Ολοκληρώθηκε ακόμη μία συνεκπαίδευση ΕΔ Ελλάδας – ΗΠΑ με τη συμμετοχή και της Κύπρου

Συνεκπαίδευση ΕΔ Ελλάδας - Κύπρου - ΗΠΑ στη Σούδα
Συνεκπαίδευση ΕΔ Ελλάδας – Κύπρου – ΗΠΑ στη Σούδα / Πηγή: Eurokinissi

Από την Δευτέρα 11 έως την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2021, πραγματοποιήθηκε συνεκπαίδευση σε αντικείμενα Ναυτικών Ειδικών Επιχειρήσεων (MAROPS / NAVSOF Training) μεταξύ Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΕΕ) της Ελλάδας (Διοίκηση Υποβρύχιων Καταστροφών-ΔΥΚ), της Κύπρου (Μονάδα Υποβρύχιων Καταστροφών-ΜΥΚ) και των ΗΠΑ (Special Warfare Combatant-Craft Crewmen-SWCC), στη Σούδα της Κρήτης και στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή αυτής.

Η συνεκπαίδευση σχεδιάστηκε και συντονίστηκε από τη Διακλαδική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ (ΓΕΕΘΑ/ΔΔΕΕ) και συμπεριέλαβε αμφίβιες επιχειρήσεις πλησίον ακτής [Over the Beach (OTB) MAROPS] και νηοψίες (Visit, Board, Search and Seizure-VBSS) με πρακτική εκπαίδευση στο Εκπαιδευτικό Πλοίο ΑΡΗΣ. Επιστέγασμα των ανωτέρω ήταν η εν πλώ εκτέλεση αποστολών «field Training Exercises, Maritime Security Operations» σε συνεργασία με τη Φρεγάτα (Φ/Γ) ΚΑΝΑΡΗΣ του Πολεμικού Ναυτικού.

Με αφορμή την ολοκλήρωση της άσκησης, ο Υπουργός Άμυνας, κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Η ένταξη της κυπριακών δυνάμεων δημιούργησε την ευκαιρία να επεκταθούν οι επιχειρησιακές μας δυνατότητες και οι συνεργασίες με φίλιες χώρες – εταίρους στην περιοχή. Είμαστε πιο ισχυροί όταν δουλεύουμε συλλογικά στο πλαίσιο κοινών στρατιωτικών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων».

Ο Υπουργός Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Χαράλαμπος Πετρίδης ανέφερε ότι τέτοιες κοινές ασκήσεις παρέχουν ανεκτίμητες εμπειρίες για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και ως εκ τούτου το Υπουργείο Άμυνας της Κύπρου προσβλέπει σε παρόμοιες πρωτοβουλίες στο μέλλον, οι οποίες συμβάλλουν στην ενίσχυση της ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή.

Πρόκειται για ακόμη μία συνεκπαίδευση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με αμερικανικές στην ευρύτερη περιοχή της Σούδας. Αυτές οι ασκήσεις που πλέον έχουν γίνει καθημερινότητα με το συγκεκριμένο αντικείμενό τους δείχνουν τον επιχειρησιακό προσανατολισμό των ΕΔ.

Αυτός ο προσανατολισμός αυξάνει την εμπλοκή της χώρας μας στους κινδύνους, στο πλαίσιο των διεθνών και περιφερειακών ανταγωνισμών και υλοποιείται υπό την καθοδήγηση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Δείτε ακόμα...