Όλοι στους δρόμους: Ο Παναγιωτόπουλος ανακοινώνει την ανανέωση της συμφωνίας για τις βάσεις

EUROKINISSI

Μέσα στους επόμενους δύο μήνες θα έχει ολοκληρωθεί η ανανέωση της «Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας» (MDCA) με τις ΗΠΑ, η οποία έχει μετατρέψει την Ελλάδα σε μια απέραντη αμερικανοΝΑΤΟική βάση, εκθέτοντας τη χώρα και τον λαό σε τεράστιους κινδύνους.
Την εκτίμηση για το χρονοδιάγραμμα έκανε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλος, μιλώντας σε διαδικτυακή εκδήλωση της «Δεξαμενής Σκέψης» «Center for Strategic and International Studies» στην Ουάσιγκτον.

Ο Ν. Παναγιωτόπουλος είπε ότι στόχος της νέας συμφωνίας για τις βάσεις είναι να «βελτιώσει ακόμα περισσότερο» την αμυντική συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ, η οποία βρίσκεται ήδη σε «ιστορικά υψηλό επίπεδο».

Δείτε t=2m+21s

Σύμφωνα με τον υπουργό, υπάρχουν δύο βασικά σενάρια για τη νέα συμφωνία. Το πρώτο αφορά την επέκταση της αμερικανικής παρουσίας σε νέες τοποθεσίες, ενώ το δεύτερο έχει να κάνει με την περαιτέρω «βελτίωση» των υφιστάμενων υποδομών. Ο ΥΕΘΑ εκτίμησε ότι το πιθανότερο ενδεχόμενο είναι να υπάρξει «αναβάθμιση» των ήδη στρατηγικά επιλεγμένων τοποθεσιών που βρίσκονται σε λειτουργία αυτήν τη στιγμή. Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρθηκε στη βάση της Σούδας, στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και στις δύο αεροπορικές βάσεις στην Κεντρική Ελλάδα. Σχετικά με τον Κόλπο της Σούδας, σημείωσε ότι προσφέρει το μόνο λιμάνι στην Ανατολική Μεσόγειο που έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει αεροπλανοφόρο.

Αναφερόμενος στη σημασία αυτής της νέας συμφωνίας (MDCA), που όπως όλα δείχνουν θα απογειώσει την ελληνική εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, σημείωσε ότι εδραιώνει τη «στρατηγική σχέση» μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ. Ως …είθισται, επιχείρησε να δικαιολογήσει την ενεργότερη συμμετοχή της Ελλάδας στην ιμπεριαλιστική πολιτική των ΗΠΑ για χάρη της «γεωστρατηγικής αναβάθμισης» της αστικής τάξης, κάνοντας επίκληση στις «κοινές αξίες» της ελευθερίας, της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου και του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, τις οποίες «πρεσβεύουν οι δύο χώρες» ως «σταθεροί και αξιόπιστοι σύμμαχοι» στην Ευρώπη και το ΝΑΤΟ.

Μπροστά στην κλιμάκωση των πολεμικών προετοιμασιών των αμερικανονατοϊκών για την περικύκλωση από την Βαλτική μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα της Ρωσίας και την ιμπεριαλιστική Κίνα, και την όξυνση των ανταγωνισμών των αστικών τάξεων Ελλάδας και Τουρκίας, όπου κάθε μια επιδιώκει να αναβαθμίσει τη θέση της στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς στην περιοχή, ο Ν. Παναγιωτόπουλος διεμήνυσε ότι η Ελλάδα έχει εξελιχθεί σε έναν «αξιόπιστο σύμμαχο», στον οποίο μπορούν να στηριχθούν οι ΗΠΑ για την προώθηση της περιφερειακής σταθερότητας.

Επ’ αυτού, μίλησε για το «φιλόδοξο» εξοπλιστικό πρόγραμμα» που υλοποιεί η ελληνική κυβέρνηση, το οποίο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την αγορά των μαχητικών «Rafale», την προμήθεια τεσσάρων νέων φρεγατών και τον εκσυγχρονισμό άλλων τεσσάρων υφιστάμενων φρεγατών. Όπως είπε ο ΥΕΘΑ, η Ελλάδα επιθυμεί να συμβάλει δυναμικά στη συλλογική ασφάλεια του ΝΑΤΟ, αλλά και να προβάλει μια ισχυρή αποτρεπτική ισχύ έναντι όλων εκείνων που απειλούν τα κυριαρχικά δικαιώματά της.

Να κλείσουν όλες οι βάσεις και η Σούδα. Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών.

Το θέμα έχει αναπαραχθεί ευρέως στα αστικά ΜΜΕ βλ. ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, ΠΡΩΪΝΗ-news

Γιάννης Παπαγιάννης

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...