Ολοκληρώθηκαν οι διερευνητικές Ελλάδας – Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολη – Στην Ελλάδα ο επόμενος γύρος

Τουρκία Κωνσταντινούπολη Βόσπορος
Τουρκία, Κωνσταντινούπολη Πηγή: Eurokinissi

Ολοκληρώθηκαν οι διερευνητικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο Ντολμά Μπαχτσέ στην Κωνσταντινούπολη, οι οποίες ξεκίνησαν στις 11.00 ώρα Τουρκίας (10.00 ώρα Ελλλάδας) και διήρκεσαν τρεισήμισι ώρες.

Οι δύο αντιπροσωπείες έπιασαν το νήμα των συζητήσεων από τον 60ό γύρο των διερευνητικών επαφών που διεξήχθησαν στην Αθήνα την 1η Μαρτίου του 2016. Η επιθετικότητα της Τουρκίας δεν αναμένεται να μειωθεί όπως δεν συνέβη και στο παρελθόν. Την ίδια στιγμή στρώνεται το έδαφος για συνεκμετάλλευση από ΕΕ και ΝΑΤΟ.

Η ελληνική πλευρά προσήλθε με μόνο θέμα τη διερεύνηση σημείων σύγκλισης για ενδεχόμενες μελλοντικές διαπραγματεύσεις αναφορικά με την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, βάσει του Διεθνούς Δικαίου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, που χαρακτηρίζεται «άτυπη» και «μη δεσμευτική» και δεν κρατούνται πρακτικά, έγινε -σύμφωνα με διπλωματικές πληροφορίες- η παρουσίαση των θέσεων των δύο πλευρών, ενώ παρουσιάστηκε και η ατζέντα που θέτει η κάθε πλευρά στο τραπέζι των παζαριών που θα ακολουθήσουν, όπως στρώνονται από ΗΠΑ, ΕΕ και ΝΑΤΟ.

Η απάντηση της ελληνικής πλευράς στις απόψεις της τουρκικής θα αναπτυχθεί στον 62ο γύρο των διερευνητικών επαφών ο οποίος αναμένεται να διεξαχθεί σε ελληνικό έδαφος. Στη συνάντηση αυτή θα γίνει και η ανάπτυξη των τουρκικών θέσεων σε απάντηση των ελληνικών επιχειρημάτων.

Η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε στις συζητήσεις από τους πρέσβεις Παύλο Αποστολίδη και Αλέξανδρο Κουγιού και η Τουρκία από τον μόνιμο υφυπουργό Εξωτερικών Σεντάτ Ονάλ και τον διευθυντή αεροναυτικών θεμάτων του τουρκικού ΥΠΕΞ Τσαγατάι Ερτσίγες. Κατά πληροφορίες, στις συζητήσεις παρέστη και ο Ιμπραχίμ Καλίν, εκπρόσωπος του Ταγίπ Ερντογάν, χωρίς να έχει διασαφηνιστεί αν συμμετείχε σε όλη τη διάρκεια της συνάντησης.

Ακολούθως, σήμερα ή αύριο, οι πρέσβεις Αποστολίδης και Κουγιού αναμένεται να ενημερώσουν τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια για τις τουρκικές θέσεις όπως παρουσιάστηκαν στις τρίωρες συζητήσεις της Κωνσταντινούπολης.

Δείτε ακόμα...