ΟΗΕ: Σχέδιο απόφασης κατά των ισραηλινών εποικισμών στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη

Συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ
Φώτο Αρχείου / Συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Σχέδιο απόφασης με το οποίο απαιτείται ο άμεσος τερματισμός κάθε εποικιστικής δραστηριότητας στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη μελετά το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πριν τεθεί σε ψηφοφορία πιθανώς στις αρχές της επόμενης βδομάδας.

Το κείμενο επαναλαμβάνει ότι «η εγκατάσταση οικισμών στα κατεχόμενα από το 1967 παλαιστινιακά εδάφη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ», συνιστά «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου». Καταδικάζει εξάλλου κάθε προσάρτηση εδαφών, συμπεριλαμβανομένων αποφάσεων και μέτρων των αρχών του Ισραήλ για τους οικισμούς.

Την περασμένη Κυριακή, η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου νομιμοποίησε έξι εβραϊκούς εποικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη,επιβεβαιώνοντας την έναρξη διαδικασιών για την ανέγερση 10.000 νέων οικιστικών μονάδων σε προϋπάρχοντες. Οι ανακοινώσεις της ισραηλινής κυβέρνησης, που έγιναν παρά τις προειδοποιήσεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν κατά την πρόσφατη επίσκεψη τού στην περιοχή, ώθησαν τον τελευταίο να ξαναδηλώσει «βαθιά ανήσυχος».

Το 2016 είχε εκδοθεί η πιο πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με την οποία αξίωνε το Ισραήλ να σταματήσει τον εποικισμό στα κατεχόμενα. Η απόφαση είχε εκδοθεί μετά την ασυνήθιστη επιλογή των ΗΠΑ (επί του τότε Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα) να απόσχουν από την ψηφοφορία.

Δείτε ακόμα...