Οίκος Fitch: Υποβαθμίζει τις ΗΠΑ στο AA+ λόγω των κρίσεων με το όριο του χρέους

Οι ΗΠΑ απώλεσαν την Τρίτη το «απόλυτο» στην οικονομική τους αξιολόγηση για πρώτη φορά από το 2011, καθώς ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings υποβάθμισε το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο του αμερικανικού δημοσίου κατά μια βαθμίδα, από το ΑΑΑ στο AA+.

Ο οίκος επικαλέστηκε ιδίως τις επαναλαμβανόμενες κρίσεις γύρω από το όριο δανεισμού του ομοσπονδιακού κράτους. «Υπήρξε διαρκής επιδείνωση των κανόνων της διακυβέρνησης κατά των διάρκεια των τελευταίων 20 ετών, συμπεριλαμβανομένων των δημοσιονομικών και του χρέους», ανέφερε.

Το όριο δανεισμού του ομοσπονδιακού κράτους τα τελευταία χρόνια έχει μετατραπεί σε πεδίο έντονης ενδοαστικής αντιπαράθεσης στις ΗΠΑ, υπό το πρίσμα και του ανταγωνισμού με την Κίνα.

Στις αρχές του Ιουνίου, η κυβέρνηση Μπάιντεν και οι Ρεπουμπλικάνοι κατέληξαν, μετά από σκληρά παζάρια, σε συμφωνία για την αύξησή του στα 31 τρισ. δολάρια.

Η απόφαση του Φιτς αντιμετωπίστηκε με οργή από την κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν. Η αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν εξέφρασε τη διαφωνία της κάνοντας λόγο για «μεταβολή (…) αυθαίρετη και βασισμένη σε παρωχημένα στοιχεία». «Διαφωνούμε σθεναρά με την απόφαση αυτή», τόνισε σε εξίσου υψηλό τόνο η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, η Καρίν Ζαν-Πιερ, επιρρίπτοντας ευθύνες στον πρώην πρόεδρο, τον Ρεπουμπλικάνο Ντόναλντ Τραμπ, πως ευθύνεται για την επιδείνωση των κριτηρίων που λαμβάνει υπόψη ο οίκος.

Πάντως αναλυτές, τους οποίους επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, η απόφαση του οίκου, απρόσμενη και χωρίς προηγούμενο την τελευταία δεκαετία, δεν αναμένεται να έχει ουσιαστική επίδραση στις αγορές.

Είναι η δεύτερη απώλεια βαθμίδας για τις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια. Ο S&P ήταν ο πρώτος από τους τρεις λεγόμενους μεγάλους οίκους αξιολόγησης που αποφάσισε να στερήσει από τις ΗΠΑ το «τριπλό άλφα» το 2011 και δεν τις έχει αναβαθμίσει έκτοτε, τις διατηρεί στο AA+. Μόνο ο Moody’s διατηρεί, τουλάχιστον μέχρι σήμερα, στην υψηλότερη βαθμίδα ως προς την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας τη μεγαλύτερη καπιταλιστική οικονομία του κόσμου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...