Όλοι στο συλλαλητήριο για την Ειρήνη, για τη μη εμπλοκή της χώρας μας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο

Γιάννης Αγγέλου

Βρισκόμαστε στην 37η μέρα της ιμπεριαλιστικής επέμβασης και εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Καμία πλευρά δε δείχνει τη διάθεση να σταματήσει η αιματοχυσία. Αντίθετα οι προκλήσεις συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό.

Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος που διεξάγεται σήμερα στην Ουκρανία είναι ένας ακόμη κρίκος στην αιματηρή αλυσίδα των πολέμων και των ανταγωνισμών, που δυνάμωσαν ιδιαίτερα μετά το 1991, με την επικράτηση της αντεπανάστασης.

Είναι συνέχεια των πολέμων στη Γιουγκοσλαβία που ξεκίνησαν στις αρχές του 1990 υπό την αιγίδα της ΕΕ και ολοκληρώθηκε με την επέμβαση του ΝΑΤΟ το 1999, όταν επί 78 ημέρες βομβάρδιζαν χωρίς έλεος, οδηγώντας στην οριστική διάλυση της χώρας. Οι πληγές στα Βαλκάνια είναι ακόμη ανοιχτές και ο κίνδυνος για νέες αντιπαραθέσεις μεγάλος. Τα τότε προσχήματα ΕΕ και ΝΑΤΟ δε διαφέρουν από τα αντίστοιχα σημερινά της Ρωσίας.

Δε είναι δυνατόν να ξεχνάμε τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους στην περιοχή μας, στη Μέση Ανατολή, στη Βόρεια Αφρική, στο Ιράκ, στη Συρία, στη Λιβύη, στο Αφγανιστάν. Πώς μπορεί να ξεχνάμε τη συνεχιζόμενη Ισραηλινή κατοχή στην Παλιστίνη.

ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ, έχουν προκαλέσει εμφύλιους πολέμους, έχουν επέμβει στρατιωτικά, με επίφαση τη «δημοκρατία» τους και την «ελευθερία» τους, διέλυσαν χώρες και λαούς, προκαλώντας δυστυχία και ποτάμια προσφυγιάς, ανθρώπων που ψάχνουν για μια νέα πατρίδα.

Πώς να ξεχάσουμε την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974 με την υποστήριξη ΗΠΑ και ΝΑΤΟ; Ένα έγκλημα διαρκές σε βάρος του κυπριακού λαού κι ενώ ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ σπρώχνουν σε διχοτόμηση.

Να μη λησμονούμε πως η αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων και η επαναχάραξη συνόρων, η αναθεώρηση διεθνών συμφωνικών και συμβάσεων, αποτελούν προνόμιο των ιμπεριαλιστών από τη μια ή την άλλη πλευρά.

Με κάθε τρόπο αποδεικνύουν πως το μόνο Δίκαιο, είναι το Δίκαιο του Ισχυρού.

Επί 37 μέρες μαίνεται ένας πόλεμος με πολυάριθμες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, καταστροφή υποδομών, πάνω από 3 εκ πρόσφυγες.

Όλοι επισημαίνουν τον κίνδυνο μιας μακράς επισιτιστικής και ενεργειακής κρίσης, που θα έχει επιπτώσεις σε όλο τον πλανήτη.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες η χώρα μας, που βρίσκεται σε ένα επικίνδυνο σταυροδρόμι, κλιμακώνει την εμπλοκή της σε αυτούς τους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ και την ουσιαστική συναίνεση του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ και άλλων αστικών κομμάτων.

Με κορώνες και ψέματα, με πρόσχημα τη βελτίωση της θέσης της χώρας, ενώ στην ουσία εξυπηρετούν συμφέροντα της δικής τους αστικής τάξης, στέλνουν για μια ακόμη φορά το λαό μας στο ταμείο, για να πληρώσει πολλαπλά με τους κινδύνους και τις απειλές για τη ζωή του από την πολεμική εμπλοκή, τους κινδύνους για τα κυριαρχικά του δικαιώματα με τις «θυσίες» για την ίδια την πολεμική προετοιμασία, την εκτίναξη της ήδη μεγάλης ακρίβειας σε μια σειρά από προϊόντα λαϊκής κατανάλωσης, την ακόμα πιο βαθιά ενεργειακή φτώχεια, με νέα χτυπήματα σε δικαιώματα και ανάγκες του, προκειμένου να ενισχυθούν οι ΝΑΤΟικές δαπάνες.

Ο λαός μας, 100 χρόνια μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, δεν πρέπει να ξεχνά πού οδήγησαν οι μεγαλοϊδεατισμοί του μεγάλου κεφαλαίου, των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Πλήρωσε ακριβά τις καταστροφές, με ξεριζωμό και προσφυγιά.

Στο σημερινό συλλαλητήριο ΟΛΟΙ πρέπει να δώσουμε το παρών, ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τη συμμετοχή της χώρας.

Να μην αφήσουμε να χρησιμοποιούνται ελληνικά εδάφη, υποδομές και μέσα, ως πολεμικά προγεφυρώματα ΝΑΤΟ και ΗΠΑ

Οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας δεν έχουν καμιά δουλειά εκτός συνόρων σε δήθεν «συμμαχικές υποχρεώσεις». Οφείλουν να υπερασπίζονται τα σύνορα, την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας, τα κυριαρχικά δικαιώματά μας

Να δείξουμε πως αυτή είναι η σωστή πλευρά της Ιστορίας για τον ελληνικό λαό, για τους λαούς όλου του κόσμου

Να δώσουμε τον αγώνα μας ώστε ο ελληνικός λαός και οι άλλοι λαοί να αγωνιστούν ενάντια στον εθνικισμό και τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες των αστικών τάξεων, να δυναμώσει η κοινή πάλη των εργαζομένων, να ξεμπερδέψουμε τελικά με το σύστημα που γεννά μόνο φτώχεια, εκμετάλλευση και πολέμους

Να βροντοφωνάξουμε πως Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό, μόνο οι λαοί μπορούν να σώσουν τους εαυτούς τους

Απόψε όλοι στο Σύνταγμα. Χωρίς δεύτερη σκέψη.

Γιάννης Αγγέλου
Σχης (ΜΧ) εα
ΜΒΑ, Ms’c

Δείτε ακόμα...