Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Δένδια-Πομπέο

Από τη συνάντηση του Ν. Δένδια με τον Αμερικανό ομόλγό του Μ. Πομπέο
Από τη συνάντηση του Ν. Δένδια με τον Αμερικανό ομόλγό του Μ. Πομπέο

Ολοκληρώθηκε νωρίτερα το πρωί η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδα και Ηνωμένων Πολιτειών, Νίκου Δένδια και Μάικ Πομπέο, στη Θεσσαλονίκη.

Στη συνάντηση ήταν παρόντες -μεταξύ άλλων- ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία Κώστας Φραγκογιάννης και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος υποδέχθηκε τον κ. Πομπέο, χθες το βράδυ, κατά την άφιξή του στη Θεσσαλονίκη.

Η συνάντηση διήρκεσε περίπου 45-50 λεπτά και στη συνέχεια ο κ. Πομπέο αναχώρησε για το ΣΒΕ, όπου θα διεξαχθεί συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για την ενέργεια παρουσία και του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη. Στη συνέχεια θα υπογραφεί συμφωνία επιστημονικής και τεχνολογικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη.

“Είναι πάντα τεράστια χαρά να συναντώμαι με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο!”, αναφέρει σε ανάρτησή του στο twitter o υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, απαντώντας σε ανάρτηση του κ. Πομπέο.

Νωρίτερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών ανέφερε σε ανάρτησή του στο twitter. “Είναι πάντα υπέροχο να βλέπω τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια. Σήμερα, στη Θεσσαλονίκη, συζητήσαμε για τη μακρόχρονη ισχύ των σχέσεων Ηνωμένων Πολιτειών-Ελλάδας, τα Δυτικά Βαλκάνια και την αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο”.

Το περίγραμμα των όσων συζητήθηκαν στη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Ν. Δένδια με τον Αμερικανό ομόλογό του στη Θεσσαλονίκη, περιγράφεται στην κοινή δήλωση που δημοσιεύτηκε αμέσως μετά.

Οι ΗΠΑ «χαιρέτισαν την επιβεβαιωμένη ετοιμότητα της Ελλάδας να συνεργαστεί με άλλες χώρες της περιοχής για την επίτευξη συμφωνιών οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μέσω του διαλόγου και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», προκειμένου να τρέξουν οι επώδυνοι συμβιβασμοί που βρίσκονται στο «τραπέζι» του ελληνοτουρκικού «διαλόγου» υπό την υψηλή εποπτεία των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Επίσης, «οι ΗΠΑ και η Ελλάδα επανέλαβαν επίσης την αφοσίωσή τους στην ενίσχυση της στενής συνεργασίας τους ως σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, χρησιμοποιώντας όλα τα κατάλληλα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους, προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερότητα και η ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή».

Οι δύο υπουργοί έκαναν μια «ανασκόπηση υψηλού επιπέδου» του «Στρατηγικού Διαλόγου» ΗΠΑ – Ελλάδας, εν αναμονή του τρίτου «Στρατηγικού Διαλόγου» που θα πραγματοποιηθεί στην Ουάσιγκτον το 2021.

Από ό,τι φαίνεται δόθηκε έμφαση στην ενίσχυση της συμφωνίας για τις στρατιωτικές βάσεις (Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας ΗΠΑ – Ελλάδας), η οποία «επικαιροποιήθηκε» τον Οκτώβριο του 2019. Στον επόμενο «Στρατηγικό Διάλογο», οι δύο πλευρές «σκοπεύουν να συζητήσουν πώς να αλληλοβοηθούνται περαιτέρω στη διατήρηση ισχυρών, ικανών και διεπιχειρησιακών δυνατοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων».

Επίσης, «οι δύο πλευρές επανέλαβαν την επιθυμία τους να συνεχίσουν και να ενισχύσουν τη συνεργασία τους σε διάφορους τομείς στο πλαίσιο του σχήματος “3 + 1” (Κύπρος, Ελλάδα, Ισραήλ και ΗΠΑ)», ενώ εξέφρασαν «τη στήριξή τους για την ένταξη όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων σε ευρωπαϊκούς και διατλαντικούς θεσμούς». Προς αυτή την κατεύθυνση υπογραμμίστηκε η σημασία της «συνεπούς εφαρμογής» της συμφωνίας των Πρεσπών «με καλή πίστη».

Οι δύο πλευρές υπογράμμισαν τη συνεργασία τους στον τομέα της ασφάλειας και εξέτασαν τρόπους «περαιτέρω βελτίωσης της ανταλλαγής πληροφοριών και της συνεργασίας κατά της τρομοκρατίας, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα».

Αναφορικά με τον τομέα της Ενέργειας, οι δύο πλευρές χαιρέτισαν την ολοκλήρωση του ελληνικού τμήματος του αγωγού TAP και «αναμένουν να συζητήσουν στον προσεχή Στρατηγικό Διάλογο την αμοιβαία υποστήριξή τους για τον διασυνδετήριο αγωγό Ελλάδας – Βουλγαρίας (IGB), το έργο της κατασκευής σταθμού υγροποιημένου αερίου στην Αλεξανδρούπολη, την ιδιωτικοποίηση της υπόγειας αποθήκης της Καβάλας, το έργο Διασύνδεσης Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας και άλλα εμπορικά βιώσιμα έργα, τα οποία θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν τον αγωγό αερίου EastMed».

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...