ΟΗΕ: Πιθανά «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» στη Σιντζιάνγκ της Κίνας – Οργή από το Πεκίνο

Την ώρα που η αντιπαράθεση ανάμεσα σε Κίνα και ΗΠΑ, για την πρωτοκαθεδρία στο παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό σύστημα, κλιμακώνεται σε όλα τα επίπεδα, μία έκθεση του ΟΗΕ για τα «ανθρώπινα δικαιώματα» στην ασιατική χώρα, έρχεται να ρίξει «λάδι στη φωτιά», με δεδομένο ότι το συγκεκριμένο ζήτημα αποτέλεσε την συνηθέστερη πρόφαση για τις πολύμορφες αμερικανονατοϊκές επεμβάσεις των τελευταίων δεκαετιών.

Συγκεκριμένα, έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, για την αυτόνομη περιοχή της Σιντζιάνγκ στην Κίνα, που δημοσιοποιήθηκε τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη, κάνει λόγο για πιθανά «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», για τα οποία υπάρχουν «αξιόπιστα τεκμήρια», ιδίως για βασανιστήρια και σεξουαλική βία, σε βάρος μελών της μουσουλμανικής μειονότητας των Ουιγούρων, καλώντας τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει «επείγουσα δράση».

«Το εύρος των αυθαίρετων και μεροληπτικών κρατήσεων μελών των Ουιγούρων και άλλων κυρίως μουσουλμανικών μειονοτήτων (…) μπορεί να σημαίνει πως διαπράχθηκαν διεθνή εγκλήματα, ιδίως εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», αναφέρεται στα συμπεράσματα της έκθεσης αυτής, με έκταση κάπου 45 σελίδων. Αν και δεν μοιάζει να περιέχει ιδιαίτερες αποκαλύψεις σε σχέση με όσα ήταν ήδη γνωστά για την κατάσταση στη Σιντζιάνγκ, η έκθεση βάζει τη σφραγίδα του ΟΗΕ στις κατηγορίες σε βάρος των κινεζικών αρχών που διατυπώνονται εδώ και χρόνια, παρ’ όλες τις διαψεύσεις του Πεκίνου.

Για τη δημοσιοποίησή της ασκούνταν έντονες πιέσεις, τόσο από πλευράς αυτών που την επιδίωκαν —ιδίως των ΗΠΑ και ΜΚΟ—, όσο και από πλευράς κινεζικής κυβέρνησης, που χαρακτηρίζει το κείμενο «φάρσα» ενορχηστρωμένη από τους δυτικούς, με την Ουάσινγκτον επικεφαλής. Στο έγγραφο, ο ΟΗΕ καλεί τη διεθνή κοινότητα να ενεργήσει επειγόντως, μπροστά στις «αξιόπιστες» καταγγελίες περί βασανιστηρίων και σεξουαλικής βίας στη Σιντζιάνγκ.

Η Σιντζιάνγκ και άλλες επαρχίες της Κίνας βίωσαν τις τελευταίες δεκαετίες, ειδικά την περίοδο από το 2009 ως το 2014, επιθέσεις αποδιδόμενες σε ισλαμιστές ή Ουιγούρους αυτονομιστές. Εδώ και χρόνια, η περιοχή τελεί υπό αυστηρή παρακολούθηση: οι κάμερες είναι παντού, στα κτίρια υπάρχουν συστήματα ασφαλείας, οι ένοπλες δυνάμεις είναι πολύ ορατές, επιβάλλονται περιορισμοί στις εκδόσεις διαβατηρίων.

Οργισμένη αντίδραση της Κίνας

Η Κίνα δεν έκρυψε την οργή της για την έκθεση, υποστηρίζοντας ότι βασίζεται σε «παραπληροφόρηση και ψεύδη κατασκευασμένα από αντικινεζικές δυνάμεις» με σκοπό να «δυσφημήσει» το Πεκίνο και να διευκολύνει «την ανάμιξη σε εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας».

Ο πρεσβευτής της Κίνας στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη Τζανγκ Τζουν επισήμανε ότι το Πεκίνο αντιτάχθηκε επανειλημμένα στο περιεχόμενό του και ότι η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα δεν πρέπει να αναμιγνύεται στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας του.

«Ξέρουμε όλοι (…) ότι το λεγόμενο ζήτημα της Σιντζιάνγκ είναι εντελώς κατασκευασμένο ψέμα με πολιτικά κίνητρα και με σκοπό την υπονόμευση της σταθερότητας της Κίνας και την παρεμπόδιση της ανάπτυξης της Κίνας», υποστήριξε ο Τ. Τζανγκ μιλώντας σε δημοσιογράφους χθες. «Δεν νομίζουμε ότι θα φέρει τίποτε καλό σε κανέναν, απλά θα υπονομεύσει τη συνεργασία μεταξύ των Ηνωμένων Εθνών κι ενός κράτους μέλους», προειδοποίησε.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...