Ολοκληρώθηκε η «πρώτη φάση» της τουρκικής εισβολής στο βόρειο Ιράκ

Την ολοκλήρωση της «πρώτης φάσης» της νέας επιχείρησης εισβολής του τουρκικού στρατού στο Κουρδιστάν του βόρειου Ιράκ ανακοίνωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χολουσί Ακάρ, ακουμπώντας στις ζεστές πλάτες των ΗΠΑ, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ που βλέπουν «απρόκλητες εισβολές» μόνον όπου διακυβεύονται τα γεωπολιτικά και μονοπωλιακά τους συμφέροντα.

Ο Ακάρ ισχυρίστηκε ότι «δεν γίνεται ούτε βήμα πίσω» από τους καθορισμένους σκοπούς της Τουρκίας προσθέτοντας ότι κατά την επιχείρηση σκοτώθηκαν τουλάχιστον 30 «τρομοκράτες του ΡΚΚ», αποφεύγοντας να αναφερθεί στον έναν Τούρκο στρατιώτη που σκοτώθηκε το βράδυ της Δευτέρας, λίγες ώρες μετά την έναρξη της επίθεσης.

Λίγο νωρίτερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωνε με νόημα πως η Τουρκία «δεν έχει σχέδια για τα εδάφη καμίας άλλης χώρας» και πως όταν εισβάλει το κάνει «μόνο» όταν θέλει… «να εξασφαλίσει την ασφάλεια των συνόρων της και τη σταθερότητα των γειτόνων της». Προσπάθησε να βγει και από πάνω αφού βάφτισε την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων του Ιράκ σε…ευγενική «επιχείρηση» εκκαθάρισης των περιοχών «από τρομοκράτες του ΡΚΚ». Διαβεβαίωσε έτσι πως θα συνεχίσει απτόητος ο τουρκικός στρατός τις εισβολές σε Συρία και Ιράκ υπό τα παραπάνω προσχήματα.

Η νέα επιχείρηση που ονομάστηκε «Επιχείρηση Γράπωμα» (Operation Clav-Lock) έρχεται μετά τις διαδοχικές εισβολές του τουρκικού στρατού στο βόρειο Ιράκ το 2020 «Operation Claw Tiger» και «Operation Claw Eagle».

Σύμφωνα με το ιρακινό πρακτορείο ειδήσεων ΙΝΑ, ο εκπρόσωπος του Ιρακινού Κούρδου προέδρου Μπαρχάμ Σαλίχ εξέφρασε «βαθιά ανησυχία» για τις συνεχιζόμενες επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού στο εσωτερικό του Ιράκ, στην περιοχή του Κουρδιστάν επισημαίνοντας πως συνιστά κατάφωρη παραβίαση της ιρακινής κυριαρχίας και «απειλή για την ιρακινή ασφάλεια».

Ο αρχηγός του σιιτικού «Κινήματος ιρακινής Εθνικής Σοφίας», Σαγίντ Αμαρ αλ Χακίμ, καταδίκασε τις επιθέσεις της τουρκικής αεροπορίας και του τουρκικού στρατού στο ιρακινό αυτόνομο Κουρδιστάν χαρακτηρίζοντάς τες «παράνομες και απαράδεκτες». Κάλεσε δε την ιρακινή ομοσπονδιακή κυβέρνηση να ελέγξει τα σύνορα της χώρας και να εμποδίσει την Τουρκία να χρησιμοποιεί το ιρακινό έδαφος για να εξαπολύσει επιθέσεις.

Ο αρχηγός του κινήματος Σαντρ, Μουκτάντα αλ Σαντρ προειδοποίησε την Τουρκία ότι μετά τη νέα εισβολή στο ιρακινό έδαφος «δεν θα μείνει σιωπηλός εάν συνεχιστούν οι βομβαρδισμοί».

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...