Ολυμπιακοί αγώνες – Τόκυο 2020: Για 2η φορά συμμετέχει η Ολυμπιακή Ομάδα Προσφύγων

Ολυμπιακοί Αγώνες - Τόκυο 2020
Ολυμπιακοί Αγώνες – Τόκυο 2020: The Blue Impulse take to the Tokyo skies

Η Ολυμπιακή ομάδα των Προσφύγων συμμετέχει στους Ολυμπιακούς αγώνες του Τόκυο με 29 αθλητές.

Αν και οι αθλητές της ομάδας αυτής δεν είναι υποψήφιοι για Ολυμπιακά ρεκόρ ή για μετάλλια, έχουν καταφέρει όμως να είναι νικητές της ζωής στέλνοντας ένα ισχυρό μήνυμα σε όσους έχουν την ικανότητα να το ακούσουν. Κάθε ένας από αυτούς έχει να παρουσιάσει σε όλους εμάς την ιστορία του. Ιστορία που αποτελεί μάθημα ελπίδας, δύναμης, αγάπης και που μπορεί να αποτελέσει όπλο απέναντι, στον φασισμό, και στον εθνικισμό. Απέναντι στον μισανθρωπισμό και την κακοψυχιά που κυριαρχεί σήμερα στον κόσμο. Σε έναν κόσμο που δεν αναγνωρίζει σχεδόν κανένα δικαίωμα σε αυτούς τους ανθρώπους. Που δεν τους επιτρέπει να είναι μαζί με την οικογένειά τους και τους αγαπημένους τους κάπου όπου θα μπορούν να ζήσουν ειρηνικά και ευτυχισμένα.

Βέβαια και μόνο η ύπαρξη ομάδας Προσφύγων (2η συμμετοχή της μετά τους Ολυμπιακούς του Ρίο το 2016) αποτελεί ντροπή για την παγκόσμια κοινότητα αθλητική ή μη. Είναι ντροπή από μόνο του το γεγονός ότι υπάρχουν άνθρωποι χωρίς πατρίδα. Κι όλα αυτά σε μια εποχή που κάποιοι κάνουν βόλτες στο διάστημα οι οποίες, τα λίγα λεπτά που διαρκούν, κοστίζουν δισεκατομμύρια δολάρια.

Στην 1η φωτογραφία μια σκηνή από την τελετή έναρξης. Δύο αδέρφια από την Συρία ξανασμίγουν μετά από χρόνια. Ο ένας με τη σημαία της χώρας του (Συρίας), ο άλλος με την ομάδα των Προσφύγων. Οι Mohamad και Alaa, Maso αγκαλιάζουν χαμογελαστοί ο ένας τον άλλον.

Στη 2η φωτογραφία η Γιούσρα Μαρντίνι η οποία τον Αύγουστο του 2015 άρχισε το ταξίδι της από τη Δαμασκό. Έφτασε αρχικά στη Σμύρνη και από εκεί μαζί με άλλους είκοσι συμπατριώτες της ανέβηκε σε βάρκα που θα τους μετέφερε στην Ελλάδα.

Μεσοπέλαγα η βάρκα άρχισε να μπάζει νερά. Η Γιούσρα & η αδερφή της βούτηξαν στη θάλασσα. Κολύμπησαν 4 ώρες μέχρι τη Λέσβο τραβώντας μαζί τους τη βάρκα. Κατάφεραν να φτάσουν όλοι ζωντανοί. Είναι κατανοητό ότι αυτό που κατάφεραν αυτά τα δύο νεαρά κορίτσια είναι πολύ μεγαλύτερο από όλα τα Ολυμπιακά μετάλλια μαζί ακόμη και αν όλα συνοδευτούν από παγκόσμια ρεκόρ.

Σήμερα η 23χρονη πρόσφυγας από την Συρία συμμετείχε για 2η φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Είχαν προηγηθεί οι Ολυμπιακοί του Ρίο όπου κατάφερε να προκριθεί στα ημιτελικά του αγωνίσματός της, τα 100μ. πεταλούδας. Η Γιούσρα το 2017 έγινε η νεαρότερη Πρέσβειρα Καλής Θέλησης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ.

Δείτε ακόμα...