Απειλές στις ξένες επιχειρήσεις προκειμένου να αυξήσουν τις επενδύσεις τους στις ΗΠΑ αλλά και σε Κίνα και ΕΕ για «δικαιότερες» εμπορικές σχέσεις», ένταση των παζαριών στις περιοχές που διεξάγονται πόλεμοι (Ουκρανία και Μέση Ανατολή) αλλά και διαφήμιση της ενεργειακής ικανότητας της χώρας του περιλάμβανε η ομιλία του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός μέσω τηλεδιάσκεψης
Ο Αμερικανός πρόεδρος διατύπωσε τις βασικές απαιτήσεις του σε ό,τι αφορά την αύξηση των ξένων επενδύσεων στις ΗΠΑ με αντάλλαγμα ευνοϊκότερη φορολογική και άλλη μεταχείριση, την επιθυμία του για ένταση του παζαριού στις περιοχές που διεξάγονται πόλεμοι (σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή) με την Κίνα και ΕΕ για «δικαιότερες σχέσεις», όπως και στο κρίσιμο ζήτημα της Ενέργειας.
«Το μήνυμά μου σε όλες τις επιχειρήσεις στον πλανήτη είναι απλό: Ελάτε να παράγετε τα προϊόντα σας στην Αμερική και θα απολαύσετε ορισμένους από τους χαμηλότερους φόρους στον κόσμο. Αλλά αν δεν κάνετε την παραγωγή στις ΗΠΑ, που είναι δικαίωμά σας, τότε, πολύ απλά, θα πρέπει να πληρώσετε τελωνειακούς δασμούς», είπε.
Έδωσε από την πρώτη στιγμή ιδιαίτερη βαρύτητα σε θέματα ενέργειας τονίζοντας πως οι ΗΠΑ διαθέτουν τα μεγαλύτερα ενεργειακά αποθέματα παγκοσμίως και πως θα τα χρησιμοποιήσουν για να μειώσουν τη διεθνή τιμή πετρελαίου ώστε να πέσει και ο πληθωρισμός στη χώρα του και αλλού. «Θα ζητήσω από τη Σαουδική Αραβία και τον OPEC να μειώσουν τις τιμές του πετρελαίου. Ειλικρινά εκπλήσσομαι που δεν το έκαναν πριν από τις εκλογές” τόνισε χαρακτηριστικά. Αναφέρθηκε επίσης στις μεγάλες επενδύσεις που γίνονται στις ΗΠΑ πάνω στην παραγωγή και αποθήκευση LNG λέγοντας πως μπορεί να εγγυηθεί την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ, εάν συμφωνηθεί.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες διαθέτουν τη μεγαλύτερη ποσότητα πετρελαίου και φυσικού αερίου από οποιαδήποτε χώρα στη Γη και θα το χρησιμοποιήσουμε», είπε ο Τραμπ. «Αυτό όχι μόνο θα μειώσει το κόστος σχεδόν όλων των αγαθών και υπηρεσιών, αλλά θα κάνει τις Ηνωμένες Πολιτείες μια κατασκευαστική υπερδύναμη».
Έταξε μείωση της εταιρικής φορολογίας στο 15% από 21% σε όσες επιχειρήσεις αποφασίσουν να παράγουν τα προϊόντα τους εντός ΗΠΑ και επέκρινε την ΕΕ πως συμπεριφέρεται «πολύ άσχημα» σε αμερικανικές εταιρίες αναφέροντας τα πρόστιμα «δισεκατομμυρίων» που θέλει να επιβάλλει η ΕΕ σε «αμερικανικές εταιρίες όπως η Apple και η Google». Επανέφερε εμμέσως την απειλή για δασμούς στην ΕΕ επικαλουμενος τους ευρωπαϊκούς δασμούς «που κάνουν πολύ δύσκολη την εξαγωγή προϊόντων μας στην Ευρώπη» σε συνδυασμό με την μεγαλύτερη γραφειοκρατία.
Επανέφερε την απαίτησή του για αύξηση στο 5% των αμυντικών δαπανών των άλλων χωρών του ΝΑΤΟ υπενθυμίζοντας πως χάρη στις δικές του πιέσεις κατά την πρώτη θητεία αρκετές χώρες έπιασαν τον προηγούμενο στόχο που ήταν το 2% του ΑΕΠ.
Κάνοντας μια αναφορά στον πόλεμο στην Ουκρανία – εκείνον που θα τερμάτιζε εντός 24 ωρών, όπως είχε πει, χωρίς ποτέ να εξηγήσει περισσότερα – δήλωσε σήμερα πως επιθυμεί να συναντήσει το συντομότερο δυνατό τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν με στόχο να δοθεί ένα τέλος στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Εξέφρασε παράλληλα την επιθυμία να εργαστεί για τη μείωση των πυρηνικών όπλων, λέγοντας ότι πιστεύει πως Ρωσία και Κίνα μπορεί να υποστηρίξουν τη μείωση των δικών τους οπλοστασίων.
Διέκρινε μια πολύ καλή σχέση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, αναφέροντας ότι το Πεκίνο μπορεί να βοηθήσει να τερματιστεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Παράλληλα είπε ότι προσπάθειες της νέας αμερικανικής κυβέρνησης να πετύχει μια ειρηνευτική συμφωνία Ρωσίας και Ουκρανίας βρίσκονται σε εξέλιξη και είναι ελπιδοφόρες. Δεν έδωσε λεπτομέρειες για τις προσπάθειες αυτές.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters