ΟΗΕ: Οι φονικές επιδρομές του Ισραήλ στη Γάζα μπορεί να συνιστούν εγκλήματα πολέμου

Παλαιστίνη: Βρέφος τραυματισμένο από τις επιθέσεις του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας
Παλαιστίνη: Βρέφος τραυματισμένο από τις επιθέσεις του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας / Πηγή: TWITTER

Η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα δήλωσε σήμερα πως οι φονικές επιδρομές του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας μπορεί να συνιστούν εγκλήματα πολέμου και πως η ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς παραβίασε το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο με την εκτόξευση ρουκετών εναντίον του Ισραήλ, στη γραμμή εξίσωσης του θύματος και του θύτη.

Η Μισέλ Μπατσελέτ είπε πως το γραφείο της επαλήθευσε τους θανάτους 270 Παλαιστινίων στη Γάζα, τη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ, περιλαμβανομένων 68 παιδιών, στη διάρκεια της βίας αυτόν τον μήνα. Οι ρουκέτες της Χαμάς σκότωσαν 10 Ισραηλινούς.

Η Μπατσελέτ απευθυνόταν σε μια ειδική σύνοδο του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, που πραγματοποιείται με αίτημα μουσουλμανικών κρατών τα οποία ζήτησαν τη σύσταση ερευνητικής επιτροπής του ΟΗΕ προκειμένου να ερευνήσει το ενδεχόμενο διάπραξης εγκλημάτων και να καταλογίσει ευθύνες.

Η ψηφοφορία επί της πρότασης ψηφίσματος, που παρουσιάστηκε από τον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC) και την παλαιστινιακή αντιπροσωπεία στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, αναμένεται να πραγματοποιηθεί αργότερα σήμερα. Οι ΗΠΑ, ο στενότερος σύμμαχος του Ισραήλ, δεν ζήτησε να λάβει τον λόγο στις συζητήσεις, όπου έχει καθεστώς παρατηρητή, μοιάζοντας να σνομπάρει την ένατη σύνοδο που πραγματοποιείται για τη Γάζα από το 2006.

«Δυστυχώς, αυτή που διατείνεται πως είναι παγκόσμια πρωταθλήτρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εξακολουθεί να προστατεύει την κατοχική δύναμη από τη λογοδοσία στη διεθνή κοινότητα, και κυριολεκτικά παρέχει όπλα και πυρομαχικά για τα ευρέως αναφερόμενα εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα απαρτχάιντ εναντίον του παλαιστινιακού λαού», δήλωσε ο πρεσβευτής του Πακιστάν στον OIC, Χαλίλ Χασμί, μιλώντας εκ μέρους του διεθνούς ισλαμικού οργανισμού.

Η Μπατσελέτ είπε πως «χωρίς διάκριση» πλήγματα από ρουκέτες που εκτόξευσε η Χαμάς συνιστούν “σαφή παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου”. Είπε πως οι ισραηλινές επιδρομές στη Γάζα, περιλαμβανομένων βομβαρδισμών, πυραυλικών πληγμάτων και επιθέσεων από τη θάλασσα, προκάλεσαν εκτεταμένες καταστροφές πολιτικών υποδομών και απώλειες μεταξύ των αμάχων.

«Παρά τους ισχυρισμούς του Ισραήλ ότι πολλά από τα κτίρια αυτά στέγαζαν ένοπλες οργανώσεις ή χρησιμοποιούνταν για στρατιωτικούς σκοπούς, δεν έχουμε δει αποδεικτικά στοιχεία για κάτι τέτοιο», είπε η Μπατσελέτ. «Αν αποδειχθεί πως ήταν χωρίς διάκριση και δυσανάλογες, αυτές οι επιθέσεις μπορεί να συνιστούν εγκλήματα πολέμου», πρόσθεσε.

Η Μεϊράβ Έιλον Σαχάρ, πρεσβευτής του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη στη Γενεύη, είπε πως η Χαμάς είναι μια «τζιχαντιστική, γενοκτονική, τρομοκρατική οργάνωση» και την κατηγόρησε ότι χρησιμοποιεί Παλαιστίνιους αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες προκειμένου να κρύψει τις ρουκέτες της. «Κάθε μια από αυτές τις ρουκέτες συνιστά έγκλημα πολέμου», είπε, αναφερόμενη στις 4.000 ρουκέτες που σύμφωνα με Ισραηλινούς αξιωματούχους εκτοξεύθηκαν προς την κατεύθυνση του Ισραήλ, η πλειονότητα των οποίων αναχαιτίστηκαν από την ισραηλινή αεράμυνα.

Ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών Ριγιάντ αλ-Μάλικι είπε: «Το Ισραήλ, η δύναμη της κατοχής και του απαρτχάιντ, συνεχίζει τα εγκλήματά του, τις πολιτικές και τους νόμους του προκειμένου να εδραιώσει ένα αποικιοκρατικό σύστημα και ένα σύστημα απαρτχάιντ».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Δείτε ακόμα...