, έναν μήνα αφότου άρχισε η έρευνα για τις κατηγορίες του Ισραήλ πως μέλη του Γραφείου Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA) ενέχονται στην επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, ο ΟΗΕ ανέφερε χθες Πέμπτη πως ακόμη αναμένει πειστήρια από τις ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών.

Ο εκπρόσωπος του Στεφάν Ντουζαρίκ ανέφερε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των διαπιστευμένων δημοσιογράφων στη Νέα Υόρκη πως η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων (Office of Internal Oversight, OIOS) επιδιώκει να συγκεντρώσει επιπρόσθετα στοιχεία και να «τα συγκρίνει με το υλικό που συγκέντρωσαν και κρατούν οι ισραηλινές αρχές», το οποίο «αναμένει να λάβει σύντομα».

Οι ισραηλινές αρχές κατηγόρησαν 12 από τους περίπου 13.000 εργαζόμενους στη Λωρίδα της Γάζας (και 30.000 συνολικά) της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες πως ενέχονταν στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου που εξαπέλυσε ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ, σκοτώνοντας πάνω από 1.160 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους άμαχους, σύμφωνα με απολογισμό βασισμένο σε επίσημα ισραηλινά δεδομένα.

Παρότι «μέχρι σήμερα, το Ισραήλ δεν έχει προσκομίσει καμιά απόδειξη» στην υπηρεσία για τη φερόμενη εμπλοκή των εργαζομένων της στην επίθεση, 16 χώρες ανέστειλαν τη χρηματοδότησή τους, που αθροιστικά ανέρχεται σε 450 εκατομμύρια δολάρια, τόνιζε πρόσφατα ο Φιλίπ Λαζαρινί, ο επικεφαλής της υπηρεσίας, προειδοποιώντας πως εξαιτίας αυτού, οι δραστηριότητές της σε όλη την περιοχή θα αντιμετωπίσουν τεράστιο πρόβλημα «από τον Μάρτιο».

Ο ΟΗΕ απέπεμψε αμέσως τους υπαλλήλους του που κατηγορήθηκαν και άρχισε να διενεργεί εσωτερική έρευνα. Ο Γενικός Γραμματέας του Αντόνιο Γκουτέρες παράλληλα ανέθεσε σε ανεξάρτητη ομάδα υπό την προεδρία της πρώην ΥΠΕΞ της Γαλλίας Κατρίν Κολονά αποστολή αξιολόγησης της UNRWA και της «ουδετερότητάς» της. Ο Α. Γκουτέρες έχει πει πως θεωρεί τις ισραηλινές κατηγορίες εξαιρετικά σοβαρές και βάσιμες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Δείτε ακόμα...