ΟΗΕ – Ρωσία: Επικοινωνία Σοϊγκού – Γκουτέρες για Ζαπορίζια και εξαγωγές τροφίμων

Πυρηνικός Σταθμός Παραγωγής Ενέργειας στην πόλη Ζαπόριζια της Ουκρανίας - 6 μονάδες των 1000MW - Χτίστηκε το 1984 από τη Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Ουκρανίας (μέλος της ΕΣΣΔ)
Φώτο Αρχείου / Πυρηνικός Σταθμός Παραγωγής Ενέργειας στην πόλη Ζαπόριζια της Ουκρανίας – 6 μονάδες των 1000MW – Χτίστηκε το 1984 από τη Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Ουκρανίας (μέλος της ΕΣΣΔ)

Για την ασφάλεια του πυρηνικού σταθμού στη Ζαπορίζια, που τελεί υπό τον έλεγχο του ρωσικού στρατού στη νότια Ουκρανία, συνομίλησαν τηλεφωνικά σήμερα ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

«Ο Σεργκέι Σοϊγκού είχε τηλεφωνικές διαπραγματεύσεις με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, σε σχέση με τις συνθήκες για μια ασφαλή λειτουργία του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια», δήλωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας σε ανακοίνωση.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας Σοϊγκού και Γκουτέρες συζήτησαν επίσης πρωτοβουλίες για να διευκολυνθούν οι συνθήκες για τις εξαγωγές ρωσικών τροφίμων και λιπασμάτων, προσθέτει το ρωσικό υπουργείο στην ανακοίνωση.

Επίσης, σύμφωνα με το TASS οι δυο άνδρες αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τη λειτουργία της διερευνητικής αποστολής μετά το περιστατικό σε κέντρο κράτησης στη Γελένοβκα.

Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, Ιγκόρ Κονασένκοφ, δήλωσε νωρίτερα ότι στις 29 Ιουλίου ουκρανικά στρατεύματα πραγματοποίησαν πλήγμα από συστήματα πολλαπλών πυραύλων των ΗΠΑ HIMARS σε θάλαμο κράτησης στη Γελένοβκα.

Το υπουργείο είπε ότι η Ρωσία κάλεσε εμπειρογνώμονες από τα Ηνωμένα Έθνη και τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού να διεξαγάγουν μια αμερόληπτη έρευνα. 

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, TASS

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...